cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Chciałbym dzisiaj pokazać kolejny cmentarzyk Beskidu Niskiego z I Wojny Światowej. Nie należy on jednak do tych typowych pokazywanych przeze mnie, wymienianych w annałach jako miejsce pochówku ludzi którzy zginęli bohaterską śmiercią.
Tu... coś wręcz przeciwnego.
To typowy bardzo malutki cmentarzyk, usytuowany tuż przy bardzo ruchliwej drodze z Grybowa do Krynicy Górskiej. Żelazny krzyż nagrobkowy to podpis Architekta Hansa Mayera. cmentarz otoczony jest betonowymi słupkami, połączonymi metalowymi rurami. Na środku znajduje się kamienny obelisk na zbiorowej mogile żołnierzy węgierskich z 2-go Pułku Honvedu i 30 Pułku Piechoty Honvedu.
Centralny pomnik zwieńczony jest sylwetką orła. Kolumna zawiera trzy tablice z inskrypcjami w językach niemieckim i węgierskim. Tablica z językiem węgierskim to jedyna taka tablica w okręgu III. Na jednej z tych tablic mamy podwójny napis po niemiecku i węgiersku: "Chwała bohaterom".
Pochowano tu 87 żołnierzy armii austro-węgierskiej i 16 rosyjskich.
Dziwna sprawa co do żołnierzy rosyjskich - na tablicy z inskrypcją jest wymienionych 14, natomiast wszystkie źródła podają 16.
A teraz najciekawsze - tych 87 Węgrów nie zginęło w walce z wrogiem. Jak podają i źródła i mieszkańcy - pijani, wyrżnęli się między sobą.
Czy to prawda ? hmmm - tych 16-tu Rosjan świadczy, że jednak jakieś walki się tam odbywały.
675.
676.
677.
678.
679.
680.
681.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Ciekawa wstawka - 677 jest fajne.
Masz OMD?? nie ma exifów.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Znow pokazales kawalek historii z Twoich ziem.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
ale będzie wszystko szybko nadrabiać, już widziałem listki na niektórych drzewach, tylko patzreć jak zrobi się zielono![]()
Ta szarość, to już niedługo, a widoczki przyjemne, takie swojskie...
Pozdrawiam