Strona 19 z 22 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 213

Wątek: Olympus PEN E-P5 - Przecieki

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-P5

Kwestia tego co się fotografuje. Ja bez zakresu 24-200mm (dla małego obrazka) fotografowania sobie nie wyobrażam. 19 i 500mm też się przydaje

Ale marzy mi się E-PL5 w cenie E-LP3 z zapiętym na stałe 20/1,7. Jeszcze rok

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Aparat z przyspawanym szkłem, ma niewątpliwie tą zaletę, że nie wodzi na pokuszenie zakupu innych szkieł. Ale poza tym winien jeszcze coś dodatkowo zaoferować ... np. mały gabaryt ta jak Ricoh GR
    http://camerasize.com/compare/#454,395

Jakby ktoś nie wiedział to Ricoh ten ma matrycę aps-c i ekwiwalent 28mm, z opcją przełączenia na 35mm (ale kosztem pozbycia się 6mpix - ale 10 to i tak wystarczająco dużo). Najważniejsze, że ma wbudowane błyskadełko, stopkę na lampę zewnętrzną i gabaryt do kieszeni.

---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post był o 17:14 ----------

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Ale marzy mi się E-PL5 w cenie E-LP3 z zapiętym na stałe 20/1,7. Jeszcze rok
    Ani za rok ani za dwa nie będzie majowej ceny dla E-PL5, no chyba, że skok w jakości matrycy w E-PL7 będzie taki jak różnica pomiędzy 3 i 5, w co wątpię.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.05.13 o 19:23

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    ...ekwiwalent 28mm, z opcją przełączenia na 35mm (ale kosztem pozbycia się 6mpix - ale 10 to i tak wystarczająco dużo).
    Można powiedzieć, że ten obiektyw to nie stałka, a zoom Słyszałem, że nawet na 300 mm można się przełączyć. Traci się przy tym jedynie 13,5 mpx
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Talking Odp: Olympus PEN E-P5

Po zakupieniu aparatu bez wizjera myślałem, że pierwszą rzeczą jaką kupię będzie zewnętrzny EVF, ale jakoś od trzech lat nie kupiłem i mi to nie przeszkadza.
    Ja do dzisiaj się mylę i czasem przykładam aparat do oka, a kupiłem e-pl1 już kilka lat temu.
    Niemniej jakoś wolę mieć wbudowaną lampkę o LP 7 niż wizjer, którego zaletę uważam za drugorzędną.
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    no chyba że Olympus, albo Sony lub Samsung zaprezentują jakiegoś godnego konkurenta - czyli nie za mały i nie za duży korpus w stylu dalmierzowca, z wizjerem i obiektyw w ekwiwalencie GO 35/2,8.
    Przekonałeś mnie właśnie już prawie do zakupu 17mm 1,8... w końcu mam optyczny VF-1, który się kurzy.
    2. Zawsze możesz kupić Wojtka 17mm/0.95 (nawet jaśniej niż 1.4). No i wyjdzie taniej niż X100s bo korpus już masz
    Oj tak - super szkiełko. Uzbierać sobie potem na taki zestaw: OM-D + 17mm 0,95 + VF-1...
    Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Przecież najlepiej znasz wyniki pomiarów DXO i wiesz, że OM-D ma realne ISO 110, nie widzę problemu, by EP-5 miał ISO100.
    Dokładnie - jeśli to prawda, że ma być ta sama matryca, to nie martwiłbym się tak o dynamikę ISO 100.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 7.05.13 o 23:40
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ziew, ziew, ziew ...

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Uzbierać sobie potem na taki zestaw: E-P5 + 17mm 0,95 + VF-1...
    Tylko cholerka nieco ciężko będzie wyostrzyć tym Wojtkiem na VF-1

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Tylko cholerka nieco ciężko będzie wyostrzyć tym Wojtkiem na VF-1
    oj tam czepiasz się, prawdziwy twardziel ostrzy manualnie patrząc tylko na skalę na obiektywie
    No dobra do Wojtka bardziej nadaje się om-d, zapomniałem o tym drobnym mankamencie :P

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

ceny...
    wg plotek, wizjerek VF-4 ma kosztować 32000 JPY, to jest 50% ceny Olympusa 75mm na japońskim Amazonie,
    gdyby zastosować tą analogię, daje to co najmniej 1500 zł
    E-M5 | 12-40 | 75

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    ceny...
    wg plotek, wizjerek VF-4 ma kosztować 32000 JPY, to jest 50% ceny Olympusa 75mm na japońskim Amazonie,
    gdyby zastosować tą analogię, daje to co najmniej 1500 zł
    Czyli bedzie tak jak pisałem wcześniej, to potwierdza to, że PENy nigdy nie będą miały wbudowanego wizjera EVF. Przynajmniej w modelach E-P, E-PM za mały więc pewnie też będzie bez EVF, może jedyna nadzieja w linii E-PL na jakiś odpowiednik VF-3 ...

PS
    Niewykluczone, że VF-4 jest testem wizjera jaki pojawi się w następcy E-5 ... a może następca E-5 i OMD E-M5 spotkają się w tym samym body?
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 8.05.13 o 11:42

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Czyli bedzie tak jak pisałem wcześniej, to potwierdza to, że PENy nigdy nie będą miały wbudowanego wizjera EVF. Przynajmniej w modelach E-P, E-PM za mały więc pewnie też będzie bez EVF, może jedyna nadzieja w linii E-PL na jakiś odpowiednik VF-3 ...
    Może jak wyjdzie nex-8 w cenie E-P5, który jak oba jego poprzedniki będzie miał i wizjer i lampkę wbudowaną i parę innych nowości,
    to Oly może w końcu zauważy, że należy zrobić coś z ceną lub/i specyfikacją oferowanych aparatów... oby.
    Niemniej widząc, co oferuje konkurencja więcej jak 1000$ na start za E-P5 bym nie chciał widzieć... nadzieja umiera ostatnia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Stawiam na 899 ojro na początek.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb