Waga nigdy nie bedzie zaletą![]()
Waga nigdy nie bedzie zaletą![]()
Waga czego? Jakby tak zrobić przegląd rynku i porównać różne kombinacje sprzętów dające podobne możliwości fotograficzne, to okaże się, że czasem to te mniejsze formaty są cięższe. Naprawdę nie ma tu reguły, a sam rozmiar matrycy ma na wagę mniejszy wpływ, niż decyzje marketingowe producentów.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jedyna różnica konkretna związana z rozmiarem to skala odwzorowania. Taka, a nie inna może w konkretnych przypadkach zaletą albo wadą. Wspominana druzgocąca przewaga w jakości ogólnej związanej z większą powierzchnią piksela ostatnio jakoś nie daje się zaobserwować, a pozostałych zalet ff, których podobno jest wiele, jak na razie nikt nie wymienił, albo pomieszał zalety wielkości matrycy z zaletą konkretnych systemów.
Panowie puścili dymek, że duże jest lepsze od małego, ale dymek bez ognia, najprawdopodobniej w imię ideologii: ''ten balonik jest lepszy, bo mam taki sam''
Proponuję tę jałową odnogę dyskusji zakończyć.
Puścili dymek i ludzie za tym idą. Przecież Samsung zrobił kiedyś kampanię....i ludzie zawsze wybierali większy aparat/lustrzankę bo przecież robi lepsze zdjęcia.
Parę lat temu różnica była faktycznie druzgocąca. Dzisiaj jest znacznie mniejsza, niż wynikałoby to z prostego przeliczenia powierzchni sensora. Dla mnie jedyną zaletą FF była jego cena - zestaw, który mnie interesował, był po prostu tańszy, niż zestawy o podobnych parametrach w APS-C czy 4/3. Wynika to jednak bardziej z decyzji marketingowych, ile co ma kosztować, niż z samej wielkości matrycy. Dziś jednak ten zestaw, jakby to powiedzieć... interesuje mnie już nieco mniej![]()
Na 43rumors twierdzą, że nowy zoom ma być tańszy niż 12-35:
http://www.43rumors.com/ft5-price-of...m-lens-in-yen/
E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1
Temat wielkości matrycy musiał w końcu wypłynąć w tym wątku. W końcu są ludzie, którzy uważają, że jasne zoomy Olka są "jasne inaczej"![]()
Witam !
Jak porownac stalki Canona do FF
to wagowo wypadaja tak:
EF 24mm/2.8 270g
EF 28mm/2.8 185g
EF 35mm/2.0 210g
EF 50mm/1.8 130g
EF 85mm/1.8 425g
Jak widac wcale nie sa to ciezkie i wielkie szkla
FF postrzega sie ze wszystko musi byc o wiele wieksze i ciezsze
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
hehehe,
Znowu kluczysz...
Z150/f2.0 takie m4/3 jak z moich nikonow canony...
Uzywales tego wogole, czy po prostu palnales byle palnac...
Masz znowu nieaktualne dane, obecnie od paru tygodni nie posiadam juz fufu.
Z reguly sama matryca zdjec nie zrobisz, no i w takim kontekscie toczyla sie rozmowa jakbys niezauwazyl.
Ale jesli sie tak uparles, poki co najlepsze matryce ma zolty w ofercie, a wielu ludzi lubi miec to co najlepsze, i niewazne czy to bedzie stalo na polce nieuzywane czy wrecz przeciwnie. Wazne, ze biznes sie kreci i karawana jedzie dalej.
Wiec Twoje wizjonerstwo srednio sie sprawdza, i na szczescie korporacje nie czerpia z Twoich "zlotych mysli"
Znaczy sie jak zwykle, czyli pitolisz byle pitolic bez zadnego sensu.
Napisales o porazkach, a jak widac jest wzrost.
Wiec przestan wrozyc i o masle maslanym pisac, praktycznie kazda firma jest nastawiona na zysk, a takowy i to niemaly generuja owe, zreszta z ponad 25% wzrostem w tym roku, wiec wez sie chlopie w garsc i ogarnij sie.
Zieeew.
Ty jednak jestes niesamowity, zaraz jeszcze wmowisz mi ze jestem w ciazy...
pozdro
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów