Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 123

Wątek: Wyzwalanie radiowe?

| OlyJedi Awatar Johny_85
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Wyzwalanie radiowe?

Porównując: Pixel Pawn vs. YONGNUO 603

Jakość wykonania: Niby plastik a, o wiele lepszej jakości jest w 603.

Użytkowanie: Podobnie, tylko że nadajnik PAWN ciągle włączony, czujny (nie ma możliwość wyłączenia, bateria nam "maleje").

Bateryjki: Zdecydowanie wygrywa 603 (2xAAA) nad PAWN (CR-2). Beznadziejna wymiana baterii CR-2 (Pierwsza wymiana i już ułamałem płytkę trzymającą baterię).

Wnioskując:
    Dość często mam problemy z komunikacją nadajnik/odbiornik (PAWN) - rozwiązaniem jest resetowanie odbiornika.
    Ogólnie do OM-D polecam Pawn tylko z tego względu że, nie ma na nasz system Dostępnego 603

| OlyJedi Awatar eFiX
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ja tez mam PAWN'y, TF-362.
    Ogólnie, jakosc wykonania całkiem niezła na mój gust. Bateryjka - u mnie w nadajniku jest CR 2023 <= płaska, nie CR2 (litowa, 3.0V,).
    Ogromnym minusem jest brak mozliwosci wylaczenia nadajnika. bardzo łatwo sie moze "wcisnąć i wyładować" w torbie, pudełku etc.
    Ogromny plus za bezprzewodowe sterowanie aparatem (reverse eng, na zasadzie ze wyzwalaczem wyzwalamy aparat, a odbiornik jest wpiety w stopke i kabelkiem do gniazda wyzwalania)

Równiez, czasami zdarzaja mi sie problemy z wyzwalaniem, ale nie lampy reporterskiej tylko lamp studyjnych.
    [5Dmk3] ----- [IRC] ------ [Klik!]
    Jestem wredny i się czepiam. Ostrzegam uczciwie.

| OlyJedi Awatar Johny_85
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Powinienem dodać że problemy mam właśnie ze światłem studyjnym...

| OlyJedi
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

a ja kupiłem lampę youg nuo 560 i wyzwalam ją na zasadzie fotoceli, dlatego na razie kupowanie wyzwalaczy nie jest mi potrzebne, ale z moim lumixem G3 jest taki problem: dopóki obiektyw jest na f/2.8 lub jaśniej, to lampa się wyzwala, ale jak przymknę do f/3.2 lub ciemniej, to lampa się nie wyzwala.

to jest zarówno w trybie M jaki i A

migawka 1/160

testowałem wiele razy, tu nie chodzi o przegrzanie lampy czy słabe baterie... wiecie co to może być?

aha, no i moc tej lampy - pstrykam w pokoju ok. 30m2 oświetlonym normalnymi żarówkami, i moim zdaniem na pełnym wyładowaniu daje słaby błysk - przy ustawieniu f2 i 1/160 (iso 200) to ja mam leciutko prześwietlony kadr, a spodziewałbym się że taka armata wypali mi wszystko totalnie

kiedyś do e-510 używałem systemowej fl-36 i chyba błyskała mocniej - jakie inni mają opinie?

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Ja mam wyzwalacze Pixel Soldier i dają rade. Praktycznie 100% skuteczność synchronizacja chyba jednak 1/200s a nie 1/250s jak podaje producent.Do tego dość tanie ,jedyną wadą jest moim zdaniem słabe wykonanie ma się wrażenie jakby zaraz miały się rozpaść :/

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Pozwolę sobie wsadzić swój kij w wasze mrowisko i zapytać niemal retorycznie, czy na prawdę potrzebujecie radia do wyzwalania lamp? Jeżeli chodzi o studyjne to ok, ale przypominam, że Olek ma na prawdę świetny system odpalania za pomocą małej lampki (która wg mnie chyba jedynie do tego służy bo do czego by innego?) i założę się że wystarcza on w 90% przypadków. No chyba że wszyscy macie owe 10% przypadków czyli lampa mega zza aparatu albo hen gdzieś za rogiem

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Też mi się tak wydawało dopóki nie ułożyliśmy z kolegami konstrukcji z parasoli i statywów, w której lampy nie dały się obrócić w żaden sposób w stronę aparatu. Do tego dochodzi fakt, że czasem chce się mieć lampy na linii aparatu lub lekko za sobą. System radiowy rozwiązuje ten problem. Szkoda tylko, że nie umożliwia Olkom na sterowanie przy pomocy TTL.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Też mi się tak wydawało dopóki nie ułożyliśmy z kolegami konstrukcji z parasoli i statywów, w której lampy nie dały się obrócić w żaden sposób w stronę aparatu...
    ...albo na zewnątrz przy słonecznej pogodzie...

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pawel-5 Zobacz posta
    a ja kupiłem lampę youg nuo 560 i wyzwalam ją na zasadzie fotoceli, dlatego na razie kupowanie wyzwalaczy nie jest mi potrzebne, ale z moim lumixem G3 jest taki problem: dopóki obiektyw jest na f/2.8 lub jaśniej, to lampa się wyzwala, ale jak przymknę do f/3.2 lub ciemniej, to lampa się nie wyzwala.

to jest zarówno w trybie M jaki i A

migawka 1/160

testowałem wiele razy, tu nie chodzi o przegrzanie lampy czy słabe baterie... wiecie co to może być?

aha, no i moc tej lampy - pstrykam w pokoju ok. 30m2 oświetlonym normalnymi żarówkami, i moim zdaniem na pełnym wyładowaniu daje słaby błysk - przy ustawieniu f2 i 1/160 (iso 200) to ja mam leciutko prześwietlony kadr, a spodziewałbym się że taka armata wypali mi wszystko totalnie

kiedyś do e-510 używałem systemowej fl-36 i chyba błyskała mocniej - jakie inni mają opinie?
    Ja nadal mam e510 i youg nuo 560II, mój pokój ma 22m2 i jest biały. Przy iso 200 i czasach ok 1/125 bez problemu prześwietla. Najczęściej Przy iso 100 starcza 1/2-1/4 mocy
    Według moich obserwacji jest mocniejsza od fl50