Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: OM-D do kotleta...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: OM-D do kotleta...

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jak ktoś myśli, że zrobi zdjęcia ślubne nie używając lampy do rozświetlenia cieni na twarzy, tylko załatwi to suwakiem w LR, to jest d... a nie fotograf.
    No to ja jestem d***, a nie fotograf
    http://sluby.elte-s.com/
    Sprzęt nie lepszy od 450D z tamronem 28-70. Znajdźcie zdjęcia z epl1, 300D oraz... Canona G3 W galerii nie ma ani jednego zdjęcia zrobionego stałką. W kilku miejscach źródłem światła jest manualna lampa świecąca w sufit.
    Tak na marginesie, strona ma promować fotografa ślubnego - moją Anię, ja generalnie chcę ją wprowadzić w to i uciec (kilka ślubów zrobiliśmy już razem). Dobór zdjęć taki, a nie inny ze względu na target określony w nagłówku.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    No to ja jestem d***, a nie fotograf
    http://sluby.elte-s.com/
    **** nie,ale z czasem bedzie lepiej,najwazniejsze abys sie nie zrazil.A kotlet jak to kotlet.Ma zostac sprzedany.Nic wiecej nic mniej.A czy rozjasnia lampa czy suwak?Kto to na to patrzy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    zrób sobie eksperyment - weź dziewczynę i idź do jakiegoś sklepu foto gdzie dają popróbować sprzęt. Dziewczynę ustaw w kontrastowym świetle tak by jedna część twarzy była skryta w cieniach a druga oświetlona. i zrób kilka zdjęć OMD i na przykład D600. Postaraj się zrobić zdjęcia tak, abyś w tle miał jakieś punkty świetlne - lampy, żarówki oraz jakieś elementy ciemne - regały na przykład...

pooglądaj zdjęcia i odpowiedz sobie na pytania:
    1) czy twarz na zdjęciu wyszła dobrze? czy też brzydko się rysują na niej cienie rzucane od nosa, kości policzkowych etc...
    2) czy ilość szumu i utrata kolorystyki spowodowana podniesionym ISO nie są dla zdjęcia degradujące?
    3) czy w punktach świetlny "coś widać" czy jest to tylko jedna biała plama? będziesz wiedział jak będzie wyglądał na zdjęciu żyrandol w kościele
    4) czy przedmioty znajdujące się w cieniach mają zachowaną kolorystykę czy pokryte są niebieskawą mgiełką szumu (nie dotyczy OMD bo on dla redukcji szumu ścina nieco niebieski kolor) - będziesz wiedział jak na zdjęciach będą wygladać ołtarze boczne, konfesjonał, ławki...

Ja sobie kiedyś taki test trochę niechcący zrobiłem i wrażenia są naprawdę duże. Na twarzy widać grę światła i cienia, obraz jest przyjemny, plastyczny a nie wypłaszczony , w lampie (bardzo mocnej) która znalazła się w kadrze wyodrębnić można oprawę i żarówkę, drewniane ławki na drugim planie, choć słabo oświetlone wciąż zachowują swoją kolorystykę...

Moim zdaniem, jest "o co walczyć". Przewaga w stosunku do OMD jest wyraźna...

Jeśli zaś szukasz rozwiązania i na spacer i do kotleta - spróbuj się zainteresować Fuji X-E1... owszem, stracisz wiele zalet OMD ale zyskasz na obrazku, naprawdę,

No domyślam się, jednak E1 też dało się zarabiać. Nie fociłem dużo (3-4 śluby na rok), ale się sprzęt zwrócił. Wiadomo, że po nastaniu ery FF jakość mocno podskoczyła.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jak ktoś myśli, że zrobi zdjęcia ślubne nie używając lampy do rozświetlenia cieni na twarzy, tylko załatwi to suwakiem w LR, to jest d... a nie fotograf.
    Może i tak, ale nie zawsze i nie wszędzie wszystkie cienie rozświetlić można lampą. I dla mnie **** to ten fotograf który w mocy lampy jedyne źródło swej mocy widzi... czasem (często nawet) ten 1 czy 2 eV rezerwy jest nie do przecenienia

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Tak sobie myślę, że wolał bym zdjęcia od fotografa z "dobrą ręką" do robienia zdjęć i np. z E-pl2 niż kogoś kto ma full wypas sprzęt a fotografem jest miernym.
    Absolutnie tak, ale jakoś przy okazji tak się skłania, że ci z "dobrą ręką" korzystają ze sprawdzonych rozwiązań (np. D700) oczywiście są wyjątki...

