Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 85

Wątek: OM-D do kotleta...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: OM-D do kotleta...

https://forum.olympusclub.pl/threads...relacja!/page3
    Janeczkowy kotlet z G-1 ze stałkami mikro i mikro 7-14 - relacja zawodowca. Fatmanowy test podlinkowywał Hades. Brak wypowiedzi wynika raczej z braku kamikadze i niewielu fotografów ślubnych z OM-D używających go do pracy na forum dlaczego właśnie się wypowiedział Fatman.

Więcej już nie będę przeszkadzał.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 25.12.12 o 15:42
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Fatman wielkie dzięki, jest dokładnie tak, jak piszesz, to ma tylko być dorobek, jakieś 5-10 ślubów rocznie. Czekałem własnie na takie wpisy.
    apz dzięki za linka- bardzo ciekawe co Janeczek tam pisze.
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 25.12.12 o 15:48
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

luc4s, pytałeś jeszcze "jak to się trzyma". Ja używałem OMD bez gripa, a zapiętą miałem na nim lampę SB800 (albo SB900 już nie pamiętam), czyli spore kobyły, a mimo to uchwyt był dosyć pewny, ręka nie męczyła się tak bardzo.
    Zestaw "wygodny" do ślubów oparty na m4/3 widzę w formie: dwa body klasy OMD, na jednym 45 1.8, na drugim 12/2. Do tego zewnętrzna lampa, dodatkowy aku na każde body i jak ktoś chce zaszaleć to bardziej "efektowe" szkiełka jak 75 1.8 i 7.5 f3.5. I można szaleć.
    Zestaw minimum to body klasy OMD (zapasowy aparat by się przydał, a widzę że masz E1 i E510 więc spoko), 45 1.8, 12/2, właściwie dowolna zewnętrzna lampa i dodatkowy aku.

Ślub to nie jest wyścig, dzięki czemu mamy czas na zmianę szkieł w odpowiednim momencie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Dokladnie też tak to widzę, tylko pewnie na początku będzie to OM-D w duecie z E-pl3, którego mam, bądź e-pl5, jak stanieją trochę. Co do 12... zdecydowałem się póki co na nową 17, potestuję, zobaczę... 12 jest kolejna do zakupu po 75. E1 i E510 są do zadań specjalnych, tzn. E1 jest nadal mój, a e510 trafił w ręce młodszej siostry, żeby się uczyła. Muszę jeszcze pomyśleć nad backupem dla FL50, bo już moja leciwa i boję się, żeby focha nie strzeliła.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Dlaczego stojąc przed koniecznością sprzedaży sprzętu foto, wolałeś sprzedać nowe OMD (pewnie z duża stratą) niż stare d700 które wciąż trzymają dobre ceny (jak na sprzęt używany oczywiście)?

Wiesz na om-d nie wiele straciłem bo sam w dobrej cenie dorwałem. A sprzedałem między innymi dlatego, że (pomijając potrzebę kasy) miałem do niego tylko dwa kity (12-50, 40-150R), a pod d700 mam "bogatą" kompletną pod siebie szklarnię, więc nie miało by to sensu. Gdyby było tak, że mam om-d + np 12, 45, 75, 60, 12-35 a d700 z dajmy na to 35-70, to że tak powiem, sprzedałbym to drugie. Mam FX bo mam, szkła stopniowo sezonami kompletowałem, a zwłaszcza, że miałem część z nich zanim d700 wyszło i gdy o om-d jeszcze nawet mi się nie śniło. Ot i tyle.. Innymi słowy, łatwiej mi będzie odkupić olka niż kompletować FX.
    Ostatnio edytowane przez pamaru ; 25.12.12 o 16:11

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar macieknr1
    Mieszka w
    DUBLIN ( Polakowo )
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Olympus OM-D - Aparat fotografa ślubnego

Co sadzicie o tym sposobie podejscia do sprawy ? http://www.penowiec.com/2013/02/olym...-slubnego.html

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - Aparat fotografa ślubnego

Cytat Zamieszczone przez macieknr1 Zobacz posta
    Co sadzicie o tym sposobie podejscia do sprawy ? http://www.penowiec.com/2013/02/olym...-slubnego.html
    OMD haters 3-2-1
    go!

A na poważnie, bardzo, bardzo w tej decyzji pomaga niesamowity wręcz wybór szkieł plus stabilizator, który od ostatniej aktualizji współdziała z manualnymi szkiełkami.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A jak to te dorabianie jest uwarunkowane z urzedem podatkowym?Placi sie od zarobionej zlotowki,zglasza sie to gdzies czy jakos inaczej.Czy np jesli juz mam firme,czy to wystarczy by robic fotki w USC czy w usc potrzebuje zezwolenia dodatkowego ze moge.Czy nie wystaqrczy po prostu ze mam firme i to moja praca,bo dzieciaki trza wykarmic
    w naszym kraju istnieje coś takiego jak umowa o pracę, umowa o dzielo i umowa zlecenie. To chyba zamyka temat posiadania firmy...

Radę dać da - bo czemu miałby nie dać. Jak narzędzie będzieszmiał ogarnięte - a ogarnisz szybkjo - spokooojnie zrobisz tym sprzętem co będziesz chciał. Jeśli sam wykonujesz zlecenia to tak jak pisał Janko - sam wybierasz rynek na którym działasz i masz klientów co zalezy im na efekcie

Jak będziesz chciał pracować dla jakiś firm czy będziesz chciał robić eventy alibo coś takiego - to na bank się dowiesz że aparat musi być duzy lampa duża i obiektyw duzy a OMD wygląda niepoważnie. Ja ostatnio dostałem od zleceniodawcy 50D coby nim robić zamiast OMDkiem, Dodam że zdjęcia miały być robione w małej rozdzielczości

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - Aparat fotografa ślubnego

Cytat Zamieszczone przez macieknr1 Zobacz posta
    OMD do kotleta, m4/3 do kotleta, temat jak odgrzewany kotlet - byle tylko uzasadnić, czasem nawet wbrew racjonalnym argumentom, jakąś teorię - tu, w tym przypadku, że ani się obejrzymy a OMD wygryzie z rynku fotografii ślubnej aparaty z matrycą małoobrazkową... Że OMD to takie objawienie że na dobrą sprawę nie wiadomo dlaczego do tej pory też powstawały dobre ślubne fotografie... że już za chwileczkę, już za momencik wszyscy prawdziwi foto-slubni-profi porzucą swoje koszmarnie ciężkie, grożące kalectwem, naderwanie ścięgien i uszkodzeniem nadgarstków i kręgosłupów 5D czy D700 z nieodzownymi 24-70/2,8...

...

Z całym szacunkiem do OMD który fajnym aparatem jest, sądzę, że do pewnych zadań ciągle jeszcze to przestarzałe FuFu będzie lepsze
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

fufu tak, tylko szkoda czasem kregoslupa....

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.