Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
Napisałem
Obiekt im dalej oddalony od tła tym bardziej tło będzie rozmyte.
Co do kombinacji, to radzę tak:
Jak już znajdziesz odpowiedni obiekt, przysuń się tak blisko niego z aparatem (ogniskowa obiektywu 20mm) aby uzyskać zadowalającą Cię jego wielkość w kadrze. Maksymalnie, możesz zbliżyć się na (w/g specyfikacji obiektywu) 28cm. Jeżeli zbliżysz się na tę odległość a wielkość obiektu nie będzie Cię zadowalała, zwiększaj ogniskową. Pamiętaj jednak, że dłuższa ogniskowa to mniejszy otwór przysłony czyli większa głębia ostrości (mniej rozmyte tło). Z drugiej strony, mniejsza głębia ostrości to więcej nieostrych (poza GO) elementów obiektu.
Dlatego pisałem o kombinacjiW zależności od rodzaju obiektu, jego wielkości, odległości od tła, Twojego pomysłu na zdjęcie, właściwa GO będzie inna. Musisz zrobić zdjęcie, spojrzeć czy się podoba i ew. skorygować. Można też od razu założyć wykonanie kilku prób przy różnych przysłonach i na dużym ekranie ocenić i wybrać to, które najbardziej Ci odpowiada.
Mam nadzieję, że nie zamotałem![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Dość jasno to wytłumaczyłeśale okaże się jak będą efekty tej lekcji...
Dziękuję
Pergola na 26 zaraz upadnie![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Faktycznie...Nie postarali się Niemieccy inżynierowie...
![]()
Pewnie ze starości, chyli się ku upadkowi. Tak ok. 2,7° w lewo.
trudno wyprostować to zdjęcie... jak jedna część wydaje się prosto to reszta leci... grrr...
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
jeszcze daleka droga przede mną...