Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 156

Wątek: Kurs i lustrzanka do nauki

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Odp: Kurs i lustrzanka do nauki

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Uważam, ze forum jest bardzo pomocne, ale nie zastąpi np. spaceru z kimś kto pomoże w ustawach, da parę dobrych rad na żywo widząc zastaną scenę, itp.. (i od tego dobre są znajomości, warsztaty czy "pospolite ruszenia" )
    A czy ja temu przeczę? Nie, tylko twierdzę że wywalanie kasy na warsztaty, kursy i inne pierdoły na starcie to falstart.
    Spotkania? W Warszawie co jakiś czas się spotykamy, co nie osiem1984?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    A czy ja temu przeczę? Nie, tylko twierdzę że wywalanie kasy na warsztaty, kursy i inne pierdoły na starcie to falstart.
    No chyba tak Tylko jakoś nigdy mi się na takowe spotkanie nie udało dotrzeć, ale... obiecuję poprawę. Raz tylko chyba mi przy mostach śmignęliście z klikaczem? Jakbyście coś planowali i mieli ochotę zabrać ze sobą amatora to ja chętnie się podepnę
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

No chyba tak Tylko jakoś nigdy mi się na takowe spotkanie nie udało dotrzeć, ale... obiecuję poprawę. Raz tylko chyba mi przy mostach śmignęliście z klikaczem? Jakbyście coś planowali i mieli ochotę zabrać ze sobą amatora to ja chętnie się podepnę
    No i tak mi mów!
    Jak będziemy robić spęd Meldujesz/jecie się obowiązkowo!

edit:
    wszyscy jesteśmy amatorami
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

No chyba tak Tylko jakoś nigdy mi się na takowe spotkanie nie udało dotrzeć, ale... obiecuję poprawę
    Ty patrz, a ja ze Śląska dotarłem
    Co do wątku, to na spotkaniach, zlotach, spacerach, czy gdzie tam się jeszcze spotykamy widać, że wśród forumowiczów przekrój przez posiadany sprzęt jest ogromny. Znajdziesz ludzi ze sprzętem klasy E-3xx, E-5xx jak i E-5 i najnowsze Pen-y oraz OM-D. Wszyscy starają się robić jak najlepsze i najciekawsze zdjęcia. Czasem takie spotkanie i luźna dyskusja da więcej niż 30 książek. Dlatego warto się rozglądnąć za forumowiczami z Twojej okolicy, no i udzielać się na forum.
    The question is, who cares?

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Brooklyn Zobacz posta
    Uczyć się na tym co mam tj. E-510 + dwa obiektywy kitowe, czy kupić coś nowszego, lepszego?
    Czy naukę jazdy zaczynasz od kupna lepszego samochodu?

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    Pewnie pojawią się głosy, że do nauki wystarczy to co masz ...
    I słusznie!
    Chodzi o naukę, więc trzeba skorzystać z tego, co już masz. Na tym forum, w galerii, jest wiele świetnych zdjęć wykonanych tym aparatem, z kitowymi obiektywami. Kiedy już skumasz, o co chodzi w tej zabawie, jakie zdjęcia Cię "kręcą", zorientujesz się, jakie ograniczenia tego aparatu przemawiają za zmianą.

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Zanim zaczniesz wywalać tony gotówki na warsztaty, kursy i inne czorty,
    zobacz czy aby to ten czas. Pokaż zdjęcia, przeżyj aktywnie rok na forum(tu na prawdę przejdziesz niezłą szkołę)
    Zobacz czy na prawdę chcesz wiedzieć więcej i jesteś gotów płacić za tę wiedzę czy wystarczy Ci to czym tu nasiąkniesz.
    I to jest sposób, na przekonanie się, czego można tym aparatem się nauczyć
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Awatar Brooklyn
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Dzięki za wszystkie rady. W takim razie chyba pozostanę na razie przy E-510 z tymi obiektywami kitowymi (żona się ucieszy ). Może za parę miesięcy zmienię na coś lepszego. Nie wiem czy wszyscy zaczynając mieliście tak jak ja, czyli moje główne problemy, które muszę rozwiązać to:
    1) nie umiem robić zdjęć czegoś co jest w ruchu i nie pozuje , wychodzi poruszone i nieostre (dlatego też lubię robić architekturę, roślinki i mało ruchliwe owady)
    2) kolejna zmora to zdjęcia w pomieszczeniach (tych ciemniejszych), bez lampy nie umiem, a z lampą tą maleńką mnie nie zadowala, np. ostatnio byłem w teatrze, ciemno a dwa rzędy niżej koleś pyka fotki bez lampy (wtedy zrozumiałem, że mój sprzęt ma jednak spore ograniczenia). Bo chyba moim nie jest możliwe zrobienie dobrego zdjęcia bez flasha w ciemnym miejscu, z oświetloną sceną, bez błysku?? Próbowałem nawet - to albo niedoświetlona scena, albo poruszone, bo za długi czas naświetlania itp.
    3) zbyt dużo zdjęć poruszonych mi wychodzi,
    4) nieostre - choć pewnie raczej większość poruszonych, gdyby nie to może i wyszłyby ostre,
    I dwie sprawy niezwiązane z techniką:
    5) jestem perfekcjonistą i jak coś robię to chcę to robić perfekcyjnie, a tu taka klops czasem wychodzi. Cecha pożądana, ale w tym przypadku mi przeszkadza. Chcę już robić doskonałe zdjęcia , na 90% z nich coś mi jednak przeszkadza,
    6) jak wyciągam aparat na ulicy to mam wrażenie, że wszyscy się na mnie gapią i jakoś dziwnie się czuję, więc hop siup szybko fota i chowam. Muszę pokonać te uczucie i się tym nie przejmować - nawet jak się gapią

