Strona 29 z 29 PierwszyPierwszy ... 19272829
Pokaż wyniki od 281 do 286 z 286

Wątek: Z miasta Łodzi

barmichal76
    Gość

Odp: Z miasta Łodzi

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Pomijając tragedię samych wydarzeń to takie historie lubię bo są prawdziwe, nie są nagięte do potrzeb czasów oraz nie są wypaczone do potrzeb i interesów danych grup
    Co do prawdziwości - niestety nie jestem w stanie zweryfikować. To jest historia, którą sobie sam dopowiedziałem. Moja mama wychodziła z założenia, że dla niej prawdziwymi rodzicami są ludzie, którzy ją wychowali i nigdy nie chciała się dowiedzieć szczegółów adopcji. Teraz wszystkie osoby, które mogłyby potwierdzić/zweryfikować moje przypuszczenia już odeszły.
    A ja mogę sobie wędrować łódzkimi ulicami i myśleć, że może, któraś z kamienic czy fabryk należała do mojej rodziny
    Pozdr

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Z przyjemnością bym się do Twojej prośby przychylił ale:
    Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty barmichal76.

A co do historii Michała. Smutne i tragiczne były losy wielu zwykłych ludzi w tamtych czasach, nie tylko w Łodzi. I niezależnie od przyczyn i podtekstów, życie ludzkie zawsze powinno być bezcenne.
    Michał pozdrówka

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Dzięki za dobre przyjęcie
    Na marginesie - mam duży sentyment do historii Łodzi związanej z gettem, bo podejrzewam, że moje korzenie stamtąd pochodzą. Moja mama urodziła się w kwietniu 1942, a jesienią została adoptowana przez dziadków mieszkających wtedy dosłownie 300 metrów od granicy getta. Jesienią tego roku właśnie miała miejsce "wielka szpera" (od niemieckiego Allgemeine Gehsperre) - władze hitlerowskie zmusiły zarząd getta by wyselekcjonować dwadzieścia tysięcy dzieci do dziesiątego roku życia i osób starych i chorych. Celem było wywiezienie ich z getta w wiadomym kierunku i przeznaczeniu. Dlatego mam wrażenie, że moim biologicznym dziadkom udało się uratować ich córkę jakimś cudem wynosząc ją z getta i oddając dobrym ludziom do adopcji. Żeby było ciekawiej moja mama została ochrzczona w kościele, który w czasie wojny był wyłącznie do dyspozycji Niemców, więc tym bardziej coś dziwnego się zadziało...

Pozdr
    Ech, co za historia...

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Jeżeli ktoś będzie taki miły to niech Michałowi da plusa w moim imieniu bo ja nie mam teraz takiej możliwości
    Ja mogłam W imieniu nas wszystkich niech będzie
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

barmichal76
    Gość

Musiałem tutaj wstawić poniższe zdjęcie - XXI wiek, trzecie pod względem liczebności miasto w Polsce. Centrum Łodzi.

Nazwa:  PB276095.jpg
Wyświetleń: 71
Rozmiar:  406,8 KB

Pozdr

P.S. Żeby nie było - lubię swoje miasto. W miarę.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria

bardzo fajna fota pod każdym względem - tematycznym, kadrowym, kontrastowym
    podoba się !
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Musiałem tutaj wstawić poniższe zdjęcie - XXI wiek, trzecie pod względem liczebności miasto w Polsce. Centrum Łodzi.

P.S. Żeby nie było - lubię swoje miasto. W miarę.
    Fotografowie są chyba zachwyceni Waszym miastem. Jak byłem w maju na wystawie Toru Ukai to on się zachwycał bardzo. Wrzuć tę fotkę na flickra - będzie idealna do grupy "dumpster love".