Strona 20 z 30 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 299

Wątek: Freelensing

Mieszka w
    Bieszczady
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Freelensing

A ja mam coś dla tych, którzy są leniwi i nie lubią DIY, ale jednocześnie chcieliby mieć matrycę chronioną przed kurzem, kontrolę nad wpadającym z boków światłem i pewność, że obiektyw się nie omsknie z rąk...
    coś takiego:

Gość jest w stanie przerobić każdy obiektyw średnio i wielkoformatowy pod każde mocowanie
    sama, będąc megaleniwa i spełniając wszystkie pozostałe kryteria-patrz wyżej, zaopatrzyłam się w takie cuś - mocowanie Freestyler na Biometarze 80mm 2.8
    z moim Olym wygląda to tak:

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

pokaż co Ci z tego kalosza wychodzi
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

Mieszka w
    Bieszczady
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

pokażę, pokażę, ale trochę później, jak już do kalosza przywyknę, bo jak na razie wszystko jest na świeżo i jeszcze niezupełnie się z gumą dogadujemy

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

PS
    gdybym miał taki napis na obiektywie jak Ty, to chyba nie oparłbym się pokusie przerobienia tego palca na bardziej dobitną wersję
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

Mieszka w
    Bieszczady
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    PS
    gdybym miał taki napis na obiektywie jak Ty, to chyba nie oparłbym się pokusie przerobienia tego palca na bardziej dobitną wersję
    łehehehe, palec w...uchu? gdziekolwiek by ten palec nie był, nic to nie ułatwi

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Sprawdź też czy gumowe wspomaganie pozwala utrzymać ostrość w punkcie na dłużej niż sekundę. Na marginesie polecam spróbować wideofreelensing. Wychodzi coś w deseń scen odurzonych marihuaną bohaterów w "Poważnym człowieku" braci Coen.

Mieszka w
    Bieszczady
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

przykładowe zdjęcia z mojego gumaka - miękki portrecik i jeszcze jedno... na jakieś poważne próby ciągle czasu brak, ech...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_6170080130617-2.jpg
Wyświetleń:	158
Rozmiar:	88,1 KB
ID:	97574 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_7210022130721.jpg
Wyświetleń:	177
Rozmiar:	203,6 KB
ID:	97575

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

A pi razy drzwi, mocno możesz tego gumiaka pochylić bądź przesunąć? Ciekaw jestem czy z obiektywem "tylko" kryjącym pełną klatkę nie byłoby równie dobrze.

Mieszka w
    Bieszczady
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

guma jest na tyle miękka, że wygina się ją w miarę swobodnie, z lekkim oporem, ale na tyle twarda, że obiektyw siedzi w niej dobrze i nie opada, wyginać ją można na wszystkie sposoby we wszystkie strony, a także na zasadzie przód-tył, złapanie punktu/płasczyzny ostrości wymaga pewnej wprawy, ale nie jest to trudne ani uciążliwe, a z pewnością łatwiejsze, niż machanie luźnym szkłem. Najłatwiej ją wyginać gdy ma się palce oparte na metalowej obręczy z tym wdzięcznym napisem palec w nosie, palce jednej ręki albo obu, w OMD bez problemu sięgam wtedy jednocześnie do spustu migawki.
    w stanie "spoczynku" guma ma 4 cm, po max. ściśnięciu - 2 cm.
    "Producent" zaleca i preferuje przerabianie szkieł średnioformatowych, twierdzi, że z nimi uzyskuje najlepsze oferty, a poza tym można je kupić względnie tanio.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Widziałem stronę producenta jakiś czas temu i sam zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale chyba jestem jednak na tyle zdolny, aby spróbować samemu zrobić ; )
    A z tymi obiektywami normalnie klatkowymi tak sobie gdybam, bo nie mam sam jak sprawdzić.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów