jesteśmy, czekamy![]()
jesteśmy, czekamy![]()
Tak jak obiecałem, przedstawiam kolejne "efekty" molestowania Rubinara. Tym razem próba połączenia go z kamerką internetową. Jest to "produkcja" za przysłowiowe 3grosze, czyli z tego co się pląta po szufladach i piwnicy.
I oczywiście zdjęcia testowe
Według LV olympusa , powiększenie 5x na wyświetlaczu odpowiada mniej więcej powiększeniu które daje kamerka. Nie wiem czy dobrze to zinterpretowałem, że dzięki kamerce (małemu rozmiarowi matrycy) "wydłuzamy" ogniskowa w tym przypadku 5-cio krotnie. Pomijam oczywiście jakość tego obrazu, (jest to pojedyńcze zdjęcie, w astrofoto w celu uzyskania dobrego jakosciowo zdjęcia stackuje się kilkadziesiąt z kilkuset alb nawet i wiecej pojedyńczych klatek) .
W planach wersja "wypasiona", czyli Zenit na sterydach.
Fascynujące , zamienić obiektyw na kup złomu, a potem poskładać z powrotem, to ponad moje możliwości manualne...
Trochę mało ostry ten obrazek.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Lustrzany da się. Jedyny kłopot może być jak się zacznie manewrować zwierciadłem głównym i rozkolimuje obiektyw. Albo ukręci jakiś gwint lub łepek śrubce. Poza tym - ostrość jest względnie marna, w czym nie pomaga na dodatek mały kąt widzenia (trzęsirączki) i stosunkowo mała GO (delikatny ruch pierścienia i lipa). Pod tym względem lepszy jest choćby MAK90 z ostrzeniem śrubą mikrometryczną - za to jako obiektyw kiepsko się go używa.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
sepi19, ale mi narobiłeś ochoty na grzebanie! Długie zimowe wieczory temu sprzyjają, narzędzi trochę w domu jest.
Niestety, "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty sepi19"![]()
pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Dzięki, Jarek!
Gdy minie ten szał świąteczny warto będzie coś zmontować, ten układ obiektyw + mieszek + kamerka mocno mnie kusi. Potężny, stabilny statyw 'made in charaszo' mam jeszcze z dawnych czasów. Ale jeszcze muszę zapoznać się z kamerkami.
pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'
Sądzę, że przy próbach, które robisz warto by było poeksperymentować z maską, o której było w wątku:
https://forum.olympusclub.pl/threads/4494-Tylna-maska-do-obiektyw%C3%B3w-manualnych-plus-os%C5%82ona
Powinna poprawić kontrast obrazów, które uzyskujesz (szczególnie przy matrycy kamerkowej).