Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Zacznijmy jednak od tego, że to mityczne ''coś'' z mono matrycy jest bardziej mityczne niż praktyczne i naprawdę wiele można zrobić mając zwyczajny, seryjny, nieprzerobiony sprzęt - wystarczy sprawne posługiwanie się szopem.
Współczesne wybrane matryce mają taką dynamikę i czułość, że tylko marudom może być mało![]()
Muzykant! Cóżeś ty uczynił? Gdzie ja teraz kupie PENa mono?? Kto go zrobi!!? Skazujesz mnie na... K5 o ja nieszczęsny....
i... opada kurtyna![]()
![]()
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Jeszcze zapomniałeś o jednej bardzo ważnej rzeczy: nowy firmware. RAW by nie wystarczył, bo i tak RAW jest interpolowany dalej przez bayera - demozaikowanie jest zawsze.
Więc zamówienie matryc, zamówienie aparatów (nie ma opcji żeby po sztuce robić, to bez sensu), zamówienie usługi napisania softu (albo softów, bo można różne modele modyfikować) i na koniec próba sprzedania![]()
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Co do odczytu każdego piksela z osobna, to umożliwia to dcraw. Zresztą poczytajcie o konwersji E-1 do IR, autor wspomina o zwielokrotnieniu rozdzielczości dla podczerwieni: http://www.google.com/url?sa=t&rct=j...55534169,d.bGE
e-520, ED 14-42, ED 40-150, Konica Hexanon 1.8/40, 1.7/50, 3,5/28, Konica AR Hexar 3,5/135 z potwierdzeniem ostrości, przejściówka M42
Zenit 12XP+ kilka obiektywów M42
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Jesteś w błędzie. Nie ma żadnego demozaikowania przy zapisie do raw.
I nie ma co pytać - ściągnij źródła dcraw i popatrz do środka...
Nic nie trzeba by było zmieniać w firmware'rze.
---------- Post dodany o 20:49 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------
BTW kompresja w jpg'u nie polega na obcięciu 4/6 bit'ów...
W firmware musiałbyś i tak zmienić, bo próbowałby kodować kolory - tak samo sterownik aparatu musiałby być napisany jakoś sensownie żeby to dobrze współpracowało z LR lub innym softem. Każdy piksel Bayerowski czytany jest trochę "inaczej" w uwagi na odcień filtra. Soft to na 100%.
No i do zapisania JPG w puszce też by był potrzebny update oprogramowania.
Co do kompresji do JPG to tak, jest to bardziej skomplikowane niż zejście o te x bitów w dół, ale czy to jest wątek do rozwijania zasad kompresji JPG?
EDIT:
Dodatkowo: przekodowanie trybu pracy wyświetlacza, nowe ustawienia ISO, przekodowanie AF (chociaż tu nie jestem pewien).
Podsumowując: Wiele roboty dodatkowej, o której się na początku nie myśli.
Ostatnio edytowane przez strOOs ; 2.01.13 o 22:39