Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: E1 CZY MOŻE JEDNAK ZUPEŁNIE COŚ INNEGO ? POMOCY ! ! !

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E1 CZY MOŻE JEDNAK ZUPEŁNIE COŚ INNEGO ? POMOCY ! ! !

Witam wszystkich

Od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad kupnem lustrzanki cyfrowej. Brałem najpierw pod uwagę możliwość kupna Eosa 300D ale od tamtego czasu wpadło mi trochę więcej pieniędzy więc teraz mam większy wybór. Generalnie pod uwagę biore Nikona d70, Minoltę d5d oraz Minoltę d7d i ostatnio mocno zainteresował mnie Olympus e1.

Do tej pory fotografowałem Zenitem 12xp. Miałem okazje popstrykać troche zdjęć Nikonem d70 i ma jakie takie pojęcie o nim i do niego odnoszę swój wybór.

Mam kilka pytań do użytkowników E1.

1. Jak dużą odbitkę z matrycy 5 Mpx z E1 można zrobić, tak aby jakość zdjęcia była bardzo dobra?

2. Jak wygląda sprawa tego że proporcje boków są inne 4/3 a nie 3/2 jak to jest przy wywoływaniu zdjęć w foto-labie? Oni docinają zdjęcia? jak to wygląda?

3. Czy warto jest kupić E1 z obiektywem 14-54 za 3600 czy może kupić taniej za 2400 z obiektywem 14-45 ?? Wiem że ten pierwszy jest uszczelniony i lepiej wykonany. Ale czy jest sens dopłacać ponad 1000 PLN do niego?

4. Jak wygląda sprawa wizjera w E1 ? Nastawiam sie na współpracę z obiektywami na gwint m42 i zastnawia mnie sprawa ostrzenia manualnego. W Minolcie d7d wizjer jest gigantyczny jak w Zenicie.

5. Czy ktoś z użytkowników E1 jest z niego nie zadowolony? Coś mu się nie podoba w E1 ??

Bardzo proszę o opinie, tym bardziej że wyczytałem że E1 już zaczyna brakować w sklepach i chciałbym kupić aparat jak najszybciej. Skłaniam się w stronę e1 z uwagi na jego konstrukcję i wytzymałość, ale nie jestem jeszcze do końca przekonany. Może jednak coś z Minolt?

I zastanawia mnie fakt dlaczego na forach internetopwych Olympus e1 budzi takie negatywne emocje u ludzi??

Pozdrawiam
    Daniel

Jeronimo: post przeniesiony na wlasciwe forum
    Jak ktoś może mi powiedzieć coś o E1 co mnie do niego przekona to będę wdzieczny. Konkurnci to d7d, d5d i nikon d70.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: E1 CZY MOŻE JEDNAK ZUPEŁNIE COŚ INNEGO ? POMOCY ! ! !

Cytat Zamieszczone przez Silwe
    Brałem najpierw pod uwagę możliwość kupna Eosa 300D
    porownywanie e1, czy e300, d70 jest bledem. Canon 300d to zabawka (no chyba ze wgrasz ruski soft)

2. Jak wygląda sprawa tego że proporcje boków są inne 4/3 a nie 3/2 jak to jest przy wywoływaniu zdjęć w foto-labie? Oni docinają zdjęcia? jak to wygląda?
    to zalezy jaki lab, czasmi ciachaja, czasami pomniejszaja cale zdjecie idaja ramki itp....
    najlepiej samemu dociac programem JPEGCrops

3. Czy warto jest kupić E1 z obiektywem 14-54 za 3600 czy może kupić taniej za 2400 z obiektywem 14-45 ?? Wiem że ten pierwszy jest uszczelniony i lepiej wykonany. Ale czy jest sens dopłacać ponad 1000 PLN do niego?
    o ile dobrze pomietam jeden jest jasniejszy! ja jabym teraz kupowal to zdeycowanie doplacilbym i kupilbym jasniejszy!

I zastanawia mnie fakt dlaczego na forach internetopwych Olympus e1 budzi takie negatywne emocje u ludzi??
    jakich forach? z checia poczytam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki za odpiwiedź. Czekam na dlasze opinie. Acha i będe wdzięczny za informacje gdzie mogę jeszcze kupić nową e1 z pewnego źródła, tak żebym się nie naciąć, żeby ona była naprawdę nowa itd.
    Jak ktoś może mi powiedzieć coś o E1 co mnie do niego przekona to będę wdzieczny. Konkurnci to d7d, d5d i nikon d70.