Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: usunięcie filtru (matrycy) Bayer'a

| OlyJedi Awatar eFiX
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: usunięcie filtru (matrycy) Bayer'a

widzisz, twoja wypowiedź można rozumiec dwojako
    a) retorycznie - skoro sie odlutowało, to i sie przytlutuje, co za problem?
    b) retorycznie - operacja jest bliska-do-awykonalna w warunkach domowych

Ciagle twierdzisz, że wszytko jest tak oczywiste? Osoba, która zakładała ten temat chciałą usuwac integralna cześc matrycy z wafla. Pomysły bywaja szalone, ale czasami poziom ich skomplikowania umyka twórcom owych.
    [5Dmk3] ----- [IRC] ------ [Klik!]
    Jestem wredny i się czepiam. Ostrzegam uczciwie.

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

A co tam....

Cytat Zamieszczone przez eFiX Zobacz posta
    horyzontalnej. Jak uda sie Ci ją wypoziomować. Granica błedu jest tutaj zasadniczo żadna
    Nie ma czegoś takiego jak "żadna". może być 1km, 1m, 1um 1nm ale nie "żadna". Jak chcesz wiedzieć jakie sa tolerancje na montaz zapytaj Olympusa.

i kazde odchylenie bedzie skutkowało tilt-shiftem.
    A co, w produkowanych nie ma odchyłek?

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ze skali dokładnosci jaką obarczona jest taka operacja.
    Rozumiem, że ty zdajesz sobie sprawę. To dobrze - napisz o jaką dokładność chodzi

---------- Post dodany o 23:47 ---------- Poprzedni post był o 23:38 ----------

Ciagle twierdzisz, że wszytko jest tak oczywiste? Osoba, która zakładała ten temat chciałą usuwac integralna cześc matrycy z wafla. Pomysły bywaja szalone, ale czasami poziom ich skomplikowania umyka twórcom owych.
    Gdzie stwierdziłem, że jest oczywiste?

Retoryczne - to znaczy, że odpowiedz jest:
    a) oczywista
    b) nie ma jej

W tym wypadku a) nie będzie w tym samym miejscu. Na ile zaszkodzi dowiesz się po wymianie.
    Czy będzie nieużywalne? Raczej będzie.

A co do wymiany matrycy - rozbierałeś kiedyś aparat? Co ty tam chcesz reballing'ować?

---------- Post dodany o 23:52 ---------- Poprzedni post był o 23:47 ----------

Znowu się OFF TOP robi
    Chyba wystarczy... Zajęcia z metrolgii proponuję umieścić w innym wątku

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    To tak po krótce - jak chcesz sprawdzić czy zrobiłeś dobre zdjęcie jeśli soft Ci go nie pokaże prawidłowo?
    Tak jak to robię teraz w pełnopasmowej EP-1 - włączam jpg mono i obserwuję histogram (mono albo rgb, jak mam ochotę).
    horyzontalnej. Jak uda sie Ci ją wypoziomować. Granica błedu jest tutaj zasadniczo żadna, i kazde odchylenie bedzie skutkowało tilt-shiftem. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ze skali dokładnosci jaką obarczona jest taka operacja.
    He, nie przesadzaj W penach siedzą podkładki, które się wsadza celem trzymania matrycy w płaszczyźnie ostrzenia, a każda ma pewną niemikroskopową grubość. Tolerancja i tak jest większa niż granica widoczności, bo większość sprzętów w ogóle nie trzyma się płaszczyzny i można zaobserwować rozrzut rogów przy jasnych obiektywach (mały, ale widoczny).
    Zresztą... w każdym prawie kompakcie, gdzie tolerancja jest jeszcze mniejsza, obiektyw lata sobie wyczuwalnie.

| OlyJedi Awatar eFiX
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

[ciach]
    odpuszczam sobie.
    Ostatnio edytowane przez eFiX ; 3.01.13 o 01:07 Powód: bo tak. :)
    [5Dmk3] ----- [IRC] ------ [Klik!]
    Jestem wredny i się czepiam. Ostrzegam uczciwie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

.....Osoba, która zakładała ten temat chciałą usuwac integralna cześc matrycy z wafla. Pomysły bywaja szalone, ale czasami poziom ich skomplikowania umyka twórcom owych.
    Ale ja uprzedzałem że pomysł jest szalony, ale czy to źle? trochę się o matrycach dowiedziałem i pewnie nie tylko ja
    Poza tym - ja nie lubię określeń "się nie da" wolę "da się, ale do rozwiązania jest problem .... "
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

[ciach]
    odpuszczam sobie.
    I całkiem słusznie, bo sposób prowadzenia dyskusji przez niektórych robi się nie do zniesienia... Popieram.

PS. Któryś z funkcyjnych Olympusa wykluczył możliwość pojawienia się takiego firmowego aparatu, ja jednak mam nadzieję, kiedyś zakupię któregoś PEN-a zrobionego fabrycznie dla czerni i bieli.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piozet Zobacz posta

No jak o TĘ "pozycję" chodzi to jak myślisz?
    (pytanie retoryczne)
    Mi tam kazda pozycja pasuje.A jak nie wyrabiam to tlumacze ,ze On tam z gory wszystko widzi i patrzy na nasze poczynania.On nas spozniej rozgrzeszy z tego.
    Aaaaa.I przy podgladaczu nie bede sie pozycjonowal,bo to juz nie jest takie intymne.

I nie zamykajcie temata.O pozycjach sie zaczelo.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    I całkiem słusznie, bo sposób prowadzenia dyskusji przez niektórych robi się nie do zniesienia... Popieram.

PS. Któryś z funkcyjnych Olympusa wykluczył możliwość pojawienia się takiego firmowego aparatu, ja jednak mam nadzieję, kiedyś zakupię któregoś PEN-a zrobionego fabrycznie dla czerni i bieli.
    Dyskusja zrobiła się co najmniej dziwna, a rzeczywiste argumenty były zbywane "e, uda się, co za problem", więc miejsce na dyskusję zniknęło.

Mnie nie zrobi różnicy czy to O czy P wypuści aparat BW, bo już mam nawet zastosowanie. Jednak ciężko na to liczyć. Zdecydowanie bliżej bym był w takich myślach z systemem Fuji, bo oni idą w "tańszą Leicę". Ale wszystko i tak czas pokaże.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Dyskusja zrobiła się co najmniej dziwna, a rzeczywiste argumenty były zbywane "e, uda się, co za problem", więc miejsce na dyskusję zniknęło.
    Dyskusja zrobiła się co najmniej dziwna, a rzeczywiste argumenty nie istniały - niestety.
    Być może jak łopatologicznie nie napisze się: Tak, da się przełożyć sensor, tak, nie będzie w tym samym miejscu, tak, da się później zrobić zdjęcia, nie, nie musisz grzebać w firmware'rze, nie da się z tego zrobić produkcji - to informacja jest nie przyswajalna dla co po niektórych?

Jak ktoś trzeźwo wcześniej zauważył - robota dla maniaków. Ale chyba ktoś chciał, nie?
    I ja tam lubię takich gości co chcą nawet jeśli to nie realne - dzięki nim idziemy do przodu.
    A marudami "nie da się bo nie ma kawy" nie należy się przejmować zbytnio

Pisanie tekstów w stylu "czy zdajesz sobie sprawę jak niewiarygodnie super hiper dokładny jest montaż matrycy" jest przejawem braku zrozumienia skali problemu (o tolerancji słyszał? czy może uważa, że jest +/-0 vide "żadna"). Usunięcie a Bayera zapewne prostsze. Litości. Odrobinę samokrytycyzmu.

Pozdrawiam wszystkich!

Z mojej strony EOT. Ja też zmęczyłem tłumaczeniem. Każdy wnioski sam sobie wyciągnie.
    P.S. no chyba że o pozycjach będzie - wtedy można kontynuować.... (dla nierozumiejących: to joke był)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

piozet - mam nadzieję że jednak nie porzucisz wątku, bo Twoje informacje pchnęły temat mocno do przodu

spróbuję podsumować:

1) sens zabawy - pojawiały się głosy, że zabawa nie ma sensu lub ma niewielki sens, a więcej wyciągnąć można korzystając w nieszablonowy sposób z wywoływarek RAWów. Że to takie zajęcie dla maniaka który się nudzi...
    Wszakże moje zdanie jest odmienne - uważam że tamat warto drążyć - gdyż efekty z matrycy natywnie C-B będą lepsze niźli po najlepszej obróce z matrycy kolorowej i konwersji do C-B. Przekonanie opieram na aksjomacie że każdy filtr (fizyczny czy cyfrowy) degraduje sygnał. W przypadku Bayer'a mamy takie filtry 3: filtracja rzeczywistej luminacji przez filtr koloru, demozaikowanie, monochromatyzacja.

2) Na obecną chwilę brak jest pomysłów na metodę usunięcia filtu Bayer'a z matrycy, ze względu na wielkość (raczej małość) struktur, ścisłą integrację filtru z matrycą i mikrosoczewkami a także brak wiedzy w jaki sposób i z jakich materiałów wykonany jest filtr tudzież mikrosoczewki.

3) Wydaje się że sensowniejszą drogą byłaby wymiana matrycy. Tu jednak rodzą się następujące problemy:

a) brak gotowych takich matryc, konieczność przekonania Panasonic'a do wyprodukowania matryc C-B na zamówienie
    b) zaangażowanie dużego kapitału ze względu na przypuszczalną wielkość zamówienia,
    c) zachowanie wysokiego reżimu technologicznego podczas wymiany matrycy (wydaje się to realne - wszak serwisy autoryzowane jakoś dają sobie radę z wymianą uszkodzonych matryc)
    d) modyfikacja oprogramowania aparatu choćby po to, by korzystać z podglądu na żywo, podglądu zdjęć
    e) ustalenie praw licencyjnych i autorskich odnośnie punktu d
    f) opracowanie strategii marketingowej i biznesowej by przedsięwzięcie miało sens
    g) zastanowienie się - czy jeśli już przeprowadza się tak skomplikowaną operację, to czy nie lepiej użyć innej, lepszej niż Panasonic'owa matryca?

o czymś zapomniałem?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"