Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 85

Wątek: OM-D do kotleta...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: OM-D do kotleta...

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Ja mam te papiery na fotografowanie w kościołach, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się tego używać. Księża jedynie chcą, żeby za dużo nie łazić podczas ślubu, bo to rozprasza.
    I to jest zdrowe podejście - Byłem kiedyś (jako gość a nie fotograf tak dla jasności) na ślubie gdzie był bardzo "tolerancyjny" ksiądz - i co? jak przyszło do udzielania sakramentu - przed ołtarz wpakowało się 4 "szwagrów" każdy z małpką w ręku, każdy przekonany że on jest najlepsiejszy fotograf... Ustawili się w kółko wokół księdza i młodych... i zaczęli pstrykać fleszami... Szkoda że ksiądz tego towarzystwa nie pogonił - z drugiej strony duży szacun dla tego zamówionego fotografa, że w tak niesprzyjających warunkach był wstanie zrobić poprawne zdjęcia które udało mu się tak skadrować że owych "szwagrów" powycinał
    ---
    Co do OMD i kotleta - pewnie się da. W czasach gdy jeszcze nie było takiej mody na "profi-ślube-foto" na kilku ślubach w rodzinie robiłem zdjęcia zenitem i na tanich filmach i wyszło, nawet fajnie wyszło... a przecież OMD wraz z dostępnymi obiektywami ma większe możliwości niż zenit z heliosem i Konica 200 ISO...

Rodzice, na ślubie mieli zdjęcia robione smieną 8 z jakimś czarno-białym filmem... pewnie ISO 100 - tak wiem wtedy się w DIN-ach podawało. Do kompletu była lampa na żarówki jednorazowe...

Wiec się da, tylko czy klient oglądając zdjęcia będzie zadowolony? czy nie będzie się dopytywał co to za pryszcze wyszły na twarzy cioci Kasi? albo czemu na sukience pani młodej nie widać haftu? albo czemu fryzury druchen wyglądają jakby im ktoś kisiel na głowę wylał?

Ja nie mówię że OMD to zły aparat... bo taki nie jest. Ale od szumami, DR-em, wrażliwością na kolory trochę odstaje od lustrzanek APS-C (za wyjątkiem Canona) i dużo odstaje od lustrzanek FF... A śluby to nie studio i warunki fotografowania są zazwyczaj mocno niesprzyjające. Dlatego zasadnym wydaje się używanie narzędzi możliwie dobrych. Zresztą jeśli OMD kosztuje 4,5 tys. a D600 poniżej 7 tys (wliczając gruszkę do odkurzania matrycy) to gdzie tu pole do wielkich oszczędności... zwłaszcza że na optyce FF można trochę zaoszczędzić...

Reasumując - zachowywałbym rezerwę wobec fotografa - który chciałby za "profi-kasę" zrobić zlecenie sprzętem amatorskim. Co nie znaczy że ów fotograf byłby gorszy od tego obkupionego we wszelkie nowości FF. Na szczęście (nieszczęście) talent nie zależy od sprzętu. Ale warto by, przed podpisaniem umowy pooglądać zdjęcia i dorobek...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Wydaje mi się, że zlecenia ślubne można podzielić na dwie kategorie:

1. ludzie, którzy dużo wymagają, ale nie liczą się z kasą i to jest miejsce dla profesjonalstów typu Fatman czy Mariush

2. ludzi, których nie stać wydawać 2-3 tys. na fotografa, nie zależy im na hiper super wypasionych fotkach, ale takich normalnych, pamiątkowych, oczywiście nie byle jakich i trzymających pewien poziom.

Raczej celowałbym w ten drugi segment. Jak pisałem, to miałby być tylko dorobek do nędznego żywota doktoranta , a na dwa systemy mnie nie stać, żeby kupić FF. Zainwestowałem w m4/3, bo jest to idealny sprzęt do fotografii, jaką lubię, czyli podróżniczej i reportażowej. Głównie tutaj waga odgrywa znaczną rolę, ale i też nasze zakonowe ceny, choć OM-D kupię dopiero na wiosnę najwcześniej.

Mam jeszcze sporo czasu na przemyślenia, potestuję sobie m4/3 na sesjach narzeczeńskich ze znajomymi, jakiś reportażach i pewnie samemu wysunę wnioski.
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 24.12.12 o 02:11
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

zrób sobie eksperyment - weź dziewczynę i idź do jakiegoś sklepu foto gdzie dają popróbować sprzęt. Dziewczynę ustaw w kontrastowym świetle tak by jedna część twarzy była skryta w cieniach a druga oświetlona. i zrób kilka zdjęć OMD i na przykład D600. Postaraj się zrobić zdjęcia tak, abyś w tle miał jakieś punkty świetlne - lampy, żarówki oraz jakieś elementy ciemne - regały na przykład...

pooglądaj zdjęcia i odpowiedz sobie na pytania:
    1) czy twarz na zdjęciu wyszła dobrze? czy też brzydko się rysują na niej cienie rzucane od nosa, kości policzkowych etc...
    2) czy ilość szumu i utrata kolorystyki spowodowana podniesionym ISO nie są dla zdjęcia degradujące?
    3) czy w punktach świetlny "coś widać" czy jest to tylko jedna biała plama? będziesz wiedział jak będzie wyglądał na zdjęciu żyrandol w kościele
    4) czy przedmioty znajdujące się w cieniach mają zachowaną kolorystykę czy pokryte są niebieskawą mgiełką szumu (nie dotyczy OMD bo on dla redukcji szumu ścina nieco niebieski kolor) - będziesz wiedział jak na zdjęciach będą wygladać ołtarze boczne, konfesjonał, ławki...

Ja sobie kiedyś taki test trochę niechcący zrobiłem i wrażenia są naprawdę duże. Na twarzy widać grę światła i cienia, obraz jest przyjemny, plastyczny a nie wypłaszczony , w lampie (bardzo mocnej) która znalazła się w kadrze wyodrębnić można oprawę i żarówkę, drewniane ławki na drugim planie, choć słabo oświetlone wciąż zachowują swoją kolorystykę...

Moim zdaniem, jest "o co walczyć". Przewaga w stosunku do OMD jest wyraźna...

Jeśli zaś szukasz rozwiązania i na spacer i do kotleta - spróbuj się zainteresować Fuji X-E1... owszem, stracisz wiele zalet OMD ale zyskasz na obrazku, naprawdę,
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Załączam linka ze zdjęciami Robina Wonga. Ślub uwieczniony epl5.
    http://robinwong.blogspot.com/2012/0...l-lis.html?m=1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

A mogę poprosić o linka do zdjęć ślubnych robionych przez Robina Wonga jakimś aparatem z wyższej półki? byłoby do czego porównać i można by "odfiltrować" wpływ ręki fotografa
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    A mogę poprosić o linka do zdjęć ślubnych robionych przez Robina Wonga jakimś aparatem z wyższej półki? byłoby do czego porównać i można by "odfiltrować" wpływ ręki fotografa
    Tak sobie myślę, że wolał bym zdjęcia od fotografa z "dobrą ręką" do robienia zdjęć i np. z E-pl2 niż kogoś kto ma full wypas sprzęt a fotografem jest miernym.

Tydzień temu robiłem zdjęcia na występach świątecznych u mojego syna w przedszkolu. Pech chciał, że pękło mi kółko mocujące od FL-36 i pstrykałem z lampą dokładaną do OM-D. Trochę było zabawy z wymianą stałek (12, 20 i 45) ale wyszło całkiem nieźle. Do zdjęć 15x21 czy 20x30 wszystkie fotki się nadają. Pomijam kwestię kadrów bo do tego właśnie potrzebny jest dobry fotograf

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...weź dziewczynę i idź do jakiegoś sklepu foto gdzie dają popróbować sprzęt. Dziewczynę ustaw w kontrastowym świetle tak by jedna część twarzy była skryta w cieniach a druga oświetlona. i zrób kilka zdjęć OMD i na przykład D600. Postaraj się zrobić zdjęcia tak, abyś w tle miał jakieś punkty świetlne - lampy, żarówki oraz jakieś elementy ciemne - regały na przykład...
    Jak ktoś myśli, że zrobi zdjęcia ślubne nie używając lampy do rozświetlenia cieni na twarzy, tylko załatwi to suwakiem w LR, to jest d... a nie fotograf.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 24.12.12 o 11:37
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Na blogu Robina jest mnóstwo wpisów ślubnych. Można poszperać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    Załączam linka ze zdjęciami Robina Wonga. Ślub uwieczniony epl5.
    http://robinwong.blogspot.com/2012/0...l-lis.html?m=1
    No i nie dał sobie rady. Suknia na większości zdjęć przesadnie wyjarana. Większość powierzchni zajmuje biała plama. Poza tym nie widzę zdjęć z kościoła

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    No i nie dał sobie rady. Suknia na większości zdjęć przesadnie wyjarana. Większość powierzchni zajmuje biała plama. Poza tym nie widzę zdjęć z kościoła
    Bo i fotograf ****(co widac po kadrach).Wole ogladac fotki ze slubow np.Fatmana niz po necie jakichs pseudo artystow.