Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 183

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Po Japończykach czas na Hiszpanów z Quesabesde.
    http://tinyurl.com/cdl4cj6
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Lodz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8

Olympus E-M5 + OLYMPUS M.60mm F2.8 Macro
    -
    -
    -
    http://www.flickr.com/photos/5464226...n/photostream/

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Zanabyłem sobie to szkiełko i jako że jest to mój pierwszy obiektyw makro mam pytanie - na obiektywie jest przełącznik zmiany odległości ostrzenia. Ostatnia pozycja to 1:1. Ale w zasadzie to nie mogę tam ustawić "przełącznika" na stałe bo wraca on do pozycji niższej. I pytanie takie czy mam tym przełącznikiem dojeżdzać w jakichś sytuacjach na 1:1 czy jest to zbędne? Obiektyw sam ustawia 1:1 w konkretnych sytuacjach?
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Zanabyłem sobie to szkiełko i jako że jest to mój pierwszy obiektyw makro mam pytanie - na obiektywie jest przełącznik zmiany odległości ostrzenia. Ostatnia pozycja to 1:1. Ale w zasadzie to nie mogę tam ustawić "przełącznika" na stałe bo wraca on do pozycji niższej. I pytanie takie czy mam tym przełącznikiem dojeżdzać w jakichś sytuacjach na 1:1 czy jest to zbędne? Obiektyw sam ustawia 1:1 w konkretnych sytuacjach?
    Przełącznik ustawia po prostu na minimalną odległość ogniskowania. AF praktycznie nigdy nie uda się tak dokładnie wycelować.
    Jeśli chcemy uzyskać jak największe powiększenie to trzeba sobie ustawić i przejść na MF.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Przełącznik ustawia po prostu na minimalną odległość ogniskowania.
    To ja wiem, ale przy pozycji 1:1 przełącznika nie można ustawić na stałe. Najlepiej to pokazać na zdjęciu. Jest biały wskaźnik i 3 "kropeczki" w których możemy go ustawić. Wyżej jest pozycja nr 4, oznaczona 1:1. Tego nie można ustawić na stałe. Można tym pokrętłem z białym wskaźnikiem dojechać do 1:1, ale wskaźnik sam wróci do pozycji wcześniejszej. I zastanawiam się po co to jest

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

To ja wiem, ale przy pozycji 1:1 przełącznika nie można ustawić na stałe. Najlepiej to pokazać na zdjęciu. Jest biały wskaźnik i 3 "kropeczki" w których możemy go ustawić. Wyżej jest pozycja nr 4, oznaczona 1:1. Tego nie można ustawić na stałe. Można tym pokrętłem z białym wskaźnikiem dojechać do 1:1, ale wskaźnik sam wróci do pozycji wcześniejszej. I zastanawiam się po co to jest
    To służy do ustawienia skrajnej wartości obiektywu. Nic więcej. Taki ułatwienie zamiast upierdliwego kręcenia pierścieniem, co może trochę trwać. Przy włączonym AF bezcelowe. Przy używaniu MF (a to ktoś używa tego inaczej?) przydatne (np. po resecie do wartości podstawowej).

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Rozumiem. Czyli to nie jest przełącznik 1:1 tak jak na początku myślałem
    a to ktoś używa tego inaczej?
    A czemu nie? Po pierwszym dniu zabawy wydaje mi się, że AF w większości przypadków dobrze trafia

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Przy skalach typu 1:2 - 1:1 każde ruszenie pierścienia (AF) zmienia nie tylko punkt ostrości ale również kadr (ogniskowa). Poza tym wystarczy wahnąć się o 1 mm i już ostrość jest gdzie indziej. Od zawsze małe rzeczy robię delikatnie przybliżając albo oddalając aparat.

AF działa a i owszem sprawnie ale jak już się trochę zgubi to leci w kosmos. Jakoś bardziej ufam MF.
    Chociaż ostatnio używałem do bardzo martwej natury (sople lodu) ze statywem i wtedy czasami używałem dotykowego AF w OMD.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Rzeczywiście Delikatny ruch ręką w jakąkolwiek stronę i tracę ostrość na obiekcie. Do tego jest bardzo wąski "pas ostrości".
    Przy skalach typu 1:2 - 1:1
    Nasunęło mi sie jeszcze pytanie - czy skalę odwzorowania 1:1 lub 1:2 jakoś przełączam na obiektywie czy zależy ona od odległości ( lub wielkości? ) obiektu i zmienia się sama?

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Rzeczywiście Delikatny ruch ręką w jakąkolwiek stronę i tracę ostrość na obiekcie. Do tego jest bardzo wąski "pas ostrości".
    Nasunęło mi sie jeszcze pytanie - czy skalę odwzorowania 1:1 lub 1:2 jakoś przełączam na obiektywie czy zależy ona od odległości ( lub wielkości? ) obiektu i zmienia się sama?
    Zmienia się sama wraz z oddalaniem od fotografowanego obiektu. To jest tylko wyliczenie: wielkość fizyczna tego co fotografujemy do wielkości matrycy. Skala jest widoczna na górnej szybce wraz z odległością, z której ją uzyskamy. Oczywiście odległość jest od matrycy, tak więc żeby uzyskać odległość od przedniej soczewki trzeba odjąć długość obiektywu i jeszcze troszkę. 1:1 jest dla 19cm a 1:2 jest dla 23cm. Różnica odległości niewielka, ale kadr już zupełnie inny.