Strona 9 z 331 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 3304

Wątek: ABIR - zdjęcia wszelakie

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Odp: ABIR - zdjęcia wszelakie

51 super
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria

Niesamowita historia. Niestety natura jest okrutna.

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria

Abir, wpadłeś widzę po uszy w fotografię przyrodniczą. Świetną choć okrutną historię przedstawiłeś.
    Jacek

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Fajnie pokazana smutna opowieść.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria

Jestem pełen podziwu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Hej,

to z perkozami - niesamowita sytuacja!
    Dzięki, za opis sytuacji również.
    Co zaś do zdjęć - to kormoran (50) świetny.

pozdrawiam,

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Spodobał mi się kormoran na 52. - wygląda jakby z przerażeniem obserwował swoje pokrzywione odbicie w wodzie Choć pewniej inaczej bym to kadrowała.
    A historia z perkozami świetnie zilustrowana.

Animator Zwycięzca OlyRulez Awatar edorka
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    170
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    wiem, że zdjęcia nie są rewelacyjne ale chciałbym pokazać wam sytuację, która wywarła na mnie ogromne wrażenie (pewnie długo nic podobnego nie zobaczę). Przekonałem się że dzika natura nie wybacza błędów żadnym zwierzętom, jest bezwzględna. parę tygodni temu wybrałem się rano nad staw aby posiedzieć z aparatem nad brzegiem. siadłem sobie w trzcinach niedaleko gniazda perkozów (akurat tę parę podpatrywałem już kilka razy) i patrzyłem na ich zachowanie, byli w trakcie wysiadywania jaja. dla ochrony gniazda zawsze jeden z pekozów siedział na jaju, drugi w tym czasie sobie gdzieś odpływał. tak zmieniali się klikukrotnie.
    54.

nagle perkozowi zachciało się "wyprostować nogi" i zszedł z gniazda, pływając blisko niego. nad stawem nic się nie działo
    55.

nie minęły 2 minuty, a nie wiem skąd (nie widziałem go wcześniej) nadleciał błotniak, wykorzystał nieuwagę perkoza i wpadł do niego na śniadanie. sam nalot trwał kilka sekund i był zaskoczeniem zarówno dla mnie jak i dla perkoza.
    56.

perkoz próbował jak umiał odpędzić ptaka, krzyczal i stroszył się, lecz niewiele to dało.
    57.

58.

59.

błotniak na oczach rodzica wyjadł jajo i odleciał.
    60.

perkoz o dziwo nie wszedł do gniazda do czasu przybycia drugiego. gdy ten przypłynął ptaki rozpoczęły coś w stylun tańca żałobnego, może to była forma wzajemnego pocieszenia. zaczęły stroszyć się do siebie, klekotać dziobami i piszczeć
    61.

możliwość obserwowania z kilkunastu metrów jak instynkt jednych zawodzi (niweczy pracę kilku tygodni wysiadywania jaj) a innym pozwala się nakarmić jest bardzo ekscytujące. miałem nawet ochotę poderwać się i spłoszyć błotniaka, uratować to jajo - jednak zrezygnowałem, doszedłem do wniosku że tak działa przyroda i nie mogę jej przeszkadzać.
    niesamowita historia...aż się wzruszyłam

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Brawo Abirze. Kormorany supr. Trochę ci zazdroszczę tej historii z perkozami i błotniakiem. Pomimo że była dość okrutna to być świadkiem takich scen i jeszcze mieć możliwość ich sfotografowania to musiało być bardzo ekscytujące.

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

bardzo dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe wpisy (co nie znaczy że nie akceptuję krytycznych opinii)
    forumowiczom, którzy dyskretnie wyrazili aprobatę dla moich zdjęć również bardzo dziękuję

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:51 ----------

Cytat Zamieszczone przez yac Zobacz posta
    Abir, wpadłeś widzę po uszy w fotografię przyrodniczą. Świetną choć okrutną historię przedstawiłeś.
    wpadłem mocno. czasem żałuję bo brak mi czasu na krajobrazy i macro. tego lata nie byłem ani razu.

to wszystko zawdzięczam naszym kolegom z forum, którzy chętnie podzielili się ze mną swoją wiedzą w tym temacie

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post był o 20:56 ----------

Cytat Zamieszczone przez kris70 Zobacz posta
    Brawo Abirze. Kormorany supr. Trochę ci zazdroszczę tej historii z perkozami i błotniakiem. Pomimo że była dość okrutna to być świadkiem takich scen i jeszcze mieć możliwość ich sfotografowania to musiało być bardzo ekscytujące.
    mogę tylko Tobie, muminkowi, nynemu podziękować za wszystkie rady.
    na mnie osobie, która jeszcze mało wie o przyrodzie zrobiło ogromne wrażenie. myślę że fachowcy, którzy widzieli już wiele (myślę tu o Tobie) też odczuliby gęsią skórkę na karku
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie