Oczywiście, że pozwalam. Mam także prośbę, napisz coś na temat. Może się przydać tym, którzy zaglądają tu.
Pzdr, TJ
Oczywiście, że pozwalam. Mam także prośbę, napisz coś na temat. Może się przydać tym, którzy zaglądają tu.
Pzdr, TJ
W takim razie:
orgbez korekty persp.(S)
korekta pionu(S1)
Pierwsze(S) ponieważ sam budynek jest ciekawy, więc wyeksponowałem detale faktury górnej i dolnej(murku) i wygładziłem szkło.
wszystko w PS. góra i dół wyostrzyłem i przez filtr górnoprzepustowy - wyciągnąłem detale, zaś szyby dokładnie na odwrót: filtr dolnoprzepustowy i zmniejszenie kontrastu. Przy ostatniej wersji użyłem narzędzia: "adaptacyjny szeroki kąt" do prostowania pionowych,
ram szklanych tafli(założyłem że budynek jest obły) poziome nie były dotykane.
Jak tworzyć i używać filtrów górno i dolnoprzepustowych mówiłem tu: make up cyfrowy ... jak widać nie tylko do buzi, ale i innych fotek się może przydać.
To chyba wszystko.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Fotka, mimo, że to resztówka megapikseli z serwera photobucket - zyskała. Opis jest wystarczająco jasny, konkretny. I o to chodzi.
Tak nawiasem mówiąc przeglądałem iedawno moje fotki w kolorze z lat 90-tych. Jak olbrzymi postęp obrazowanie cyfrowe wniosło do fotografii. Tamte fotki, to po prostu bladzizna, a niektóre wyglądają, jak crossowane. Także czarno-białe fotki z lat 70, 80, 90 nie umywają się do dzisiejszych cz-b. Mozliwości, jakie daje PS, są niezmierzone. Chociaz ja osobiście nie przepadam z nadobrobionymi zdjęciami, w których wszystkie segmenty - od detali do kolorów są uwypuklone, zmaksymalizowane do oczu bólu.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 2.02.13 o 21:39
Poprawka kontrastu i detali zacną jest jednak już korekta pionu nie przypada mi do gustu. Chyba jednak założenie, że budynek jest obły nie koniecznie było dobre...
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Korekta perspektywy, to trudna sprawa. Jeśli obiektyw nie był ściśle poziomo ustawiony, czyli prostopadły do linii pionowych, np. krawędzi budynków i jeżeli zdjęcie obejmuje, sięga dość daleko wgłąb, to dokładna korekta jest w w zasadzie niewykonalna, bo algorytm nie wie ile tego wgłąb jest na zdjęciu.
Na zdjęciu nr 117 poprawionym, w zasadzie najważniejsze linie zostały wypionowane, troszkę poszło w prawo odbicie prawego domu, a może to tylko złudzenie moje? Budynek ma tak fikuśną, dość agresywną elewację (jakiś modernizm, czy co?), że w zasadzie giną w niej małe błędy fotografa w zakresie perspektywy.