Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Kompakt w kopalni

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Kompakt w kopalni

Zapraszam na kilka zdjęć z Kopalni Soli w Wieliczce z trasy ''poza trasą'':
    http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/index.htm

Takie wyprawy są możliwe do realizacji w cenie około stówy za łeb, polecam gdyż jest to bardzo fajne.

Zdjęcia robione kompaktem SP350, oświetlane ledami (z lenistwa ten kompakt i ledy, tu: http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant...mi/galeria.htm robione porządniej czyli lustrem i doświetlane halogenem).

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Zawsze wiedziałem, że mały kompakt jest wszchstronnym narzędziem (oczywiście do pewnego momentu), a oświetlenie tymi ledami jest dziwne, chociaż np. tu: http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/07/15/2.htm całkiem fajnie zagrało w otoczeniu. A wycieczka bardzo ciekawa
    Jack

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    Zawsze wiedziałem, że mały kompakt jest wszchstronnym narzędziem (oczywiście do pewnego momentu)
    No właśnie, po latach dojrzałem do... kompaktu
    Trochę jeszcze rynek nie dojrzał, poza kilkoma egzotycznymi wyrobami, o których mało kto słyszał. Pozostaje niewiele takich, które mają manual i rawa i niestety nie najwyższych lotów obiektywy. Ale mam nadzieję, że i tu się coś w końcu pojawi.
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    a oświetlenie tymi ledami jest dziwne, chociaż np. tu: http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/07/15/2.htm całkiem fajnie zagrało w otoczeniu. A wycieczka bardzo ciekawa
    O tak, zapraszam na następną, jak tylko grupa samoorganizująca takowe otrzepie się z soli i postanowi powrócić w czeluście ciemności
    Co do oświetlenia - ledy wciąż kuleją, choć nie tak jak dawniej. Najlepsza jest latarka żarnikowa (kryptonowa lub halogenowa). Nasuwająca się od razu na myśl lampa błyskowa nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, ponieważ daje nieciekawe, syntetyczne światło. W kopalniach i jaskiniach najlepsze rezultaty daje ''malowanie'' stałym światłem przez kilka sekund (czasy z linka to 6-15 sekund/50 iso/f=4

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    ciekawe wręcz fascynujace efekty interesujacej wycieczki. Dodatkowo, przy załamanych podporach stropu to jeszcze dodatkowo dreszcz emocji. Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Ciekawe, nastrojowe, zwłaszcza po tak zniechęcającym wstępie
    Lubię tę Twoją stronę, fajnie się bawisz

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo
    ciekawe wręcz fascynujace efekty interesujacej wycieczki. Dodatkowo, przy załamanych podporach stropu to jeszcze dodatkowo dreszcz emocji. Pozdrawiam. :D
    O tak, emocje są, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy co padnie. A spada, chodzi się sporo po gruzowiskach oglądając wiszące na aby, aby dziesiątki ton. Do tego dochodzi przeciskanie przez dziury wielkości lufcika, setki metrów ukłonów i ciągłe ''puk'' kaskiem w strop :)

Sylwek
    Gość
    Zdjęcia jak dla mnie wspaniałe, fantastyczny nastrój, te walące się podpory mówią "uciekaj"!. Duże wrażenie zrobiły na mnie zdjęcia z poddziemnych jezior oraz z Kapilcy Świętej Kingi. Ogólnie bardzo ładne zdjęcia, pytanie czy Ty używałeś statywu ?

pozdrawiam

Sylwek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sylwek
    pytanie czy Ty używałeś statywu ?
    Oczywiście, czasy naświetlania to zwykle kilka-kilkanaście sekund.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ładne, klimatyczne.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.