Strona 35 z 41 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 401

Wątek: nowe jasne zoomy Olka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: nowe jasne zoomy Olka

A 12-40 nie łapie się na 'jasny standard'?

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez opiotr Zobacz posta
    A 12-40 nie łapie się na 'jasny standard'?
    Nie bardzo. Takie obiektywy klasyfikuje się zwykle jako zoom uniwersalny. Wejdź na Optyczne.pl i zobaczysz, że w typach obiektywów nie ma pojęcia zoom standardowy. Jest standardowy stałoogniskowy (ekw. 50 mm na FF, czyli 25 mm na m 4/3).

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Acha czyli wazna jest przedpotopowa terminologia, a nie faktyczne możliwości?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Generalnie słowo "standard" nic nie znaczy. Kiedyś był to podstawowy obiektyw sprzedawany z aparatem, z reguły coś w okolicach 50 mm, bo takie były najprostsze do zrobienia. W dzisiejszych czasach standardem jest ciemny tani zoom.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

No właśnie a kolega prosiła o jasny standard (zgodny z tytułem wątku) to podałem no i oczywiście jest też 12-35mm czyli nawet wybór jest...
    Jeszcze można by dołożyć starsze 14-54mm (całkiem tani) i 12-60mm.

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

oczywiście możemy wymyślać różne pojęcia. Możemy powiedzieć, że w dobie nowoczesności standardem jest wszystko co kręci się w okolicach 50mm w przeliczeniu na 35mm.

Nie tedy droga. Zazwyczaj - bo jak widać nie zawsze - mianem standardu określano "proste", nie duże, dobrze skorygowane, względnie jasne, obiektywy stałoogniskowe, ktore dawały obraz ze zbliżoną perspektywą do tej jaką widzi człowiek gołym okiem - i aby ukrucić spekulacje , bez wad wzroku . Czyli dla 35mm to około 50mm. Dla aps-c to około 35mm, dla 4/3 i mft to 25mm.

Dlaczego tak napisałem. Bo w mft mamy (licząc obiektywy z af) tylko panaleice 25mm/1.4.
    Dlaczego Oly nie puści 25mm/1.8 albo 25mm/1.2? Myślicie, że nie byłoby chętnych? Oj myślę, że ten zumacz, na ktory dużo z nas czeka - ze mną włącznie- nie byłby tak popularny. Ups, właśnie sobie odpowiedziałem.

Nic to, pewnie w niedlekiej przyszłości pojawi się i 25/1.8. wcześniej czy później ale się pojawi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

20/1,7 też fajny ja w sumie mam go zapiętego cały czas, rzadko się zdarza żeby go zmieniać. No tak ale pewnie za szeroki i nie od Oly'ego. Można by spytać jak istnieje 25/1,4 to po co go dublować?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

20/1,7 też fajny ja w sumie mam go zapiętego cały czas, rzadko się zdarza żeby go zmieniać. No tak ale pewnie za szeroki i nie od Oly'ego. Można by spytać jak istnieje 25/1,4 to po co go dublować?
    Z tego samego powodu co inne szkła, z kitami i 12-40 2.8 włącznie? Czyli po to żeby zarobić?
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

No tak ale pewnie za szeroki i nie od Oly'ego. Można by spytać jak istnieje 25/1,4 to po co go dublować?
    Bo kosztuje prawie tyle co 2 (N i C 50 1,4) lub 3 a nawet 4 (jeśli liczyć 35mm 1,8 w N DX) jego ekwiwalenty w DSLR w innych systemach?
    Właśnie dlatego kupiłem 17mm 1,8 co jest drugim dawnym standardem - 35mm dla FF, ale wolałbym by była opcja tańszego mZD 25mm 1,8.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 11.12.13 o 00:09
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    oczywiście możemy wymyślać różne pojęcia. Możemy powiedzieć, że w dobie nowoczesności standardem jest wszystko co kręci się w okolicach 50mm w przeliczeniu na 35mm.

Nie tedy droga. Zazwyczaj - bo jak widać nie zawsze - mianem standardu określano "proste", nie duże, dobrze skorygowane, względnie jasne, obiektywy stałoogniskowe, ktore dawały obraz ze zbliżoną perspektywą do tej jaką widzi człowiek gołym okiem - i aby ukrucić spekulacje , bez wad wzroku . Czyli dla 35mm to około 50mm. Dla aps-c to około 35mm, dla 4/3 i mft to 25mm.

Dlaczego tak napisałem. Bo w mft mamy (licząc obiektywy z af) tylko panaleice 25mm/1.4.
    Dlaczego Oly nie puści 25mm/1.8 albo 25mm/1.2? Myślicie, że nie byłoby chętnych? Oj myślę, że ten zumacz, na ktory dużo z nas czeka - ze mną włącznie- nie byłby tak popularny. Ups, właśnie sobie odpowiedziałem.

Nic to, pewnie w niedlekiej przyszłości pojawi się i 25/1.8. wcześniej czy później ale się pojawi.
    To takie czekanie na godota. Jak będzie 25mm 1.8 to będzie dlaczego nie jaśniej. Jak będzie jaśniej to dlaczego nie taniej. Jak będzie jasno i tanio to będzie czekanie na coś typu 90/100mm ....

Niektórzy czekali na następcę 12-60. Dla wielu 12-40 jest takim, następcą. Dla mnie nie. Więc zamiast czekać, zaraz po zapowiedziach kupiłem 12-35.
    Tak samo z ogniskową 25mm. Rozejrzałem się co jest dostępne i wybrałem sobie voitka. Jak olek wyprodukuje coś w tym stylu w roku 2015 to może się zastanowie czy kupić. Czekać nie mam najmniejszego zamiaru.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?