Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 183

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Dlatego najlepiej porównywać między sobą tylko testy z tego samego źródła.
    Najlepiej to w ogóle robić zdjęcia

Jak masz w systemie 2 szkła macro (45 i 60) to wybierasz odpowiedniejsze i idziesz "w krzaki" polować na robactwo
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Najlepiej to w ogóle robić zdjęcia

Jak masz w systemie 2 szkła macro (45 i 60) to wybierasz odpowiedniejsze i idziesz "w krzaki" polować na robactwo
    Albo wybierasz system gdzie masz większy wybór to tak całkiem na marginesie
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Albo wybierasz system gdzie masz większy wybór to tak całkiem na marginesie
    No tu masz jeszcze Sigmy 105 i 150, Oly 35 i 50 i wiele innych.

Świadomy użytkownik wybierze odpowiedni system dla niego, nieświadomy powinien kupić obiektyw i odpuścić sobie czytanie testów. Ani Panas, ani Oly nie puściło w tym systemie właściwie "złego" szkła.

Mnie nawet 17/2.8 Olkowe bardzo odpowiada, bo nie mogę powiedzieć, że jest złe. Cudowne nie jest, ale złe też nie.
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Są jeszcze: Tokina 300 macro, 12-50; Yasuhara - NANOHA 5X

Polecam. W zapowiedziach też mogą sie pojawić makro funkcje, jak dodać Sigmy z 4/3 i 50/2 jako manual Nie ma tak złe plus funkcjonalność przez przejściówkę można wykorzystać praktycznie każde szkło ze wszystkich innych systemów.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Mam 60tkę. Mam ją jeszcze na tyle krótko że nie jest straszliwie eksploatowana ale póki co bardzo sobie to szkło chwalę i ze względu na 1:1 i ze względu na ogniskową i jasność. Pewnie też ze względu że to stałka. Robię jakieś zdjęcia w domu małych przedmiotów i efekt jest fajny. Za jakiś czas coś skrobnę z przemyśleń. Jednak czuje że będzie pozytywnie. aż od razu mam chęć uzupełniać szklarnie o jakieś 75 czy 45

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

apz, strOOs

tak, wiem, rozwiązań jest sporo ale to wszystko przez redukcje i przejściówki. Dedykowane rozwiązania są tylko dwa, no może 2,5 bo jest jeszcze opcja makro w mZD 12-50.

Inna rzecz, że przy tej jakości stabilizacji jaką ma OMD i jakości ekranu, nie ma żadnych problemów z ręcznym ostrzeniem Heliosem zapiętym przez pierścienie dystansowe i redukcję na M42.

Kiedyś miałem plan zakupić 60/2,8. Tak sobie kombinowałem że będę miał obiektyw makro który od biedy da się traktować jako portretówka... Stało się tak że nabyłem w transakcji wiązanej 45/1,8 więc krótką portretówkę mam, a dla samego makro żal wydawać 2koła... aż tak często tych motywów nie fotografuję...
    Więc plany się zdezaktualizowały... wystarczy mi Helios
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

apz, strOOs

tak, wiem, rozwiązań jest sporo ale to wszystko przez redukcje i przejściówki. Dedykowane rozwiązania są tylko dwa, no może 2,5 bo jest jeszcze opcja makro w mZD 12-50.

Inna rzecz, że przy tej jakości stabilizacji jaką ma OMD i jakości ekranu, nie ma żadnych problemów z ręcznym ostrzeniem Heliosem zapiętym przez pierścienie dystansowe i redukcję na M42.

Kiedyś miałem plan zakupić 60/2,8. Tak sobie kombinowałem że będę miał obiektyw makro który od biedy da się traktować jako portretówka... Stało się tak że nabyłem w transakcji wiązanej 45/1,8 więc krótką portretówkę mam, a dla samego makro żal wydawać 2koła... aż tak często tych motywów nie fotografuję...
    Więc plany się zdezaktualizowały... wystarczy mi Helios
    Poczekaj mają być dwie nowe 60 - ni znane są minimalne odległości ostrzenia. Może zaczną pojawiać się i dłuższe szkła, na ale cenowo Helios nawet z pierścieniami jest nie do pobicia.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 13.02.13 o 22:07
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Ale co przez przejściówki? MMF-2 który przenosi styki 1:1 i daje pełna automatykę z Olkami nazywasz przejściówką?

Yasuhara to też dedykowane szkiełko.

Ba, są nawet systemowe pierścienie do makro z przeniesieniem automatyki (Kenko).

A co do "małej ilości rozwiązań" to w większości systemów masz mało obiektywów makro. Canon ma 4 (z czego 100 L i zwykła, a 50 daje 1:2), Nikon ma chyba tylko 105mm. A, mówiać o FF, pod DX są kolejne, ale nie traktujmy tego jako jeden system.

Najwięcej to ma Sigma i Tamron - 50 90 105 150 180 (sumując) z czego 105 i 150 sa na MMF-2 w pełni użyteczne.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

ZD50 miałeł. Bardzo miło wspominam. S150 mam. mZD60 mam od 3 tygodni. Tylko od tego czasu słońce widziałem 2 razy i jeden dzień był bez słońca ale powietrze było w miarę przejrzyste. W pozostałe dni to albo padało albo coś wisiało w powietrzu, albo była mgła (ale niestety nie taka ładna fotogeniczna). Dlatego jestem trochę wkurzony bo nie mam jak sobie potestować nowych obiektywów. Bo niestety cykanie w warunkach studyjnych/domowych nie daje mi tyle radości.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Ale co przez przejściówki? MMF-2 który przenosi styki 1:1 i daje pełna automatykę z Olkami nazywasz przejściówką?
    A co to w takim razie Twoim zdaniem jest?

A co do "małej ilości rozwiązań" to w większości systemów masz mało obiektywów makro. Canon ma 4 (z czego 100 L i zwykła, a 50 daje 1:2), Nikon ma chyba tylko 105mm. A, mówiać o FF, pod DX są kolejne, ale nie traktujmy tego jako jeden system.
    Idac tym tokiem rozumowania to mikro ma jedno olka i tyle....
    Panas to juz inna bajka pomimo, ze to samo mocowanie.
    Dalej rozumujac podobnie, dlaczego FF jest wyznacznikiem? Przyjzyj sie DX i tam masz, nie liczac wczesniejszych wersji szkiel conajmniej 5 sztuk jak na szybko policzylem, a juz nie wspominam o tym co ponizej:

Najwięcej to ma Sigma i Tamron - 50 90 105 150 180 (sumując) z czego 105 i 150 sa na MMF-2 w pełni użyteczne.
    Tak tylko z czego pod N i C sa wszystkie wymienione, pod mikro nie ma zadnego, pod duzego raptem dwa 105 i 150, oczywiscie przejsciowka niezbedna jak to do mikro ma byc

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów