Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 88

Wątek: A może jednak inaczej ?

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: A może jednak inaczej ?

to co zobaczyłem, to ....
    - czasem warto się schylić (dużo zdjęć z góry)
    - używać f8 i statywu (często za mała głębia)
    - po wymyciu auta są pod nim plamy i wygląda to FATALNIE
    - chyba używasz AWB lub w obróbce coś namieszałeś (nie jednakowa kolorystyka)
    - warto w aucie doświetlić lampką, lub ratować się hdr *(dużo ciemnych partii obrazu bez detalu)
    - przyda się duża i mała blenda, w przypadku dużej to odbijająca i przepuszczająca (czasem warto zasłonić okno przepuszczalną blendą lub wykorzystać do odbijania światła)
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

zdjęcia volvo jak do sprzedaży to nawet zachęcające i tak naprawdę niewiele więcej Ci potrzeba - może szeroki kąt który zastąpiłby ujęcia detali ale z drugiej strony dokładnie widząc owe szczegóły kupujący utwierdza się o dobrym lub złym stanie auta : )

a tak poza konkursem ; )
    - widać że auto świeżo umyte- wygląda jak celowo odpicowane do sprzedaży ; )

Pozdrawiam
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

- kup filtr polaryzacyjny i go używaj;
    - nie fotografuj samochodów stojących na podwórku obok plamy oleju na kostce z polbruku, tylko wykombinuj ciekawszą scenerię;
    - szukaj ciekawej perspektywy;
    - nie baw się w żadne f/8, chyba że akurat robisz zdjęcie samochodu w Kanionie Kolorado i tło może stanowić jakąś wartość dodaną; w przeciwnym razie stosuj mają głębię ostrości i skup się na detalach;
    - możesz próbować hdrów;
    - zainwestuj w Lightrooma;
    - jakbyś miał ze dwie sterowane bezprzewodowo lampy błyskowe, to by była bomba;
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Ogladałem Twoje zdjecie Volvo i zdjecia samochodu ukazujące zewnętrzą sylwetke pojazdu są OK ,ale pokazane wewnątrz mogą się wydawać mało ostre przez ograniczenia sprzętowe{obiektyw},powinieneś tez używać wiekszej,dużo większej wartości przesłony .Masz FL-36r pobaw sie z bocznym oświetleniem i korekcja błysku,może pomyśl też o dokupieniem drugiej lampy -eksperymentuj z oświetleniem.Kup -chyba za 90zl zestw 3ksiązek Scott'a Kelby tam wszystko bedziesz mial o oświetleniu i technice foto-napewno nie będziesz żalował wydanych pieniędzy na te ksiązki.
    Nie kupuj 12-60mm ,tam jet ogromna dystrsja na 12mm .Obiekty 11-22mm będzie najleprzym rozwiązaniem do zdjeć tego typu ,poza tym po przejściu z E-500 na E-510 zdjęcia wydawały mi sie mniej ostre ,nie wiem czy to tylko jest moje wrażenie? po długim okresie i zmianie na e-520{takie samo wrażenie co e-510} ponownie powróciłem do starego e500 i teraz bez obawy o jakość zdjęci podpinam pod E-500 i E-300 obiektywy SHG.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    - nie baw się w żadne f/8, chyba że akurat robisz zdjęcie samochodu w Kanionie Kolorado i tło może stanowić jakąś wartość dodaną; w przeciwnym razie stosuj mają głębię ostrości i skup się na detalach;
    To nie katalog producenta. Klient kupujący używany samochód oczekuje maksymalnie dużo informacji o stanie pojazdu. Ustawianie małej głębi ostrości tylko sprawi, że poczuje się on, że coś się przed nim próbuje ukryć.

oktopus - wyostrzasz w ogóle te zdjęcia przed wrzuceniem na stronę? Czy tylko zmniejszasz?

| OlyJedi Awatar witwicky
    Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    To nie katalog producenta. Klient kupujący używany samochód oczekuje maksymalnie dużo informacji o stanie pojazdu. Ustawianie małej głębi ostrości tylko sprawi, że poczuje się on, że coś się przed nim próbuje ukryć.

oktopus - wyostrzasz w ogóle te zdjęcia przed wrzuceniem na stronę? Czy tylko zmniejszasz?
    Imo tez takie zdjecia wystarcza. Jak chcesz sie bawic w katalogowe to juz bedzie inwestcja w boxy, etc. Statyczne zdjecia samochodow to ciezki temat. Ciagle sie cos odbija, blyszczy, bliki...
    Unikaj robienia fot zaraz po myciu auta. Mokro pod autem masz.

| OlyJedi Awatar oktopus
    Mieszka w
    Żory
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Dziękuje za rady i podpowiedzi (proszę o więcej), powoli zaczynam dochodzić w czym mogą być podstawowe błędy i będę musiał od nowa eksperymentować.

Kilka pytań:
    - Robiąc zdjecia z zewnątrz mam problem z uzyskaniem ostrosci na całym samochodzie, gdzie popełniam błąd ?
    - pomimo rożnych podejść nie jestem wstanie uzyskać identycznych zdjęć (nie naturalne odcienie,klimat i kolory) ?
    - gdybym zdecydował się na zakup 14-54 to pokryje on moje potrzeby ?
    - czy nie macie wrażenia, że moje zdjecia mają dziwną barwę (tak jakby ciemne i smutne) ?

Co do lokalizacji i przykladowych zdjęć:
    - tak jak już wcześniej koledzy pisali: plamy na kostce to woda z zakamarków (czasami nie sposób tego uniknąć - jesień/zima kostka słabo przesycha).
    - nie chodzi mi o wciskanie ludziom kitu w postaci rasowanych zdjęć i niespodzianki w trakcie wizyty klienta - potrzebuje naturalnych zdjęć i z tym mam problem (od wielu lat importuje samochody i wypracowałem sobie naprawdę dobrą renomę i wiarygodność wsród klientów)
    - zdjecia detali są konieczne aby uchwycić indywidualność w wyposażeniu danego samochodu
    - samochody nie są "picowane" - są poprostu czyste.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez oktopus Zobacz posta
    Dziękuje za rady i podpowiedzi (proszę o więcej), powoli zaczynam dochodzić w czym mogą być podstawowe błędy i będę musiał od nowa eksperymentować.

Kilka pytań:
    - Robiąc zdjecia z zewnątrz mam problem z uzyskaniem ostrosci na całym samochodzie, gdzie popełniam błąd ?
    - pomimo rożnych podejść nie jestem wstanie uzyskać identycznych zdjęć (nie naturalne odcienie,klimat i kolory) ?
    - gdybym zdecydował się na zakup 14-54 to pokryje on moje potrzeby ?
    - czy nie macie wrażenia, że moje zdjecia mają dziwną barwę (tak jakby ciemne i smutne) ?
    1. Ustaw mniejszy otwór przesłony - na zdjęciach masz 2.8 - 3.2; ustaw f/8 czy f/11. Do tego możesz potrzebować statywu, jeśli światło będzie słabe.
    2. Balans bieli ustaw na stałe, nie korzystaj z automatycznego. Jeśli w aparacie masz taką możliwość, wykorzystaj balans wg wzorca (biała kartka).
    3., 4. - zacznij od tego co powyżej plus wyostrzanie po zmniejszeniu.

| OlyJedi Awatar oktopus
    Mieszka w
    Żory
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta

Przy tych zdjęciach korzystałem z viewer 2 i tylko opcji automatycznych: wygładzenie, kolory, korekta zaokrągleń i zmniejszenie aby zamieścić na stronie

P.S.
    Zapytam przy okazji - jak zainstalować Viewer 2 na Mac'u (Lion)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

No to koniecznie wyostrzaj na koniec.