A 12-40 nie łapie się na 'jasny standard'?
A 12-40 nie łapie się na 'jasny standard'?
Acha czyli wazna jest przedpotopowa terminologia, a nie faktyczne możliwości?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Generalnie słowo "standard" nic nie znaczy. Kiedyś był to podstawowy obiektyw sprzedawany z aparatem, z reguły coś w okolicach 50 mm, bo takie były najprostsze do zrobienia. W dzisiejszych czasach standardem jest ciemny tani zoom.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No właśnie a kolega prosiła o jasny standard (zgodny z tytułem wątku) to podałem no i oczywiście jest też 12-35mm czyli nawet wybór jest...
Jeszcze można by dołożyć starsze 14-54mm (całkiem tani) i 12-60mm.
oczywiście możemy wymyślać różne pojęcia. Możemy powiedzieć, że w dobie nowoczesności standardem jest wszystko co kręci się w okolicach 50mm w przeliczeniu na 35mm.
Nie tedy droga. Zazwyczaj - bo jak widać nie zawsze - mianem standardu określano "proste", nie duże, dobrze skorygowane, względnie jasne, obiektywy stałoogniskowe, ktore dawały obraz ze zbliżoną perspektywą do tej jaką widzi człowiek gołym okiem - i aby ukrucić spekulacje, bez wad wzroku
. Czyli dla 35mm to około 50mm. Dla aps-c to około 35mm, dla 4/3 i mft to 25mm.
Dlaczego tak napisałem. Bo w mft mamy (licząc obiektywy z af) tylko panaleice 25mm/1.4.
Dlaczego Oly nie puści 25mm/1.8 albo 25mm/1.2? Myślicie, że nie byłoby chętnych? Oj myślę, że ten zumacz, na ktory dużo z nas czeka - ze mną włącznie- nie byłby tak popularny. Ups, właśnie sobie odpowiedziałem.
Nic to, pewnie w niedlekiej przyszłości pojawi się i 25/1.8. wcześniej czy później ale się pojawi.
20/1,7 też fajny ja w sumie mam go zapiętego cały czas, rzadko się zdarza żeby go zmieniać. No tak ale pewnie za szeroki i nie od Oly'ego. Można by spytać jak istnieje 25/1,4 to po co go dublować?
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 11.12.13 o 00:09
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
To takie czekanie na godota. Jak będzie 25mm 1.8 to będzie dlaczego nie jaśniej. Jak będzie jaśniej to dlaczego nie taniej. Jak będzie jasno i tanio to będzie czekanie na coś typu 90/100mm ....
Niektórzy czekali na następcę 12-60. Dla wielu 12-40 jest takim, następcą. Dla mnie nie. Więc zamiast czekać, zaraz po zapowiedziach kupiłem 12-35.
Tak samo z ogniskową 25mm. Rozejrzałem się co jest dostępne i wybrałem sobie voitka. Jak olek wyprodukuje coś w tym stylu w roku 2015 to może się zastanowie czy kupić. Czekać nie mam najmniejszego zamiaru.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?