mój typ - uwielbiam to zdjęcie !!
mój typ - uwielbiam to zdjęcie !!
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Bardzo zasłużenie. Gratulacje!
Bardzo Wam dziękuję![]()
Tento post je odeslan s počitače a preto neobsahuje original podpisu
Zdjęcia : Blog o fotografii i sprzęcie
Dzisiaj obchodzona jest rocznica likwidacji łódzkiego getta. Dokładnie sześćdziesiąt dziewięć lat temu ze stacji Radegast odjechał ostatni transport do Oświęcimia.
W ciągu niespełna pięciu lat z ponad dwustu tysięcy osób pochodzenia żydowskiego, którzy przeszli przez łódzkie getto, sto czterdziesci pięć tysięcy zostało wywiezionych i straconych w obozach zagłady (przede wszystkim w Oświęcimiu-Brzezince i Chełmnie nad Nerem). Kolejne czterdzieści pięć tysięcy nie wytrzymało warunków panujących w getcie i zmarło z wycieńczenia i głodu.
Przy życiu pozostało dziesięć tysięcy.
Pozdr
kapitalne![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Michał świetna fota.![]()
Fajnie je wygiąłeś. Powinni pod Twoje zdjęcie od nowa zrobić projekt
![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dzięki za dobre przyjęcie
Paweł, jak chcesz, to mogę wypożyczyć Ci fiszaja - obawiam się tylko, że będziesz potem uszczuplić trochę portfel, bo strasznie wciąga i ciężko bez niego funkcjonować
Na marginesie - mam duży sentyment do historii Łodzi związanej z gettem, bo podejrzewam, że moje korzenie stamtąd pochodzą. Moja mama urodziła się w kwietniu 1942, a jesienią została adoptowana przez dziadków mieszkających wtedy dosłownie 300 metrów od granicy getta. Jesienią tego roku właśnie miała miejsce "wielka szpera" (od niemieckiego Allgemeine Gehsperre) - władze hitlerowskie zmusiły zarząd getta by wyselekcjonować dwadzieścia tysięcy dzieci do dziesiątego roku życia i osób starych i chorych. Celem było wywiezienie ich z getta w wiadomym kierunku i przeznaczeniu. Dlatego mam wrażenie, że moim biologicznym dziadkom udało się uratować ich córkę jakimś cudem wynosząc ją z getta i oddając dobrym ludziom do adopcji. Żeby było ciekawiej moja mama została ochrzczona w kościele, który w czasie wojny był wyłącznie do dyspozycji Niemców, więc tym bardziej coś dziwnego się zadziało...
Pozdr
Lepiej nie bo jeszcze mi się spodoba tak jak mówisz
Pomijając tragedię samych wydarzeń to takie historie lubię bo są prawdziwe, nie są nagięte do potrzeb czasów oraz nie są wypaczone do potrzeb i interesów danych grup
Jeżeli ktoś będzie taki miły to niech Michałowi da plusa w moim imieniu bo ja nie mam teraz takiej możliwości![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