Strona 6 z 29 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 288

Wątek: Zakup aparatu Nikon, z którego nic nie wyszło

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: Zakup aparatu Nikon

Raczej była - wtedy nabyłem OM-D - na pod koniec 2012 ;-(
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Zniechęca mnie trochę tylko x2 w stosunku do pełnej klatki.
    To 2x bywa też zaletą. Widziałeś 600mm od Nikona, czy 50-500 pd Sigmy?
    70-300 na pełnej klatce to tylko 35-150 na Olku i odrwrotnie, chyba, że wykropujesz środek obrazka.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Ale teraz chyba ten zestaw wyjdzie podobnie bez promocji

---------- Post dodany o 09:57 ---------- Poprzedni post był o 09:51 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Od takich rzeczy rownie dobrze jest komorka lub kompakt, jeszcze bardziej mobilny i nie uwierajacy zestaw....

pozdro
    Tak ale pomiędzy aparatem w komórce a OM-D jest duuużo większa różnica w jakości obrazka i wygodzie robienia zdjęć niż pomiędzy Nikonem np D7100 a OM-D.
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    Tak ale pomiędzy aparatem w komórce a OM-D jest duuużo większa różnica w jakości obrazka i wygodzie robienia zdjęć niż pomiędzy Nikonem np D7100 a OM-D.
    Nie ma nic wygodniejszego od wyciagnieci komorki/kompaktu z kieszeni i zrobienia pstryk...
    Wszystko zalezy jaka komorka i jaki kompakt bedziemy porownywac z OMD, a w kwestii jakosci obrazka to roznica jest spora na korzysc D7100 kosztem OMD.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    To 2x bywa też zaletą. Widziałeś 600mm od Nikona, czy 50-500 pd Sigmy?
    70-300 na pełnej klatce to tylko 35-150 na Olku i odrwrotnie, chyba, że wykropujesz środek obrazka.
    W tele tak - zgadzam się.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie ma nic wygodniejszego od wyciagnieci komorki/kompaktu z kieszeni i zrobienia pstryk...
    Jest coś wygodniejszego. Jeśli nie trzeba nic wyciągać z kieszeni, to jest jeszcze lepiej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Wszystko zalezy jaka komorka i jaki kompakt bedziemy porownywac z OMD, a w kwestii jakosci obrazka to roznica jest spora na korzysc D7100 kosztem OMD.

pozdro
    D7100 tak bije mocno OMD?

---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------

Rzeczywiście, różnica ogromna: http://snapsort.com/compare/Nikon-D7100-vs-Olympus-E-M5

---------- Post dodany o 10:26 ---------- Poprzedni post był o 10:17 ----------

Z tym, że z tego co widzę, to różnica tak duża jest wypunktowana poprzez "popularity" a dla mnie to nie jest jakiś znaczący wskaźnik.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Nie ma to jak dobry temat do dyskusji zapodać w taki smętny deszczowy dzień ledwie się ów dzień zaczął a już ponad 50 postów w wątku.... więc i ja się ośmielę coś od siebie dołożyć chociaż prawie wszystko już zostało napisane...

Wiele głosów zachąca do zakupu OMD. Warto wszak zauważyć że ten aparat wraz z Panasonicowym 12-35/2,8 będzie wyraźnie droższy niż np. D7100 czy K-5 z sigmą 17-50/2,8 na którą jest chyba jeszcze promocja a która dobre opinie zbiera.

Tak, taki zestaw będzie większy i cięższy od bezlusterkowca... ale wg. różnych testów powinien dać lepszą rozpiętość tonalną, lepsze wysokie ISO i większe możliwości zabawy głębią ostrości.

Tzw. pełna klatka - też może kusić, D600 miałem przez kilkanaście chwil w rękach i bardzo spasował mi pod względem ergonomi. A i możliwości matrycy spore... o ile oczywiście nie będzie się samozakurzać ale ten problem wg ostatnich plotek został już podobno opanowany. Z Nikonem, czy Canonem FF jest ta fajna zleta że jest spory rynek wtórny i można trafić fajne obiektywy - przecież do amatorskiego focenia nie trzeba zaraz wydawać kasy na pachnące fabryką nowości

OMD? tak fajny jest, ale ergonomia jak dla mnie nie jest optymalna - niby mały, w konsekwencji jakieś takie malutkie i gumowate przyciski. Niby wysokie ISO jest poprawione w stosunku do poprzedników m4/3 ale w okolicach 5000 - 6400 zaczyna trochę zżerać niebieski kolor. Do wad trzeba też zaliczyć AF - wprawdzie wyraźnie lepszy od poprzedników ale wciąż słaby zwłaszcza na obiektach ruchomych.
    No i ceny... sam aparat tani nie jest, obiektywów na rynku wtórnym jak na lekarstwo a nowe stosunkowo drogie.

Przy wszystkich tych wadach, jest to jednak aparat który da się lubić i może być miłym towarzyszem w podróży... czego dowodem może być popełniony kiedyś przeze mnie taki wątek:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...4%85-po-Pradze
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria

Jeżeli interesuje cię głównie fotografia podróżnicza, to zastanów się nad takim zestawem: pentax K30 i 18-135/3,5-5.6.
    Plusy tego zestawu przy tego typu fotografii to: uszczelniony korpus do używania w dużym zakresie temperatur (od -10 st.C wg producenta), podwójny układ zasilania - akumulator plus paluszki (nieocenione w podróży), uniwersalny uszczelniony zoom (28-200), w pełni używalne iso do 3200, przy tym nie jest to duża lustrzanka, a możliwości ma duże, no i cena zestawu - obecnie 3 500 zł. Za oszczędzone pieniądze dokupujesz obiektyw o lepszych paramertach, lub inny wg potrzeb.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

K-30 to b.dobry aparat ale sam osobiście wolałbym kupić za 2200zł. samo body i dokupić krótszy uszczelniony kit DA 18-55 WR ew. darować sobie uszczelnienia obiektywu i dokupić Sigmę 17-70 f/2.8-4 za 1700zł. szybki, osty i dość jasny obiektyw.

Hmm
    A ile zdjęć w kościołach wykonałem Canonem s100 bo go akurat miałem ze sobą - głęboka kompaktowa GO pozwalała mi używać otwartej przysłony a niezłe iso 800, dobra stabilizacja i dość ostry obiektyw dopełniły reszty.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)