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    No domyślam się, jednak E1 też dało się zarabiać. Nie fociłem dużo (3-4 śluby na rok), ale się sprzęt zwrócił. Wiadomo, że po nastaniu ery FF jakość mocno podskoczyła.
    Każdym aparatem się da robić zdjęcia, ba, przy dość dużej ignorancji fotograficznej znacznej części społeczeństwa istnieje szansa że klient nie zauważy przepałów, skutków odszumiania, zgaszonych kolorów... Tylko czy Ty jako fotograf będziesz się czuł dobrze, wiedząc że sprzedajesz towar który byłby (znacznie) lepszy gdyby nie to że próbowałem zaoszczędzić 30 - 50% procent na sprzęcie?

Naprawdę, zachęcam do spróbowania choćby w sklepie obrazka z D600 czy X-E1...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Po co próbować, skoro i tak mnie nie stać Ja jako fotograf będę się czuł dobrze, jeżeli dobrze zrealizuję swoją pracę, a to że maszyna na więcej nie pozwoli to już powinno się zawierać w relacji do ceny usługi. Podejrzewam, że gdyby FF postawić obok średnioformatowej Mamiyii to też by przegrał znacząco w jakości. Jednak nikt przy zdrowych zmysłach średnim formatem nie będzie fotografował w cenie FF, tak samo i ja nie zamierzam wołać tyle, ile wołają zawodowcy focący FF. Jak patrzę, czym chałturzą fotografowie w moich rodzinnych stronach, albo inaczej, jak marnują potencjał sprzętu, to śmiem twierdzić, że E1 robiłem lepsze foty...

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Może i tak, ale nie zawsze i nie wszędzie wszystkie cienie rozświetlić można lampą. I dla mnie **** to ten fotograf który w mocy lampy jedyne źródło swej mocy widzi... czasem (często nawet) ten 1 czy 2 eV rezerwy jest nie do przecenienia

lampa błyskowa jest dla mnie podstawą, przy "fotoreporterce" i jak każde narzędzie wymaga poznania

Absolutnie tak, ale jakoś przy okazji tak się skłania, że ci z "dobrą ręką" korzystają ze sprawdzonych rozwiązań (np. D700) oczywiście są wyjątki...

rynek zawodowy wbrew pozorom jest lekko sceptyczny do nowości, wolą rozwiązania sprawdzone i przetestowane, nie lubią "uczyć się nowego sprzętu" na kliencie, gdyż często zdjęcia nie da się powtórzyć

Każdym aparatem się da robić zdjęcia, ba, przy dość dużej ignorancji fotograficznej znacznej części społeczeństwa istnieje szansa że klient nie zauważy przepałów, skutków odszumiania, zgaszonych kolorów... Tylko czy Ty jako fotograf będziesz się czuł dobrze, wiedząc że sprzedajesz towar który byłby (znacznie) lepszy gdyby nie to że próbowałem zaoszczędzić 30 - 50% procent na sprzęcie

w sumie to klient decyduje o wyglądzie końcowym naszego zlecenia (jego indywidualne preferencje decydują za co chce zapłacić) - podstawą jest poznanie własnego sprzętu, znając jego wady i zalety można naprawdę wiele zdziałać, kierowanie się jedynie mniemaniem, że nowsze - lepsze może zaprowadzić w ślepy zaułek

próbować można ..., jednak może się to wiązać z wymianą nie tylko puszki, ale i dużej ilości osprzętu, a na to już trzeba się dłużej przygotowywać, zawsze w momencie wymiany puszki, to ona przez długi czas była rezerwową, do momentu jej poznania
    nie ma co popadać w "kręciołek technologiczny" - klientowi to bez różnicy czym, ważne aby on był zadowolony, a tu jego wymagania mogą być bardzo zróżnicowane
    wielosystemowy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Po co próbować, skoro i tak mnie nie stać
    Myślisz że OMD z gripem, + zestaw stałek (bo sensownego zoom'a brak) + rezerwowy korpus żeby tymi stałkami co chwilę nie mieszać wyjdzie taniej niż D600 czy 6D z 24-70/2,8 ?

