Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 129

Wątek: Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    295
    Moja galeria

Odp: Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO

No przeczytałem.....
    .......choć czytam tylko góra dwuzdaniowe posty bo przy dłuższych brakuje mi RAM-u i się zawieszam. Wtedy muszę zimnego biera łyknąć i puszcza.
    Ładnie piszesz gościu z Pruszcza.. Szczerze.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Sawa, niestety nie zaszczyciłeś mojego tekstu zrozumieniem lub potraktowałeś okreslenie "sztuka" zbyt dosłownie. Chodziło mi o to, że walory techniczne zdjęcia i nietechniczne nie stanowią zbiorów rozłącznych. Prosty przykład: idzie Stefan ulicą, ulica niech nazywa się długa. Stojąc w jednym miejscu, mogę zrobić trzy zupełnie różne w swej wymowie zdjęcia:
    1. f/22 - tytuł: piątkowe popołudnie na Długiej. Wszystko ostre, Stefan jest nieistotnym elementem.
    2. f/5,6-8 - tytuł: Stefan spacerujący na Długiej. Stefan jest głównym elementem zdjęcia (ostrość na Stefana), ale długa jest rozpoznawalna.
    3. f/1,4 - tytuł: Stefan. Długa nie jest ważna, został z niej tylko bokeh.
    Tryb AUTO ogranicza moją swobodę twórczą, wprowadza element przypadku

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Sawa, niestety nie zaszczyciłeś mojego tekstu zrozumieniem lub potraktowałeś okreslenie "sztuka" zbyt dosłownie. Chodziło mi o to, że walory techniczne zdjęcia i nietechniczne nie stanowią zbiorów rozłącznych. Prosty przykład: idzie Stefan ulicą, ulica niech nazywa się długa. Stojąc w jednym miejscu, mogę zrobić trzy zupełnie różne w swej wymowie zdjęcia:
    1. f/22 - tytuł: piątkowe popołudnie na Długiej. Wszystko ostre, Stefan jest nieistotnym elementem.
    2. f/5,6-8 - tytuł: Stefan spacerujący na Długiej. Stefan jest głównym elementem zdjęcia (ostrość na Stefana), ale długa jest rozpoznawalna.
    3. f/1,4 - tytuł: Stefan. Długa nie jest ważna, został z niej tylko bokeh.
    No cóż - zawsze mi się wydawało ze temat zdjęcia powinno się dać odróżnić nawet bez rozmycia tła ale człowiek całe życie się uczy...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    No cóż - zawsze mi się wydawało ze temat zdjęcia powinno się dać odróżnić nawet bez rozmycia tła ale człowiek całe życie się uczy...
    Mozna to zrobić na rózne sposoby. Rozmycie tła jest jednym z nich, ani lepszym, ani gorszym. Czasem po prostu najbardziej skutecznym.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Prosty przykład: idzie Stefan ulicą, ulica niech nazywa się długa.

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Tak.Macie racje.Ale zeby to bylo zdjecie artystyczne (dzielo wielkopomne)to trza nadac tytul .
    w tym przypadku tytul "Stefan na ulicy Dlugiej w Bydgoszczy"zalatwia sprawe calkowicie.Nawet ktos(taki jak ja)nieobeznany z dzielami i sztuka jak popatrzy i przeczyta to juz doskonale wie co przedstawia dzielo,bez wzgledu na bokech i jego ilosc w dziele.Wie,ze to Stefan,ze to Stefan na ulicy i ze to Stefan na ulicy w Bydgoszczy.Czy cos wiecej nam trzeba.Wiemy wszystko.Reszta w Exifie dla bardziej dociekliwych i glodnych sztuki.I nie wazne czy na automacie czy manualu.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria

Dwa cytaty:
    Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Tezą, która staram się udowodnić w tym wątku, nie jest 'rób na auto' ale 'skup się na treści, kadrze, kompozycji na decydującym momencie', dzięki trybowi AUTO nie rozproszysz się w celu przemyśliwania co i jak ustawić, lecz będziesz miał względny komfort realizacji takiego kadru, jaki jest najlepszy..
    Na koniec, wrócę ponownie do mojej tezy , którą staram się udowodnić - jeśli mam mieć do wyboru zrealizowane przez kogokolwiek
    * dobrze naświetlone, technicznie nienaganne i z treści oraz kadru ale zupełnie nudne, przegapione i całkowicie do dooopy zdjęcie,
    * lub zdjęcie na AUTO, z brakami, ale z ciekawą treścią, z emocją, z momentem, który mnie zatrzyma -

to wolę to drugie ....
    Przypominam, że tytuł wątku brzmi: "Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO"
    O co więc chodzi? O pytanie czy o tezę?
    Ani to, ani to!
    ... chcę włożyć kij w mrowisko... inaczej nie byłoby tu tak ruchliwie
    No to Ci się udało.
    Nie będę więc odpowiadał na Twoje pytania skierowane do mnie. Masz tezę którą starasz się udowodnić, więc moje odpowiedzi i tak nic nie zmienią.
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 12.07.13 o 23:17
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar markus74
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Równie dobrze można zadać takie przewrotne pytanie po co mi różne obiektywy do lustrzanki skoro wszystko mogę zrobić kitem Jak mam taki 14 -150 to i portret i krajobrazik trzepnę. Po co zmieniać obiektywy, ustawiać parametry, no i oczywiście jpg-i żadne tam RAWy. Moim zdaniem jak nie chcę grzebać przy tych wszystkich parametrach to najlepiej zostać przy "małpce". Po co przepłacać jak nie korzystam.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

U mnie też A oznaczało oczywiście preselekcję przysłony.
    A pełnego Auto zdarza mi się używać na imprezkach - operator bywa trochę roztargniony a czasami aparat trafia w przypadkowe ręce.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Dlaczego nie używać trybu AUTO? Ponieważ jak coś jest "do wszystkiego" to jest do niczego.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przede wszystkim liczy się efekt końcowy, a nie jak zostało zrobione. Jeżeli ktoś uważa, że w Auto (czy trybach tematycznych) jego aparat bardzo dobrze sobie radzi to dlaczego nie korzystać.
    Zgadzam się całkowicie z andtorem2 - efekt końcowy jest najważniejszy. Nie ma znaczenia jakich trybów się użyło jeśli zdjęcia nam odpowiadają. Sam bardzo często używałem trybu iA w G1 oraz używam iA+ w G5 i uważam że są one na tyle dobre, że można się na nie zdać bez obawy o końcowy efekt (oczywiście nie w 100% sytuacji). Kiedy ma się do zrobienia bardzo wiele fotografii oraz dysponuje się ograniczonym czasem - to tryby automatyczne są bezcenne.