Strona 396 z 475 PierwszyPierwszy ... 296346386394395396397398406446 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.951 do 3.960 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zależy które

OM-D ma grubą obudowę wyświetlacza, kótry jest ruchomy, gdyby nie to różnica była by większa.
    OM-D zrównuje się gabarytami dopiero po dokręceniu gripa.
    E-M5 | 12-40 | 75

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    OM-D ma grubą obudowę wyświetlacza, kótry jest ruchomy, gdyby nie to różnica była by większa.
    Chyba mniejsza?

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    OM-D zrównuje się gabarytami dopiero po dokręceniu gripa.
    To właśnie bez gripa te aparaty są podobne wielkościowo. Po dokręceniu gripa Olek będzie większy, niż Fuji.

---------- Post dodany o 12:05 ---------- Poprzedni post był o 11:56 ----------

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Zapytam całkiem serio, będziesz w stanie zobaczyć w dobrych warunkach przewagę obrazowania fuji nad olympusem?
    Dla chcącego nic trudnego...

X-E1:

OM-D:

Trudno na podstawie tych obrazków dokonać bezpośredniego porównania, ale pewne wnioski wyciągnąć można.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Dziwne, wydawało mi się, że Fuji największą przewagę ma właśnie w podróżniczych krajobrazach.
    Zapytam całkiem serio, będziesz w stanie zobaczyć w dobrych warunkach przewagę obrazowania fuji nad olympusem?
    Chyba że masz coś innego na myśli to chętnie posłucham
    Odpowiem za fret'a

moim zdaniem, Fuji lepiej, ładniej oddaje kolory i detal... zdjęcia mają specyficzny klimat. Ale czy to jest mierzalne czy tylko oddziaływanie sugestii? nie wiem. Przypuszczam, że w ślepej próbie różnych kadrów nie umiałbym wskazać które są z Fuji a które z OMD, ale myślę też że w takiej samej próbie przy tych samych kadrach różnica będzie widoczna i o pomyłkę byłoby trudniej...

Z kolei OMD ma wyraźnie lepszą całą resztę - przede wszystkim AF i bardzo praktyczny odchylany i dotykowy wyświetlacz...

Wybór pomiedzy tymi obydwoma aparatami moim zdaniem nie jest wcale oczywisty...

---------- Post dodany o 12:45 ---------- Poprzedni post był o 12:40 ----------

epicure - jaką gradację miałeś ustawioną na OMD? myślę że była na "normalnej", na "auto" nie byłoby aż takich dysproporcji... na ostatnim widać dosyć mocne wyciąganie z cieni, zresztą generalnie to zdjęcie z OMD wygląda słabiej naświetlone niż z FUJI
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar jarek76
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Korpusy wydają się zbliżone wymiarami: http://j.mp/Q9xl5d

Ale szkła do Fuji są pewnie już większe.
    Dlatego napisałem że to moje odczucia, macałem oba, i bardziej przypadł mi do gustu olek
    Do tego jak już pisałem aparat będzie w większości przypadków używany z 17/1,8 i 45/1,8, a to zapewni niewielkie wymiary i poręczność zestawu
    Oczywiście nie mam zamiaru toczyć tu żadnych walk systemowych, każdy wybiera dla siebie to co mu pasuje
    Ja wybrałem

---------- Post dodany o 12:59 ---------- Poprzedni post był o 12:53 ----------

Trudno na podstawie tych obrazków dokonać bezpośredniego porównania, ale pewne wnioski wyciągnąć można.
    Pewnie że tak, ale pokazujesz trudne warunki
    Jestem świadomym fotografem i w takich przypadkach używam filtrów połówkowych, HDRa itp

---------- Post dodany o 13:01 ---------- Poprzedni post był o 12:59 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Odpowiem za fret'a

moim zdaniem, Fuji lepiej, ładniej oddaje kolory i detal... zdjęcia mają specyficzny klimat. Ale czy to jest mierzalne czy tylko oddziaływanie sugestii? nie wiem. Przypuszczam, że w ślepej próbie różnych kadrów nie umiałbym wskazać które są z Fuji a które z OMD, ale myślę też że w takiej samej próbie przy tych samych kadrach różnica będzie widoczna i o pomyłkę byłoby trudniej...

