Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Bezlustrowce FF muszą być drogie. Jak chce się ciągnąć bezlustrowce APSC to trzeba wrzucić odpowiednią cenę. Inna sprawa to wielkość i cena obiektywów.
Jak zaczyna wchodzić AF itp. to zaczynają znacznie puchnąć w obu aspektach.
Nie wiem - nie widzialem w dzialaniu. Teoretycznie wszystko jest mozliwe bo korzysta z tego samego lacza co EVF
---------- Post dodany o 18:44 ---------- Poprzedni post był o 18:41 ----------
Mniejsze znaczy zwykle drozsze jesli wymaga wiekszego upakowania czy zastosowania innych technologii. Oszczednosc na materiale jest zwykle groszowa
Są też również Zeissy. Robione przez Cosinę, jak Voightlandery. Wyjątkiem jest Distagon T* 2,8/15, robiony od początku do końca w DE.
Zaletą jest to, że używanej optyki Zeiss ZM jest w pierdu, nawet na Alle. W zasadzie b. dobry optycznie zestaw to Biogon 35/2.8 i Planar 50/2. Więcej do szczęścia nie potrzeba.
Ostatnio edytowane przez gibberpl ; 24.02.13 o 20:58
Rolleicord, Canon
flickr
Perspektywa jest "funkcją punktu stania" a nie ogniskowej!
Jeśli chcesz mieć pseudo 300mm to raczej nie po to żeby podchodzić tak blisko jak z 90mm?
Jeśli staniesz w tej samej odległości co "gościu" ze szkłem 300mm i pstrykniesz na ogniskowej 90mm to perspektywę będziecie mieli identyczną, tylko na zdjęciu z 90mm będzie jeszcze dużo kadru dookoła. Tę "zbędną" zbędną część obcinasz potem w programie graficznym i masz identyczne zdjęcie, tylko z "ciut" mniejszą rozdzielczością.
Fakt że do publikacji w necie takie "sztuczki" wystarczają, ale już do wydruku niekoniecznie. Zresztą nie po to się kupuje aparat 24MPix, żeby potem mieć z tego plik 6MPix.
pojawił się teścik:
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...at&test_ap=205
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)