ale pamiętajmy, że światełko 2.8 niewiele tu zmieni. Owszem obraz będzie malinka, ale w dobrych warunkach. Ja bym nie zmieniał obiektywu a jeśli już koniecznie to na jakieś używane ZD 14-54. Jeśli Ci brakuje światła to kup lampę
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Masz rację AF będzie lepszy i celniejszy, ale bez doświetlenia ziarno i tak będzie drapać w oczy. Niestety lampa wbudowana w E-510 jest raczej średnia
nie ma żadnego sensu zmiana 14-42 na 14-45 chyba, że chcesz mieć większy i cięższy słoik o tym samym świetle i gorszym AF. Poza tym starszy 14-45 nie ma chyba opcji detekcji kontrastu? Za to zmiany 14-42 na 14-54 już sens pewnie jest. Pytanie tylko czy rozwijać osprzęt do body, które w jakiś sposób już Ci nie leży.
Zgadzam się z przedmówcami. Nie ma sensu wymiana na taki obiektyw. Kup ZD 14-54II - ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Dobry obiektyw, uniwersalny zakres ogniskowej, w miarę jasny no i to co pisali poprzednicy - poczujesz różnicę w szybkości AF.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Zakupi 14-54mm to dobry pomysł. Ale i tak - skoro AF z E-510 Ci nie wystarcza - poszukaj lampy. Niekoniecznie nowej. Bez wspomagania AF nawet 14-54mm będzie miał ciężko w przyciemnym pokoju. Lampa przyśpieszy AF, ale też pozwoli Ci na zejście z ISO. Zakup lampy powinien być Twoim kolejnym ruchem.
Na forum jest kopalnia wiedzy na ten temat...
e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).
lampa na pewno rozwiąże problem np. FL-36 systemowa ma dodatkowe wspomaganie AF czerwonym światłem i nie będziesz potrzebować tzw. spawarki aby złapać ostrość w ciemnościach, a co za tym idzie fotografowani ludzie nie będą się już irytować. Naprawdę lampa z czerwonym światłem wspomagającym powoduje że AF i E-510 działa bez zarzutów, nawet z kitem 14-42 i 40-150 (trochę gorzej). Nie wiem jak jest łapanie ostrości z 14-54 ale z 11-22 działa wyśmienicie w każdych warunkach nawet w ciemności z E-510 bez lampy
Pozdrawiam,
piotrdwr