Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Uwaga na podrabiane karty SanDisk !!!

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi

O ile pamiętam, to linki tego typu wstawiane były na tym forum dość dawno. Tylko, że wtedy mowa była o "ceefach" na Alledrogo, a nie w sklepach. Mają tupet przyznając się do tego tak "offen" :/
    LINK, który podałeś może wprowadzić w błąd. Jako oryginał wskazują kartę posiadającą numer seryjny nadrukowany na dolnym boku. Moja miała taki numer, a oryginalna nie była

Widać jednak, to o czym wspominałem. Cechy różniące wspominane blaszki. Oryginał ma gładkie, błyszczące blaszki o łagodnie i równomiernie zaokrąglonych rogach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dostałem kiedyś wraz z kompaktem ms pro duo podrobioną, po kilku miesiącach rozpadła się w ręku.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Gdybym kupił sfałszowaną kartę jako oryginalną na Allegro lub w sklepie internetowym, po precyzyjnym ustaleniu oszustwa - zweryfikowaniu danych na podstawie informacji od producenta/dystrybutora zgłosiłbym fakt oszukania mnie policji, nie miałbym też żadnych skrupułów przed opublikowaniem tej informacji w Sieci...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 6.12.08 o 11:51
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Gdybym kupił sfałszowaną kartę jako oryginalną na Allegro lub sklepie internetowym, po precyzyjnym ustaleniu oszustwa - zweryfikowaniu danych na podstawie informacji od producenta/dystrybutora zgłosiłbym fakt oszukania mnie policji, nie miałbym też żadnych skrupułów przed opublikowaniem tej informacji w Sieci...
    Problemem zawsze jest to, by zdemaskować prawdziwego oszusta... Bo niestety, sklep przecież równie dobrze mógłby być oszukiwany przez hurtownię, a oczerniłbyś sklep.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nieźle, nieźle... Teraz to już nigdzie nie ma pewności, dobrze wiedzieć...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Problemem zawsze jest to, by zdemaskować prawdziwego oszusta... Bo niestety, sklep przecież równie dobrze mógłby być oszukiwany przez hurtownię, a oczerniłbyś sklep.
    Oczernienie rozumiem raczej jako podanie nieprawdziwych i nieprzychylnych sklepowi informacji. Stwierdzenie faktu, że sklep X sprzedał mi podrobioną kartę nie byłoby IMHO oczernieniem go. Nie wnikałbym w tej informacji czy zrobiono to świadomie czy nie i czy ktoś oszukał sklep - to już nie moja sprawa - ja dochodziłbym swoich praw od sklepu... Rozumiem, że jak sklep sprzedaje "oryginalne" karty to na nim ciąży odpowiedzialność przed klientem za towar, który sprzedaje. Skoro klient może ustalić fakt, że towar jest podrobiony to tym bardziej może i powinien zweryfikować swoje karty sklep... Inaczej albo mamy do czynienia z jakimś niepoważnym sklepem albo z cyniczną próbą oszustwa - jednego i drugiego staram się unikać jak ognia...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Nieźle, nieźle... Teraz to już nigdzie nie ma pewności, dobrze wiedzieć...
    No chyba nie byłeś tak naiwny by wierzyć, że markowe sklepy są zawsze w porządku. W sklepach firmowych tez sprzedaja podróbki.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Oczernienie rozumiem raczej jako podanie nieprawdziwych i nieprzychylnych sklepowi informacji. Stwierdzenie faktu, że sklep X sprzedał mi podrobioną kartę nie byłoby IMHO oczernieniem go. Nie wnikałbym w tej informacji czy zrobiono to świadomie czy nie i czy ktoś oszukał sklep - to już nie moja sprawa - ja dochodziłbym swoich praw od sklepu... Rozumiem, że jak sklep sprzedaje "oryginalne" karty to na nim ciąży odpowiedzialność przed klientem za towar, który sprzedaje. Skoro klient może ustalić fakt, że towar jest podrobiony to tym bardziej może i powinien zweryfikować swoje karty sklep... Inaczej albo mamy do czynienia z jakimś niepoważnym sklepem albo z cyniczną próbą oszustwa - jednego i drugiego staram się unikać jak ognia...
    Masz rację. Chodziło mi o sytuację, bo przecież to może się zdarzyć, że hurtownia przyśle sklepowi trochę kart oryginalnych, trochę podrobionych, a sklep nie sprawdzi przecież wszystkich. Po informacji od klienta, publicznej, że sklep X sprzedaje podróbki, jego reputacja drastycznie maleje, a przecież sam padł ofiarą oszustwa. Chciałem tylko zaznaczyć, że mimo wszystko trzeba podchodzić do takich spraw ostrożnie, bo można komuś wyrządzić większą szkodę, niż na to zasłużył.

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Bo niestety, sklep przecież równie dobrze mógłby być oszukiwany przez hurtownię, a oczerniłbyś sklep.
    Masz rację, że nie można rzucać bezpodstawnych oskarżeń... Tylko, że w opisanej przez EuroLiberty sytuacji, sklep sam przyznał, że to nie pierwszy sygnał od klientów. Widocznie sytuacja taka sprzedawcy odpowiada (nie wnikam z jakich powodów) skoro niczego nie robi by zapewnić klientom towar oryginalny (może mały odsetek kupujących orientuje się, że kupił podróbkę i jakoś się interes kręci...). Ujawnianie nazwy sklepu nie byłoby oczernianiem a jedynie ujawnieniem faktu, że nie do końca można ufać w jego rzetelność.

Chwalimy rzetelnych sprzedawców- czemu nierzetelnych mielibyśmy nie ganić?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EddieLBN Zobacz posta
    Masz rację, że nie można rzucać bezpodstawnych oskarżeń... Tylko, że w opisanej przez EuroLiberty sytuacji, sklep sam przyznał, że to nie pierwszy sygnał od klientów. Widocznie sytuacja taka sprzedawcy odpowiada (nie wnikam z jakich powodów) skoro niczego nie robi by zapewnić klientom towar oryginalny (może mały odsetek kupujących orientuje się, że kupił podróbkę i jakoś się interes kręci...). Ujawnianie nazwy sklepu nie byłoby oczernianiem a jedynie ujawnieniem faktu, że nie do końca można ufać w jego rzetelność.

Chwalimy rzetelnych sprzedawców- czemu nierzetelnych mielibyśmy nie ganić?
    Ten przypadek jest inny, bo ewidentnie sklep już wiedział. Ja się odniosłem w poprzednich postać do dużo ogólniejszego stwierdzenia ktotka. W tym przypadku rzeczywiście trudno mieć skrupuły, choć nie wiem, jak to jest rozwiązane prawnie (EL pisze, że prawo zabrania). Szczególnie, że skoro już wcześniej sklep pomimo sygnałów nie zaprzestał sprzedawania podróbek, to trudno mieć pewność, że teraz przestanie i inni klienci nie zostaną oszukani.