Cytat Zamieszczone przez banc
    Na końcu może się okazać, że wystarczy Ci jakiś kompakt.
    W sensie, że .... głąb nie nauczę się, za trudne może być dla mnie?
    Czy że czynniki typu - brak czasu, moje potrzeby itp. sprawią że kompakt będzie lepszy?

Cytat Zamieszczone przez Saboor
    Nie odważyłbym się przyjść na spotkanie z Wami patrząc na Wasze galerie. Po prostu byłoby mi wstyd. Dopóki nie opanuję "rzemiosła" i nie będę zadowolony z 30-40% zdjęć zrobionych, nie pokarzę się

Cytat Zamieszczone przez osiem1984
    Uważam, ze forum jest bardzo pomocne, ale nie zastąpi np. spaceru z kimś kto pomoże w ustawach, da parę dobrych rad na żywo widząc zastaną scenę, itp..
    Po zastanowieniu chyba rzeczywiście brakuje mi kogoś kto mi podpowie w danej sytuacji. Obecnie pstrykam, jak nie wyszło to sięgam do książki, szukam podobnej sceny i ustawiam podobnie. Z tym, że właśnie chodzi o te "podobnie", a nie to samo.

A tak na marginesie to jestem pozytywnie zaskoczony, tym forum. Nie sądziłem, że tyle osób napisze w tym wątku. Swego czasu byłem użytkownikiem forum jednej z marek samochodów to zwykle pytania takie kończyły się - "Było. Poszukaj se", albo odpowiedź była typu "No patrz jaki głupek, nie wie, że to przecież ...... " z tym, że ładniej ubrane w słowa.
    Ostatnio edytowane przez Brooklyn ; 26.07.13 o 02:03

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Z tym "nie odważaniem się" to przesadzasz. Jakbyś dalej szedł tym tropem, to nawet tego wątku nie powinieneś zaczynać
    Co to ma do rzeczy jakie kto robi zdjęcia. Takie spotkania nie polegają na licytowaniu się na sprzęt i kto jest leoszy w te klocki. Często tematy fotograficzne, to temat drugorzędny, ale jedno, drugie czy trzecie hasło rzucone w luźnej rozmowie potrafi głęboko zapaść w pamięci. Następnym razem nagle stwierdzisz, że ten czy inny gadał co i jak lub do czego służy jakaś opcja w aparacie. To jest właśnie najlelpsze w tej całej zabawie.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

A propos poruszonych zdjęć: ustaw iso na auto.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Popatrz na poniższe. Aparat z taką samą matrycą jak Twój. Były i z teatru - poszukaj
    Zdjęcie z exifem - popatrz na ustawienia aparatu.
    Zdjęcie irka50

Z koncertu
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Popatrz na poniższe. Aparat z taką samą matrycą jak Twój. Były i z teatru - poszukaj
    Zdjęcie z exifem - popatrz na ustawienia aparatu.
    Zdjęcie irka50

Z koncertu
    Pokazał Ci fotę zawodowego fotografa... złośliwiec jeden.

Kurs ma sens, ale dopiero gdy uświadomisz sobie swoje potrzeby.

A lepszy aparat - myslę, że Canon 5D MarkI i D700 od Nikona dałyby Ci wiekszy wizjer i mozliwości operowania płytką go.
    Z tym że na poczetek podpisuję sie pod propozycją hadesa. Zacznij od panowania nad aparatem. Od zrozumienia jak on odwzorowuje rzeczywistość.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 26.07.13 o 07:09
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro