Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 79

Wątek: E-500 czy E-510?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Odp: E-500 czy E-510?

Cytat Zamieszczone przez xlenka Zobacz posta
    Aparat zresetoany, karta sformatowana, jest OK. Chodzi mi właśnie o ustawianie ostrości w ciemniejszych pomieszczeniach. Miałam kilka lustrzanek i wszystkie od razu po naciśnięciu spustu migawki robiły zdjęcie. Jeśli chciałabym robić zdjęcia w szkole, albo w pomieszczeniach wieczorem to może to być kłopotliwe. Czyżby zostało tylko dokupienie niezbyt taniej lampy? Myślałam, że może jakiś inny model nie ma z tym problemu.
    Bardzo dużo zależy też od szkła i jego jasności. Napewno E-510 nie należy do demonów prędkości i bez lampy zewnętrznej nigdy bym się nie pokusił na robienie zdjęć w ciemniejszych pomieszczeniach. Prostego Metza możesz kupić już za jakieś 300 zł

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    Bardzo dużo zależy też od szkła i jego jasności. Napewno E-510 nie należy do demonów prędkości i bez lampy zewnętrznej nigdy bym się nie pokusił na robienie zdjęć w ciemniejszych pomieszczeniach. Prostego Metza możesz kupić już za jakieś 300 zł

Mam ten aparat kilka dni i mocno mnie irytuje to ''błądzenie w ciemnościach''. Czy e-500 też tak robił. Zaczynam mieć wątpliwości czy dobry model wybrałam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Mam ten aparat kilka dni i mocno mnie irytuje to ''błądzenie w ciemnościach''. Czy e-500 też tak robił. Zaczynam mieć wątpliwości czy dobry model wybrałam.
    Moj typ nie bladzi w ciemnosci.Ale pewnie inaczej ciemnosc rozumiemy.Ja rozumiem w ten sposob.Jesli bez dodatkowego swiatla jestem w stanie z reki zrobic w danych warunkach ostre i nie poruszone zdjecie to nie jest ciemno.Jesli nie jestem to niech i bladzi cale zycie.Wtedy to juz manualnie i statyw.Mozna uruchomic "spawarke"ale to wtedy juz lampa rozjasnia.

A komu Ty po ciemku chcesz fotecki robic???

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Watpliwosci to mozna miec jak sie kupi cos z zaawansowanym ukladem AF i wtedy gdy cos nie bangla.
    Tutaj nie masz co dramatyzowac tylko przyjac na klate i starac sie robic zdjecia.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Podejrzewam, że to nie jest kwestia oświetlenia, aparatu czy szkieł, tylko Twoich oczekiwań. Niestety nawet przy najdroższym sprzęcie spotkasz się z warunkami, gdzie bez dodatkowego światła ani rusz.
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Podejrzewam, że to nie jest kwestia oświetlenia, aparatu czy szkieł, tylko Twoich oczekiwań. Niestety nawet przy najdroższym sprzęcie spotkasz się z warunkami, gdzie bez dodatkowego światła ani rusz.

Miałam kilka lustrzanek i mam porównanie. Jak napisałam wcześniej, żadna nnie miała problemów ze zrobieniem zdjęcia w mieszkaniu, wieczorem przy średnim oświetleniu. Firma Olympus to moim zdaniem jedna z najlepszych i nie spodziewałam się takiej niespodzianki w lustrzance amatorskiej.

---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post był o 13:20 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Moj typ nie bladzi w ciemnosci.Ale pewnie inaczej ciemnosc rozumiemy.Ja rozumiem w ten sposob.Jesli bez dodatkowego swiatla jestem w stanie z reki zrobic w danych warunkach ostre i nie poruszone zdjecie to nie jest ciemno.Jesli nie jestem to niech i bladzi cale zycie.Wtedy to juz manualnie i statyw.Mozna uruchomic "spawarke"ale to wtedy juz lampa rozjasnia.

A komu Ty po ciemku chcesz fotecki robic???

Chodziło mi o światło w mieszkaniu, wieczorem, oczywiście przy zapalonym swietle Przy ruszających sie obiektach ostrzy i ostrzy aż obiekt ucieknie.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Miałam kilka lustrzanek i mam porównanie. Jak napisałam wcześniej, żadna nnie miała problemów ze zrobieniem zdjęcia w mieszkaniu, wieczorem przy średnim oświetleniu. Firma Olympus to moim zdaniem jedna z najlepszych i nie spodziewałam się takiej niespodzianki w lustrzance amatorskiej.
    ---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post był o 13:20 ---------
    Witam !

Nie wiem jakie mialas lustrzanki, ale w moim przypadku, kazda ktora uzywalem radzila sobie bez problemow i AF byl lepszy od AF Olkow E-410..E-510.
    Mozna powiedziec, ze WTEDY... AF w Olkach byl najgorszy
    Natomiast Olek mial i ma najlepiej dzialajacy AWB oraz najskuteczniej czysci sensor ze smieciuchow.
    Rozwoj sprzetu i rozwiazan rozwija sie i Olek juz wiele spraw poprawil ale pewnie konkurencja tez swoje rozwiazania udoskonala

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

A pisałem E1 E1 ma wbudowaną lampkę wspomagania AF i ostrzy nawet w ciemności. E510 jak miałem, to w nocy tylko używałem z lampą FL50 mającą też lampkę AF. Wbudowany patent stroboskopowy, błyskający jak głupi doprowadzał mnie do nerwicy i działał falalnie, dlatego prawie nigdy z tego nie korzystałem.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Chodziło mi o światło w mieszkaniu, wieczorem, oczywiście przy zapalonym swietle Przy ruszających sie obiektach ostrzy i ostrzy aż obiekt ucieknie.
    A jaki tryb autofocusa masz - AF-S czy AF-C?

I jaki obiektyw?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    A jaki tryb autofocusa masz - AF-S czy AF-C?

I jaki obiektyw?
    Używam obydwóch ustawień. Obiektyw kitowy 14-42. A czy jest sens zamienić ten obiektyw na 14-45 z metalowym bagnetem, czy nie ma różnicy jeśli chodzi o optyke?

Uprawnienia umieszczania postów