Strona 63 z 75 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 746

Wątek: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Przyznam, że czytając różne fora głównie Nikoniarzy bardziej w D600 martwi mnie AF

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Z D800 jest raczej OK, bo jakoś po różnych stronach nie spotkałem sie z jęczeniem ludzi, których dotykaja podobne z nim problemy.

T.
    Załączam fotkę... miejsca z zlokalizowanymi syfami zaznaczone pędzlem(pewnie sporo pominięte)
    Tak jako ciekawostkę: to u mnie tych syfów nie da się zdmuchnąć gruszką, jedynie czyszczenie na mokro(Vswab) mnie to nie przeszkadza aż tak, żeby z tego zadymę robić i na forach płakać, ale faktem jest, że z żadną inną puszką, takiego ficzera nie zanotowałem.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	syfy.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	127,8 KB
ID:	82075  
    O/N

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

rafrr - to powyżej to D800?
    sprawdzałem właśnie swoje "stare" (czyt. ponad 3letnie) E-P1. Może ze 3 ciapki słabo na f22 nawet widoczne można znaleźć. A aparat nie oszczędzany - zdjęcia przy koniach, w kamieniołomie...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    No przeca napisal ze z D800
    Na kazdym z moich nikonow (poki co na d7k jeszcze o dziwo nie pojawil sie zaden), ktore mam i mialem, to w mniejszym lub wiekszym stopniu paprochy sie osadzaly.
    Coprawda wg mnie, i jak widac innych rowniez problem to zaden, trzeba jednak pamietac ze czyscic tez wypada sprzet raz na jakis czas, ale jakos nie utrudnia to fotografowania.
    Fakt, faktem ze u Nikona czyszczalka to farsa.
    Osobiscie oddaje do czyszczenia dwa razy w roku, przed wiosna i po jesieni profilaktycznie, nawet jak mi nic nie wylazi na zdjeciach, a robie foty w roznych warunkach i jak trzeba to zmieniam obiektywy bez zbednego onanizowania sie i szukania laboratoryjnych warunkow.

sprawdzałem właśnie swoje "stare" (czyt. ponad 3letnie) E-P1. Może ze 3 ciapki słabo na f22 nawet widoczne można znaleźć. A aparat nie oszczędzany - zdjęcia przy koniach, w kamieniołomie...
    Co jak co ale czyszczalka wukowi Olkowi wyszla, i zyczylbym sobie u innych producentow rownie skuteczna.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

D800 f32 więc miało prawo coś tam wyjść...ale na f9 już wyraźnie było widać te większe. Nawet po iluś tam krotnym użyciu czyszczałki i gruszki, te dziadostwo dalej tam było(prawdopodobnie olej), ale tak jak nyny pisze...czyszczałka Nikonowska jest tylko z nazwy.
    w Epl1 żony, pomimo, że matryca niczym nie zasłonięta i blisko, takich jajec nie ma.
    O/N

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta

Co jak co ale czyszczalka wukowi Olkowi wyszla, i zyczylbym sobie u innych producentow rownie skuteczna.

pozdro
    Tak mi się wydaje że Olympus ma "czyszczarkę" lepiej pomyślaną. To dodatkowa membrana przed filtrem low-pass , jest ona pewnie cienka i ma większą amplitudę drgań. Być może to jest wytłumaczenie dlaczego tak skutecznie działa.

W innych rozwiązaniach do drgań pobudzany jest sam filtr który jest grubszy i pewnie dlatego amplituda drgań jest mniejsza. Stąd i skuteczność mniejsza.

No chyba że to nie działa tak jak myślę.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Tak mi się wydaje że Olympus ma "czyszczarkę" lepiej pomyślaną. To dodatkowa membrana przed filtrem low-pass , jest ona pewnie cienka i ma większą amplitudę drgań. Być może to jest wytłumaczenie dlaczego tak skutecznie działa.

W innych rozwiązaniach do drgań pobudzany jest sam filtr który jest grubszy i pewnie dlatego amplituda drgań jest mniejsza. Stąd i skuteczność mniejsza.

No chyba że to nie działa tak jak myślę.
    Dobrze kombinujesz. Dodatkowo ta "membrana" olympusowa jest większa powierzniowo więc łatwiej ją w drgania wprowadzić.
    http://digital-photography.pl/wp-con...2/04/img_9.jpg

To okrągłe szkiełko odchylone na prawo to filtr ultradzwiękowy.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Dobrze kombinujesz. Dodatkowo ta "membrana" olympusowa jest większa powierzniowo więc łatwiej ją w drgania wprowadzić.
    http://digital-photography.pl/wp-con...2/04/img_9.jpg

To okrągłe szkiełko odchylone na prawo to filtr ultradzwiękowy.

T.
    No to wszystko w temacie. Czyli albo inni producenci kupią ten patent od Olka albo... wymyślą coś innego równie skutecznego.

Awatar Robert1983
    Mieszka w
    Podlasie
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Albo oleją sprawe...
    E-620 + 14-54 + 40-150 + 35 + FL-36 + m42 (mir + helios + jupiter) + Slika 400DX

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez rafrr Zobacz posta
    Załączam fotkę... miejsca z zlokalizowanymi syfami zaznaczone pędzlem(pewnie sporo pominięte)
    Tak jako ciekawostkę: to u mnie tych syfów nie da się zdmuchnąć gruszką, jedynie czyszczenie na mokro(Vswab) mnie to nie przeszkadza aż tak, żeby z tego zadymę robić i na forach płakać, ale faktem jest, że z żadną inną puszką, takiego ficzera nie zanotowałem.
    to się mój kumpel z D600 ucieszy. Myślał, że D800 nie łapie syfów na matrycy tak bardzo jak jego D600.