Z kolei OMD ma wyraźnie lepszą całą resztę - przede wszystkim AF i bardzo praktyczny odchylany i dotykowy wyświetlacz...

Wybór pomiedzy tymi obydwoma aparatami moim zdaniem nie jest wcale oczywisty...
    Nie jest, ale ja już o tym pisałem, nie da się dogodzić każdemu
    Każdy dokonuje wyboru według własnych potrzeb
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 13.04.13 o 13:04

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

[/COLOR]epicure - jaką gradację miałeś ustawioną na OMD? myślę że była na "normalnej", na "auto" nie byłoby aż takich dysproporcji...
    Gradacja była normalna, podobnie jak w Fuji (DR100%). Tyle, że ona nie ma najmniejszego znaczenia dla tego porównania, bo to, co robi gradacja w jpegu, ja zrobiłem ręcznie w rawie. Jeśli auto gradacja poprawiłaby poziom ekspozycji w cieniach, to jednocześnie zwiększyłaby w nich poziom szumów - czyli to samo, co ja zrobiłem w Lightroomie.

na ostatnim widać dosyć mocne wyciąganie z cieni, zresztą generalnie to zdjęcie z OMD wygląda słabiej naświetlone niż z FUJI
    Na każdym z tych zdjęć były mocno wyciągane cienie. Tylko na jednym to widać, bo jest szum, a na drugim nie widać, bo szumu nie ma Najciemniejsze fragmenty tych zdjęć są naświetlone tak samo, można porównać histogramy. W półtonach i światłach się oczywiście różnią, ale nas interesują tylko cienie.

---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post był o 13:07 ----------

Nie przesadzałbym z tą całą resztą

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

OMD ma wiele zalet i chyba też nie podjałbym sie wskazywać, które zdjęcia są z Olka a które z Fuji gdyby ktoś przedstawił mi kilkadziesiąt różnych zdjęć. Ja po tych kilku miesiącach intensywnego uzytkowania X-E1 tak przyzwyczaiłem się do jego ergonomii (głównie tego, że mogę zmieniać przysłone na pierścieniu obiektywu), że jak biorę cokolwiek innego do reki to tak mi jakoś nieswojo Podobnie może być z użytkownikami przyzwyczjonymi do tego co oferuje OMD. Nie ma co kruszyc kopii tylko kupowac to co komuś odpowiada.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Zależy które
    Porownujesz 3 krotnego zooma do 5 krotnego i to w dodatku z wewnetrznym ogniskowaniem, PZ i makro - ustaw Fuji na najdluzsza ogniskowa jesli ma byc uczciwiej. Co do wielkosci obiektywow Fuji to sa zwykle maja rozsadna wielkosc i sa przynajmniej przyzwoite optycznie optycznie

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Można zrobić ślepy test porównawczy zdjęć z obu tych aparatów. Mam parę takich samych kadrów, można je przyciąć do tych samych proporcji i usunąć exify. Mogłoby być ciekawie

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Można zrobić ślepy test porównawczy zdjęć z obu tych aparatów. Mam parę takich samych kadrów, można je przyciąć do tych samych proporcji i usunąć exify. Mogłoby być ciekawie
    Dawaj!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Jak dla mnie nie bardzo - zupelnie rozne kadry wiec porownanie zupelnie nieadekwatne. Rownie dobrze mozna powiedziec ze Fuji ma fatalna optyke oceniajac po blikach. To ze Fuji ma lepsza matryce niz Olek nie ulega watpliwosci ale matryca to nie wszystko. Jako calosc systemu czy nawet samo body wole jednak OMD

Uprawnienia umieszczania postów