Strona 66 z 75 PierwszyPierwszy ... 16566465666768 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 746

Wątek: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta

Z FF na m43 musisz podzielic rozdzielczosc przez 4 czyli nie 15 a 9 mpx
    warto przy przeliczeniach pamiętać że 16 MPx z OMD to jest na formacie 4/3. Jak to przyciąć do 3/2 zostaje 14,1 MPx mnożąc to razy 4 wyszłoby, że matryca FF o takiej gęstości miałaby ca. 56MPx. Niby dużo, ale postęp idzie... warto popatrzeć na Nikony D5200 / D7100 które przy 24MPx mają nie gorsze parametry od swoich 16 MPx-owych poprzedników

ale to taki off-topic
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

Tak naprawdę poza mniejszą GO(którą tylko nieliczni potrafią twórczo wykorzystać) i trochę lepszym wysokim ISO(też abstrakcja dla większości) to niewiele przemawia za FF w zastosowaniach amatorskich - poza faktem, że faceci lubią auta terenowe, żeby nimi jeździć po mieście. Wielu fotografików z wysokiej półki to i tak chyba analog preferuje - wielki albo średni format, zwłaszcza w niekomercyjnych projektach, które i tak będą pokazywane w galeriach.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Tak naprawdę poza mniejszą GO (którą tylko nieliczni potrafią twórczo wykorzystać) ...
    po co od razu twórczo wykorzystywać, mnie wystarczy, żeby choć odrobina ładnego rozmycia tła pojawiła... w m4/3 nie jest z tym za fajnie, dlatego komentarz epicure'a dot. mojej tęsknoty za stałkami ze światłem 2,8 z czasów gwintu M42:

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Faktycznie akurat takich na próżno szukać, bo w m4/3 takie są, tylko jaśniejsze
    traktuję jako żart
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    po co od razu twórczo wykorzystywać, mnie wystarczy, żeby choć odrobina ładnego rozmycia tła pojawiła... w m4/3 nie jest z tym za fajnie, dlatego komentarz epicure'a dot. mojej tęsknoty za stałkami ze światłem 2,8 z czasów gwintu M42:
    Nie przesadzasz aby?
    W mikro 4/3 owszem, rozmycie jest mniejsze niż w FF, czy APSC, jednak "odrobina" jest spokojnie do uzyskania. Przy czym raczej na dłuższych ogniskowych, albo obiektywach f/0.95
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

może przesadzam, może nie, kto to wie...

w każdym razie czekam na rozwój wydarzeń... albo na tanie stałki f 1,4 do m4/3 (bo stałki f2,8 do M42 do najdroższych nie należały) w tym szczególnie na 17/1,4 i 65/1,4, mogą być od producentów niezależnych, albo... trzeba będzie odkurzyć Porsta i kupić kilka rolek 36-klatkowego filmu
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Takie stalki sa - tyle ze nie sa tanie. Jest kilka manuali z F0.9-1.0, jedna 1.4 + jedna 1.2 w planach. Jest tez sporo stalex ze swiatlem <2.0 ktore rowniez nalezy brac pod uwage moim zdaniem - 45/1.8 czy 75/1.8 zapewniaja calkiem ladne rozmycie moim zdaniem

traktuję jako żart
    No akurat sie zgadzam z epicure - jasnosc nie oznacza tylko ekwiwalentu GO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Tak naprawdę poza mniejszą GO(którą tylko nieliczni potrafią twórczo wykorzystać) i trochę lepszym wysokim ISO(też abstrakcja dla większości) to niewiele przemawia za FF w zastosowaniach amatorskich - poza faktem, że faceci lubią auta terenowe, żeby nimi jeździć po mieście. Wielu fotografików z wysokiej półki to i tak chyba analog preferuje - wielki albo średni format, zwłaszcza w niekomercyjnych projektach, które i tak będą pokazywane w galeriach.
    Ja widzę jeszcze jedną przewagę FF, niskie ISO.
    Oglądałem wiele zdjęć z m4/3, również z OMD (to naprawdę świetny aparat) i niebo nigdy nie jest takie gładki jak choćby ze starego C5D.
    Cała para w najnowszych puszkach idzie w ISO pierdylion i zapomina się o idealnym niskim ISO.
    Aha, jestem amatorem i jedyne co mnie skłoni do przesiadki, to bolący krzyż.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Mało który producent głośno się chwali niskim ISO 50 czy 100.
    Może w nowych puszkach mikro 4/3 dostaniemy niskie czułości i szybszą migawkę, a może nie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

W mikro 4/3 przy jasnych stalkach podczas focenia w plenerze brakuje mi nizszego ISO i szybszej migawki.
    Naprawde nie rozumiem w czym Olympus ma problem aby zwiekszyc zakres ISO w dol... i przyspieszyc migawke do 1/8000s

Jak na razie nakrecanie filtrow szarych do stalek srednio mi lezy.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Naprawde nie rozumiem w czym Olympus ma problem aby zwiekszyc zakres ISO w dol... i przyspieszyc migawke do 1/8000s
    Przyspieszenie migawki w bezlusterkowcach to nie taka prosta sprawa. Każde pstryknięcie w bezlusterkowcach to dwukrotnie większa ilość pracy dla migawki niż w lustrzankach. Uzasadnienie jest więc albo techniczne, albo ekonomiczne.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb