Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: kawalek lustra dla amatora do 1500zl

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

kawalek lustra dla amatora do 1500zl

witam
    od prawie 2 lat pstrykam fotki kompaktem mju 750, ale jak widomo kompakt to imprezy rodzinne itp. bo jak juz trzeba zrobic cos konkretnego to kiszka wychodzi przewaznie. no wiec po nowym roku mysle ze bede mial kolo 1,5k na body+kit. wiem ze to nie za duzo, ale kazdy od czegos musi zaczac. pozniej mysle ze jak mnie wciagnie to kazdy wolny grosz bedzie odkladany na szkla i ewentualnie pozniej lepsza puche. glownie zastanawiam sie nad nikonem d60. czytalem sporo o nim, i chyba jestem juz nawet pozytywnie do niego nastawiony.
    teraz tylko jeszcze jedna sprawa, nosze na nosie szkla powiekszajace tzn aktualnie to sa tzn "zerowki" tylko cylindryczne. czy okulary bardzo zle wplywaja na celowanie przez wizjer? w gre raczej nie wchodzi celowanie bez okularow bo wtedy chyba bym mial problemy z ostroscia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Wizjery mają korekcję dioptri.

Po prostu sprawdź organoleptyczne, czy szkła przeszkadzają, czy nie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ja nie mam problemu z celowaniem w okularach w moim E-520. Ze wszystkich aparatów dostępnych na wystawie w MM przez ten najlepiej mi się patrzyło. Inne trzeba było bardzo mocno docisnąć do oka aby zobaczyć cały kadr.

Co do D60, to kolega kupił ostatnio ten model. Uparł się na Nikona mimo, iż nie potrafił podać ani jednej konkretnej zalety tego aparatu. Po krótkim "pobawieniu się" tym sprzętem mogę opisać swoje pierwsze wrażenia.
    Po pierwsze jest mały - tak mały, że kitowy obiektyw z VR wygląda przy nim na dość duży. Skoro jesteśmy przy obiektywie, to na początek rzuca się w oczy (i w rękę) duży pierścień zmiany ogniskowej. Obsługuje się go bardzo wygodnie, wiele lepiej niż pierścień z kitowego ZUIKO. Jednak nie ma nic z niczego - dzięki temu w Nikkorze nie ma praktycznie pierścienia ostrości, bo trudno nazwać nim ząbki na obrotowej oprawce przedniej soczewki. Ręczne ogniskowanie w taki sposób jest praktycznie niemożliwe, nawet z pomocą potwierdzania ostrości bardzo ciężko trafić w punkt.
    Ale wracając do aparatu, to odniosłem wrażenie, że projektanci postanowili celowo utrudnić użytkownikowi życie. Chwilkę czasu zajęło mi dojście do tego, jak zmienić chociażby ISO. Gdy już wiedziałem jak się to robi, to dalej nie byłem w stanie szybko i sprawnie zmieniać parametrów, gdyż wymaga to wejścia do tablicy ustawień, potem trzeba wybrać element do zmiany, potem wyświetlić jego wartości i w końcu można go zmienić. Na dodatek przyciski, którymi wykonujemy poszczególne operacje są inne, niż podpowiadane przez logikę (przynajmniej moją). W Olympusie takich zmian dokonuję dosłownie jednym przyciskiem. Dziwne, że czołowy producent aparatów daje ciała w takich, mówiąc delikatnie, głupotach... Żadnego skrótu nie uświadczymy pomimo tego, że krzyżak jest wolny i można by coś do niego przypisać. Szybkie przygotowanie i odpowiednie ustawienie aparatu decyduje czasem o tym, czy w ogóle zrobimy dane zdjęcie. Na pewno bardzo ważne jest przyzwyczajenie, ale fizyki nie da się oszukać - ścieżka dostępu jest po prostu dłuższa. Z przeglądaniem zdjęć podobnie - powiększamy na przyciskach a zmieniamy na kółku. Cały czas mi się to myliło...
    Dodatkowo brak LV, brak podglądu GO, brak bracketingu ekspozycji! Z tym ostatnim to albo kpina albo nieporozumienie...

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria
    Też jestem okularnik /cylindry i do tego sferyczne/ i używam tylko wizjera (E-500) z ME-1 ale jakoś mi to nie przeszkadza. Zresztą sam musisz spróbować .
    Jacek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a jakie modele byscie proponowali zebym na nie zwrocil uwage przy wyborze. wtedy wiedzialbym jakies pomacac i przymierzyc do siebie jak mi bedzie w rece lezal. wiem ze moje pytania dla wiekszosci sa proste, jednak ja tu stawiam pierwsze kroki i niechcialbym utopic 1,5k w byle czym, a w racji tego ze jeszcze sie ucze i nie pracuje to jednak dla mnie sporo

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez filemonq Zobacz posta
    a jakie modele byscie proponowali zebym na nie zwrocil uwage przy wyborze. wtedy wiedzialbym jakies pomacac i przymierzyc do siebie jak mi bedzie w rece lezal.:
    Wszystkie, które w danej cenie znajdziesz w sklepach (czyli to i tak 5-6 modeli ) - wybór po dopasowaniu do renki i wrażeniu z obsługi jest jak najbardziej poprawny. Każda z obecnei dostępnych na rynku puszek da Ci satysfakcje i ma podobne mozliwości.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zgadza się, wygoda obsługi i to jak sprzęt leży w ręce, to jedne z najważniejszych cech. Warto również zwrócić uwagę na dokładną specyfikację techniczną i sprawdzić, czy ma wszystkie funkcje przez nas wymagane. Np. taka z pozoru nieistotna rzecz jak wspomniany przeze mnie bracketing może być dla niektórych bardzo ważny. No i oczywiście cena / wyposażenie. Jeżeli poważniej myślisz o fotografii i planujesz rozbudowę systemu w przyszłości sprawdź również, czy u danego producenta znajdziesz np. docelowy obiektyw za odpowiednie pieniądze.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Nie obawiaj się tego, że nosisz okulary - wizjery można dopasować pod kątem dioptrii.
    Jak napisał Grizz, wybierz na podstawie wzięcia do ręki (nie wiem Grizz, co ma do tego Renia, a może Irena ), zrobisz to np. w MediaMarkt czy EuroAGD itp.
    W cenie, którą podałeś są teraz: Sony Alpha 200/300, Nikon D40/60, Olympus E-420, Canon 1000D, Pentax K100D - trudno wskazać jednoznacznego faworyta. Zwróć uwagę na dostępność innych obiektywów niż kitowe - w przyszłości możesz zechcieć coś dokupić, również na rynku używanych. Nie bez znaczenia jest też serwis; tu bardzo dobre opinie w przeciwieństwie do innych zbiera Olympus - weź to pod uwagę.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    poogladalem troche i szczerze powiedziawszy, chyba najbardziej przypadl mi do gustu sony a300 (oczywiscie jakby sie udalo i fundusze by porwolily wzial bym A350), przedewszystkim ze wzgledu na jego gabaryty, bo reszta konkurentow jest jest ze tak powiem "mala" jesli chodzi o wielkosc. a ja jednak wolalbym cos co bede czul w rekach. dzieki wszystkim za pomoc, jeszcze kilka tygodni i sie okaze co trafi w moje raczki

rocco
    Gość
    Kto o Sony pisał będzie
    Olka lżąc w sposób zdradziecki
    Niech na Boga ma na względzie
    Że mu ksywkę dam - Bonecki
    Kto o marce myśli Sony
    Na Olympusa tym forum
    Telewizor mu spalony
    Palnie w gębę u Przeorów
    Sorki za OT
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15730