http://www.cameraegg.org/olympus-e-m...-8-lens-price/
Jeśli cenę przeliczyć 1USD-1EUR to będzie ok. 9500zł.
OK, to inaczej bo widze, ze naprawde ciezki z Ciebie przypadek.
2 krotkie wpisy:
300mm 2.8
AF-S
Mam nadzieje, ze nie bedziesz mial problemu z ogarnieciem tematu.
Ehh...
Przeczytaj, tylko dokladnie i ze zrozumieniem, nasz ty ekonomiczny senseju.
http://www.optyczne.pl/6072-nowo%C5%...oje_plany.html
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Zestaw tak (absurd lekki... 2200$... ) ale szkło jeżeli pobije 12-60SWD będzie MZ warte 900$.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Tak. Rownie sensowne jak Twoja odpowiedz
Zoomy F2 sa w 43 - do m43 pasuja jak piesc do nosa. Sa wielkie, wolne i koszmarnie drogie. Za cene samego szkla mozna miec 6D z 24-105 albo D600 z 24-85, samo szklo wazy ponad dwa razy tyle co body a wielkosciowo "swietnie" sie komponuja
Najwyraznie nie uzywalem ich wystarczajaco czesto zeby zobaczyc ten problem - najwyrazniej nie tylko ja biorac pod uwage ilosc udanych, dostepnych w sieci zdjec przy takich przeslonach. Problem i owszem, istnieje ale nie sadze zeby byl tak powazny jak go przedstawiasz. Inaczej firmy ustawialyby sie w kolejce po patent do Olka albo same znalazlyby cos zblizonego skutecznoscia. Co do swiatla - takie same problemy ma m43. Ma wieksza GO ale i wieksze szumy - FF sa 1,5-2 dzialki do przodu jesli chodzi o szumy wiec maja czym nadrabiac
---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:35 ----------
Sugeruje zeby zerknac na przelicznik ktorego uzyli - 900$ to to szklo ma kosztowac w Japonii a nie w Stanach. Dla porownania - na japonskim amazonie 12-35 kosztuje 76000 jpy a na amerykanskim 1100 USD. Po prostych wyliczeniach wychodzi 1300 USD czyli u nas ok. 1300 Euro
Ale już niżej napisanego przeze mnie wyjaśnienia nie przeczytałeś?
Na pewno zoomy do m43 o świetle 2 byłyby by mniejsze i tańszeSą wolne, bo nie są natywnymi obiektywami m43, ale można ich spokojnie używać, jak na co dzień używam 12-60, nawet do reporterki. Zresztą, dzięki zamieszaniu z 4/3 można je kupić wyjątkowo tanio.
Nie wypowiem się na temat tego szkła do Nikona, bo go nie znam, ale to do Canona posiadam i proszę - nie porównuj tego paździocha z porządnym obiektywem. Nie wiem, co w nim większe - ac czy winieta. A i ostrością nie grzeszy.
No cóż, jest o dwie działki jaśniejsze.
Najwyraźniej tak. Pierwszą rzeczą, którą robię, gdy biorę firmowy sprzęt, gdy sesja jest ważna, jest czyszczenie matrycy - wacikami do uszu i kompresorem. Co innego sprzęt amatorów, z którymi właściciele się pieszczą, a często mają jedno szkło na sesji.
Jak widać, Olek nie ma ochoty na sprzedaż tego patentu, a i firmom tak nie zależy, bo problem się marginalizuje. Co najwyżej klną sobie potem graficy, ale nie oni decydują o zakupach aparatów.
No niezupełnie. Ciężko znaleźć zooma do apsc/ff, którego nie trzeba przymykać.
Jakość po zestawieniu Canonów serii 5 i olków z matrycą Sonego nie zauważyłem tegoNawet kiedyś tu gdzieś wrzucałem testy.
Co innego u Nikona, ale nie jest to różnica proporcjonalnie większa do wymiaru piksela.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tak, dobrą ostrość. Istotnie, w APS-C troszkę się tego pokazało niedawno nie licząc oczywiście zoomów z FF, wśród których dobrze rysujących bez domykania także nie ma wiele.
Sigma zrobiła tu niemałą rewolucję i niejaki żal dużym klatkom.
---------- Post dodany 26-08-13 o 00:23 ---------- Poprzedni post był 25-08-13 o 22:46 ----------
A jednak mam. Pytałem o zalety większej matrycy, a dostałem zalety takich, a nie innych marek sprzętu. Poza tym dla 300/2.8 w ff mamy 150/2 w 4/3 - obiektyw jaśniejszy, o tym samym kącie i lżejszy o kilogram.
Konkrecik proszę: matryca ff jest lepsza, bo:
1. Nyny przesiadł się na ff i szpanuje.
2. ?
3. ?
Dasz radę?
Ano przeczytałem ze zrozumieniem i widzę klasykę gatunku: coś jest źle więc zróbmy cośJak znam życie, teraz będą zwolnienia oraz wysprzedaż zbędnego majątku, droga, którą od lat promuje np. polskie PKP. Canon wypuści osiemnastą lustrzankę z matrycą osiemnaście MPx, a Nikon będzie się zastanawiać przez najbliższe trzy lata, czy wyprodukować dekielek z fix-focusem do swojej linii bezlusterkowców.
Ech, wciąż się nie mogę nadziwić, jak można się tak osobiście utożsamiać z napisem na pasku... Mimo, iż obok ekonomii (oraz, misiu zazdrosny o wszystko, wielu innych dziedzin), psychologia także należy do dziedzin nauki, którymi się interesuję z lekka![]()
Dyskusje o obiektywnej, niepodważalnej wyższości większej czy mniejszej matrycy nie mają sensu. Każda cecha, która uznana może być w danej sytuacji za zaletę, w innej będzie wadą.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb