Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad kupnem lustrzanki cyfrowej. Brałem najpierw pod uwagę możliwość kupna Eosa 300D ale od tamtego czasu wpadło mi trochę więcej pieniędzy więc teraz mam większy wybór. Generalnie pod uwagę biore Nikona d70, Minoltę d5d oraz Minoltę d7d i ostatnio mocno zainteresował mnie Olympus e1.
Do tej pory fotografowałem Zenitem 12xp. Miałem okazje popstrykać troche zdjęć Nikonem d70 i ma jakie takie pojęcie o nim i do niego odnoszę swój wybór.
Mam kilka pytań do użytkowników E1.
1. Jak dużą odbitkę z matrycy 5 Mpx z E1 można zrobić, tak aby jakość zdjęcia była bardzo dobra?
2. Jak wygląda sprawa tego że proporcje boków są inne 4/3 a nie 3/2 jak to jest przy wywoływaniu zdjęć w foto-labie? Oni docinają zdjęcia? jak to wygląda?
3. Czy warto jest kupić E1 z obiektywem 14-54 za 3600 czy może kupić taniej za 2400 z obiektywem 14-45 ?? Wiem że ten pierwszy jest uszczelniony i lepiej wykonany. Ale czy jest sens dopłacać ponad 1000 PLN do niego?
4. Jak wygląda sprawa wizjera w E1 ? Nastawiam sie na współpracę z obiektywami na gwint m42 i zastnawia mnie sprawa ostrzenia manualnego. W Minolcie d7d wizjer jest gigantyczny jak w Zenicie.
5. Czy ktoś z użytkowników E1 jest z niego nie zadowolony? Coś mu się nie podoba w E1 ??
Bardzo proszę o opinie, tym bardziej że wyczytałem że E1 już zaczyna brakować w sklepach i chciałbym kupić aparat jak najszybciej. Skłaniam się w stronę e1 z uwagi na jego konstrukcję i wytzymałość, ale nie jestem jeszcze do końca przekonany. Może jednak coś z Minolt?
I zastanawia mnie fakt dlaczego na forach internetopwych Olympus e1 budzi takie negatywne emocje u ludzi??
Pozdrawiam
Daniel
Jeronimo: post przeniesiony na wlasciwe forum