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    nie ma co popadać w "kręciołek technologiczny" - klientowi to bez różnicy czym, ważne aby on był zadowolony, a tu jego wymagania mogą być bardzo zróżnicowane
    Klientowi często można dużo wmówić, tylko że czasami przychodzi rozczarowanie... Nie twierdzę że należy popadać w paranoję i co chwila wymieniać sprzęt na lepszy, ale wydaje mi się że przy niewielkiej już w sumie różnicy cenowej pomiędzy "tanimi" FF a zaawansowanymi bezlusterkowcami (bo nie tylko o OMD myślę) nie warto ryzykować...
    Zresztą jak powiedzieć klientowi - "z racji ograniczeń sprzętowych na zdjęciach będzie nieco szumu ale policzę za to taniej"?

Jeszcze jedna rzecz - OMD szumi (jakiś wiatrak czy cóś) - wprawdzie niezbyt głośno ale w kościele trzeba będzie uważać żeby przy jakimś mikrofonie nie stanąć
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Myślisz że OMD z gripem, + zestaw stałek (bo sensownego zoom'a brak) + rezerwowy korpus żeby tymi stałkami co chwilę nie mieszać wyjdzie taniej niż D600 czy 6D z 24-70/2,8 ?
    Zobacz co mam w stopce, myślę, że dokupienie OM-D do tego co mam wyjdzie sporo taniej. A jak pisałem, nie stać mnie na dwa systemy, a mikro jest idealne na wyprawy.

Klientowi często można dużo wmówić, tylko że czasami przychodzi rozczarowanie... Nie twierdzę że należy popadać w paranoję i co chwila wymieniać sprzęt na lepszy, ale wydaje mi się że przy niewielkiej już w sumie różnicy cenowej pomiędzy "tanimi" FF a zaawansowanymi bezlusterkowcami (bo nie tylko o OMD myślę) nie warto ryzykować...
    Zresztą jak powiedzieć klientowi - "z racji ograniczeń sprzętowych na zdjęciach będzie nieco szumu ale policzę za to taniej"?
    Prawdę mówiąc, to jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby klient zwrócił uwagę na szum (a fociłem E1 !). Na odbitkach 20x15 w albumie szum jest niewidoczny. Większych powiększeń nikt sobie nie życzy. Poza tym OM-D szumi prawie porównywalnie z D700. Jedyne ograniczenie to GO, które faworyzuje FF. Napisałem we wstępie, że o parametry techniczne jestem spokojny, pytałem tylko o walory użytkowe, a to mogą ocenić tylko osoby, które robią śluby.

Jeszcze jedna rzecz - OMD szumi (jakiś wiatrak czy cóś) - wprawdzie niezbyt głośno ale w kościele trzeba będzie uważać żeby przy jakimś mikrofonie nie stanąć
    You make my day
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 24.12.12 o 23:49

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

po co tak sie rozdrabniac kiedy wiekszosc klientow bedzie zadowolona.
    jak pokazesz dwa identyczne kadry z m43 i ff i dodatkowo wytlumaczysz na czym polega roznica to ja zauwaza.
    ale niekoniecznie kazdemu bardziej sie bedzie podobalo ff. moze ciocia jadzia co nigdy nie slyszala o GO woli "jak wszystko dobrze widac".

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Ponad rok temu fotograf focil mnie i moja zonke i byly to 2 sesje zdjeciowe.
    Sprzet fotografa to Canon 50D + rozne szkla a moj sprzet to 5D + EF 85/1.8

Fotograf operowal dwoma zestawami zmieniajac szkla.

Moja zona nie wiedziala czym bylo robione dane zdjecie i wybierala do albumu to co jej sie najlepiej podobalo.
    Jak sprawdzilem z rawami okazalo sie, ze glownie wybierala zdjecia z FF.

Nie chce budowac jakiejs filozofii... ale z FF jest cos co daje wieksza naturalnosc i bardziej cieszy oko... gdy ludzie patrza na foty.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak