|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ty patrz, a ja ze Śląska dotarłem
Co do wątku, to na spotkaniach, zlotach, spacerach, czy gdzie tam się jeszcze spotykamy widać, że wśród forumowiczów przekrój przez posiadany sprzęt jest ogromny. Znajdziesz ludzi ze sprzętem klasy E-3xx, E-5xx jak i E-5 i najnowsze Pen-y oraz OM-D. Wszyscy starają się robić jak najlepsze i najciekawsze zdjęcia. Czasem takie spotkanie i luźna dyskusja da więcej niż 30 książek. Dlatego warto się rozglądnąć za forumowiczami z Twojej okolicy, no i udzielać się na forum.
The question is, who cares?
Czy naukę jazdy zaczynasz od kupna lepszego samochodu?
I słusznie!
Chodzi o naukę, więc trzeba skorzystać z tego, co już masz. Na tym forum, w galerii, jest wiele świetnych zdjęć wykonanych tym aparatem, z kitowymi obiektywami. Kiedy już skumasz, o co chodzi w tej zabawie, jakie zdjęcia Cię "kręcą", zorientujesz się, jakie ograniczenia tego aparatu przemawiają za zmianą.
I to jest sposób, na przekonanie się, czego można tym aparatem się nauczyć![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Dzięki za wszystkie rady. W takim razie chyba pozostanę na razie przy E-510 z tymi obiektywami kitowymi (żona się ucieszy). Może za parę miesięcy zmienię na coś lepszego. Nie wiem czy wszyscy zaczynając mieliście tak jak ja, czyli moje główne problemy, które muszę rozwiązać to:
1) nie umiem robić zdjęć czegoś co jest w ruchu i nie pozuje, wychodzi poruszone i nieostre (dlatego też lubię robić architekturę, roślinki i mało ruchliwe owady)
2) kolejna zmora to zdjęcia w pomieszczeniach (tych ciemniejszych), bez lampy nie umiem, a z lampą tą maleńką mnie nie zadowala, np. ostatnio byłem w teatrze, ciemno a dwa rzędy niżej koleś pyka fotki bez lampy (wtedy zrozumiałem, że mój sprzęt ma jednak spore ograniczenia). Bo chyba moim nie jest możliwe zrobienie dobrego zdjęcia bez flasha w ciemnym miejscu, z oświetloną sceną, bez błysku?? Próbowałem nawet - to albo niedoświetlona scena, albo poruszone, bo za długi czas naświetlania itp.
3) zbyt dużo zdjęć poruszonych mi wychodzi,
4) nieostre - choć pewnie raczej większość poruszonych, gdyby nie to może i wyszłyby ostre,
I dwie sprawy niezwiązane z techniką:
5) jestem perfekcjonistą i jak coś robię to chcę to robić perfekcyjnie, a tu taka klops czasem wychodzi. Cecha pożądana, ale w tym przypadku mi przeszkadza. Chcę już robić doskonałe zdjęcia, na 90% z nich coś mi jednak przeszkadza,
6) jak wyciągam aparat na ulicy to mam wrażenie, że wszyscy się na mnie gapią i jakoś dziwnie się czuję, więc hop siup szybko fota i chowam. Muszę pokonać te uczucie i się tym nie przejmować - nawet jak się gapią![]()
W sensie, że .... głąb nie nauczę się, za trudne może być dla mnie?Zamieszczone przez banc
Czy że czynniki typu - brak czasu, moje potrzeby itp. sprawią że kompakt będzie lepszy?
Nie odważyłbym się przyjść na spotkanie z Wami patrząc na Wasze galerie. Po prostu byłoby mi wstyd. Dopóki nie opanuję "rzemiosła" i nie będę zadowolony z 30-40% zdjęć zrobionych, nie pokarzę sięZamieszczone przez Saboor
Po zastanowieniu chyba rzeczywiście brakuje mi kogoś kto mi podpowie w danej sytuacji. Obecnie pstrykam, jak nie wyszło to sięgam do książki, szukam podobnej sceny i ustawiam podobnie. Z tym, że właśnie chodzi o te "podobnie", a nie to samo.Zamieszczone przez osiem1984
A tak na marginesie to jestem pozytywnie zaskoczony, tym forum. Nie sądziłem, że tyle osób napisze w tym wątku. Swego czasu byłem użytkownikiem forum jednej z marek samochodów to zwykle pytania takie kończyły się - "Było. Poszukaj se", albo odpowiedź była typu "No patrz jaki głupek, nie wie, że to przecież ...... " z tym, że ładniej ubrane w słowa.![]()
Ostatnio edytowane przez Brooklyn ; 26.07.13 o 02:03
Z tym "nie odważaniem się" to przesadzasz. Jakbyś dalej szedł tym tropem, to nawet tego wątku nie powinieneś zaczynać
Co to ma do rzeczy jakie kto robi zdjęcia. Takie spotkania nie polegają na licytowaniu się na sprzęt i kto jest leoszy w te klocki. Często tematy fotograficzne, to temat drugorzędny, ale jedno, drugie czy trzecie hasło rzucone w luźnej rozmowie potrafi głęboko zapaść w pamięci. Następnym razem nagle stwierdzisz, że ten czy inny gadał co i jak lub do czego służy jakaś opcja w aparacie. To jest właśnie najlelpsze w tej całej zabawie.
The question is, who cares?
A propos poruszonych zdjęć: ustaw iso na auto.
Popatrz na poniższe. Aparat z taką samą matrycą jak Twój. Były i z teatru - poszukaj
Zdjęcie z exifem - popatrz na ustawienia aparatu.
Zdjęcie irka50
Z koncertu
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Pokazał Ci fotę zawodowego fotografa... złośliwiec jeden.
Kurs ma sens, ale dopiero gdy uświadomisz sobie swoje potrzeby.
A lepszy aparat - myslę, że Canon 5D MarkI i D700 od Nikona dałyby Ci wiekszy wizjer i mozliwości operowania płytką go.
Z tym że na poczetek podpisuję sie pod propozycją hadesa. Zacznij od panowania nad aparatem. Od zrozumienia jak on odwzorowuje rzeczywistość.
Ostatnio edytowane przez apz ; 26.07.13 o 07:09
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro