Strona 58 z 132 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 1316

Wątek: Kieliszek na kafelku

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Odp: Kieliszek na kafelku

Oczywiście, że pozwalam. Mam także prośbę, napisz coś na temat. Może się przydać tym, którzy zaglądają tu.
    Pzdr, TJ

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Oczywiście, że pozwalam. Mam także prośbę, napisz coś na temat. Może się przydać tym, którzy zaglądają tu.
    Pzdr, TJ
    W takim razie:

orgKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TJ.jpg
Wyświetleń:	207
Rozmiar:	97,7 KB
ID:	80410bez korekty persp.(S)Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TJ_S.jpg
Wyświetleń:	213
Rozmiar:	319,1 KB
ID:	80411korekta pionu(S1)Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TJ_S1.jpg
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	319,1 KB
ID:	80412

Pierwsze(S) ponieważ sam budynek jest ciekawy, więc wyeksponowałem detale faktury górnej i dolnej(murku) i wygładziłem szkło.
    wszystko w PS. góra i dół wyostrzyłem i przez filtr górnoprzepustowy - wyciągnąłem detale, zaś szyby dokładnie na odwrót: filtr dolnoprzepustowy i zmniejszenie kontrastu. Przy ostatniej wersji użyłem narzędzia: "adaptacyjny szeroki kąt" do prostowania pionowych,
    ram szklanych tafli(założyłem że budynek jest obły) poziome nie były dotykane.
    Jak tworzyć i używać filtrów górno i dolnoprzepustowych mówiłem tu: make up cyfrowy ... jak widać nie tylko do buzi, ale i innych fotek się może przydać.
    To chyba wszystko.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Fotka, mimo, że to resztówka megapikseli z serwera photobucket - zyskała. Opis jest wystarczająco jasny, konkretny. I o to chodzi.
    Tak nawiasem mówiąc przeglądałem iedawno moje fotki w kolorze z lat 90-tych. Jak olbrzymi postęp obrazowanie cyfrowe wniosło do fotografii. Tamte fotki, to po prostu bladzizna, a niektóre wyglądają, jak crossowane. Także czarno-białe fotki z lat 70, 80, 90 nie umywają się do dzisiejszych cz-b. Mozliwości, jakie daje PS, są niezmierzone. Chociaz ja osobiście nie przepadam z nadobrobionymi zdjęciami, w których wszystkie segmenty - od detali do kolorów są uwypuklone, zmaksymalizowane do oczu bólu.
    Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 2.02.13 o 21:39

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Poprawka kontrastu i detali zacną jest jednak już korekta pionu nie przypada mi do gustu. Chyba jednak założenie, że budynek jest obły nie koniecznie było dobre...

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez EddieLBN Zobacz posta
    Poprawka kontrastu i detali zacną jest jednak już korekta pionu nie przypada mi do gustu. Chyba jednak założenie, że budynek jest obły nie koniecznie było dobre...
    Być może, nie chciałem go prostować całkowicie. Oczywiście to chwila.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Być może, nie chciałem go prostować całkowicie. Oczywiście to chwila.
    Oczywiście rozumiem. Tak tylko głośno sobie myślałem.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez EddieLBN Zobacz posta
    Oczywiście rozumiem. Tak tylko głośno sobie myślałem.
    Słusznie Wiesz co? Popatrz na cień na budynku i odbicia w szybach.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Korekta perspektywy, to trudna sprawa. Jeśli obiektyw nie był ściśle poziomo ustawiony, czyli prostopadły do linii pionowych, np. krawędzi budynków i jeżeli zdjęcie obejmuje, sięga dość daleko wgłąb, to dokładna korekta jest w w zasadzie niewykonalna, bo algorytm nie wie ile tego wgłąb jest na zdjęciu.
    Na zdjęciu nr 117 poprawionym, w zasadzie najważniejsze linie zostały wypionowane, troszkę poszło w prawo odbicie prawego domu, a może to tylko złudzenie moje? Budynek ma tak fikuśną, dość agresywną elewację (jakiś modernizm, czy co?), że w zasadzie giną w niej małe błędy fotografa w zakresie perspektywy.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Korekta perspektywy, to trudna sprawa. Jeśli obiektyw nie był ściśle poziomo ustawiony, czyli prostopadły do linii pionowych, np. krawędzi budynków i jeżeli zdjęcie obejmuje, sięga dość daleko wgłąb, to dokładna korekta jest w w zasadzie niewykonalna, bo algorytm nie wie ile tego wgłąb jest na zdjęciu.
    Na zdjęciu nr 117 poprawionym, w zasadzie najważniejsze linie zostały wypionowane, troszkę poszło w prawo odbicie prawego domu, a może to tylko złudzenie moje? Budynek ma tak fikuśną, dość agresywną elewację (jakiś modernizm, czy co?), że w zasadzie giną w niej małe błędy fotografa w zakresie perspektywy.
    Oko ludzkie "głupieje" od ilości krzywych, te "poziome" to w rzeczywistości,
    po przyłożeniu poziomic; przeciwległe łuki i stąd podejrzenie o krzywiznę elewacji.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Oko ludzkie "głupieje" od ilości krzywych, te "poziome" to w rzeczywistości,
    po przyłożeniu poziomic; przeciwległe łuki i stąd podejrzenie o krzywiznę elewacji.
    Albo wada optyczna obiektywu...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów