Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 123

Wątek: Wyzwalanie radiowe?

| OlyJedi
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Wyzwalanie radiowe?

koledzy,
    to podsumujmy, bo się gubię a akurat używam metza 24 wpiętego w sanki i ciekawi mnie czy to jakoś można rozbudować:
    1. czy jest system nadajników/odbiorników, którym dla olympusów/lumixów przeniesiemy TTL na lampę stojącą osobno? jaki?
    2. czy opisywane tutaj trigmastery, yongnuo 602, pixele - przenoszą tylko sygnał (zatem lampa wypali na 100% mocy lub inną ustawioną w lampie) czy jeszcze jakieś inne informacje?
    3. a czy jest w m4/3 możliwość wyzwalania na fotocelę, tzn. w lampie aparatu daję małą siłę błysku, która wyzwoli lampę dopiętą do fotoceli?

i dygresja: miałem okazję odwiedzić profesjonalne studio i tam pstryknąć moim G3 kilka fotek - podniosłem flesha wbudowanego, nastawiłem małą siłę błysku, i to wyzwalało lampy studyjne ale z opóźnieniem - wiecie jaka przyczyna? lustrzanka canona tym samym sposobem wyzwalała precyzyjnie...

| OlyJedi Awatar Johny_85
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Co do dygresji:

Pewnie lampa wbudowana dawała przebłysk i on odpalał lampy studyjne.

Studyjne trzeba nastawić tak, aby odpalały się po 2 błysku.
    Ostatnio edytowane przez Johny_85 ; 2.01.13 o 11:50

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Ad. 1. Nie ma radiowego systemu olkowego który przenosi TTL. TTL jest możliwy tylko dla lamp systemowych wyzwalanych błyskiem.
    Ad. 2. Tak - przenoszą tylko sam sygnał wyzwalający. Lampy trzeba ustawiać ręcznie.
    Ad. 3. No oczywiście, choć to raczej zależne jest od lampy bardziej niż od aparatu.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Męczyłem ten temat na każdy możliwy sposób i... dopóki producenci nie zauważą, że MFT to juz nie jest "nisza" dopóty nie będzie radiowego TTL dla tych aparatów.

Chętnie bym coś takiego zakupił, ale w grę, na razie, wchodzą jedynie systemy "analogowe" (samemu musisz nastawić wszelkie parametry).
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

ok, dzięki, no to jak sobie prówunuję:
    a) tirgmastera (http://www.mega-pixel.pl/product-pol...o-Olympus.html)
    b) yongnuo (http://www.mega-pixel.pl/product-pol...lympus-O6.html)
    c) pixela (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/pixel-...yzwalania.html)

to przy zastosowaniach domowych wychodzi mi na to, że one dają mi taką samą funkcjonalność, zatem tylko cena gra rolę? bo jeśli cena, to yongnuo lub pixel przy 150zł (za parę) wychodzi najtaniej

czy jeszcze jakieś różnice co do możliwości przyłączeń są? oprócz metza 24 zamierzam kupić inną lampę - nie wiem jaką, po prostu jakąś tanią używkę o sile >36, więc ciekawi mnie jakie jest ryzyko że coś spalę/zepsuję

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Ja używam dokładnie ten sam model Pixela (Pawn) do wyzwalania swoich błyskadełek. Póki co działa OK - już ponad rok.
    Mam trzy wyzwalacze. Lampy 1x Metz 50 AF-2 i 2x YongNuo YN-560 wszystko działa dobrze.

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Ja w domu do lamp studyjnych używam jakiegoś taniego chińskiego wyzwalacza i działa w porządku.
    Jedyny minus to czas synchronizacji 1/160, przy 1/200 widać już gorsze naświetlenie części kadru.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Ja w domu do lamp studyjnych używam jakiegoś taniego chińskiego wyzwalacza i działa w porządku.
    Jedyny minus to czas synchronizacji 1/160, przy 1/200 widać już gorsze naświetlenie części kadru.
    Pixel Pawn (pokazany też w linku) synchronizuje w 100% do 1/250. Choc czasami zdarzylo mu sie załapać całkiem dobrze z 1/320 (widoczne tylko niewielkie ściemnienie u dołu kadru. Puszka E-30.

T.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pawel-5 Zobacz posta
    koledzy,
    ...
    1. czy jest system nadajników/odbiorników, którym dla olympusów/lumixów przeniesiemy TTL na lampę stojącą osobno? jaki?
    Jest, pracuje z każdym systemem ale wyzwalany jest optycznie, flashem body lub systemowym na stopce. Sygnał optyczny zamieniany jest przez fotodetektor na sygnał radiowy. Odbiornik znowu zamienia go na optyczny i wyzwala zdalna lampę przez fotocelę z założonym na nią LED-em odbiornika. Dzięki temu oprócz przenoszenia komunikacji bezprzewodowej (normalnie przenoszonej przez fotocelę) można także wyzwalać lampy innych systemów oraz uniwersalne na krótkich czasach.
    Rzecz niezbyt tania, nazywa się: "Radiopopper PX system".
    Pozdrawiam.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

@Joki - ale on jest tylko kompatybilny z Nikonem i Canonem, natomiast z Olympusem/Panasonicem nie bardzo.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA