Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Rubinar Macro 500mm f/8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Odp: Rubinar Macro 500mm f/8

Ciekawi mnie jakość zdjęć, 500mm daje nam 1000 z FF to niezłe tele. Może podzielisz się zdjęciami.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Nie ma sprawy, wrzucę coś jak tylko go poznam lepiej. Testuję go właśnie z ec-14, tak że mu jeszcze dołożyłem parę mm..

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Z pierwszych wrażeń, to mogę powiedzieć : światła i ostrości mi dajcieeee . A propos ostrości, przekopuje neta od przedwczoraj na temat przeróbki ogranicznika pierścienia ostrości , i nic oprócz kilku zdawkowych słów i kilku pustych załączników nie mogę trafić. Podobno jest to banalnie proste, niemniej jednak bez jakiś fotek poglądowych/ opisowych boję się za to brać. Gdyby czasem ktoś miał wiedzę w tym temacie, to prosiłbym o podzielenie się nią.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję.
    ps.: z ec-14 robi sie juz naprawdę ciemno

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

1) Jest ciemny i "mientki" - niestety. Lepszy jest 500/5.6 (miałem niegdyś). Ciut jaśniejszy i ze względu na mniejszą GO łatwiej wyostrzyć. Ale średnica słuszna...
    2) Przeróbka ogranicznika jest do zrobienia bez problemu. Tyle, że jak nie usuwasz Barlowa dla poprawy ostrości obrazu (tracisz na "ogniskowej" - w 500/8 też chyba jest soczewka x1,25 na końcu) albo nie zawadza Ci o lampę i musisz dać pierścień pośredni to nie wiem po jakie licho Ci to potrzebne.

Cytat "skądśtam" - już nawet nie wiem skąd, zrobiłem sobie daaawno temu kopiuj-wklej do pliku tekstowego...

Okazuje się że sprawa jest dość prosta. Należy zsunąć gumową osłonę pierścienia ostrości obiektywu. Pod nią są 3 maleńkie śrubki. Po ich wykręceniu zdejmuje się tuleję z wygrawerowanymi dystansami ostrości (lekko nie zeszła). Wykręcamy kolejne 3 śrubki mocujące aluminiowy ogranicznik obrotów pierścienia ostrości (aluminiowa obręcz). Teraz przekręcamy pierścień ostrości obiektywu o np. 1 obrót i przykręcamy znowu ogranicznik obrotów (niektórzy zdejmują go na stałe). Skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności i gotowe . Jeśli macie używany obiektyw, warto go przy okazji wyczyścić i nasmarować. Ja tak zrobiłem i teraz chodzi jak nówka.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia - w jakim stanie są te śrubki. Bo w moim dwie były mocno sfatygowane ale dało radę.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Ciekawi mnie jakość zdjęć, 500mm daje nam 1000 z FF to niezłe tele. Może podzielisz się zdjęciami.
    Tak jak obiecałem , wrzucam fotki. Zaznaczam ,że są to tylko czysto testowo/pogladowe zdjecia. Tematy i kadry czysto przypadkowe. Zdjecia tylko zmniejszone , bez jakiejkolwiek obróbki, nie ostrzone po zmniejszaniu, więc proszę wziąść na to poprawkę. Dwa ostatnie i kwiatek statyw, reszta z ręki.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1 (2).JPG
Wyświetleń:	288
Rozmiar:	75,3 KB
ID:	75667   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1 (3)+ ec-14.JPG
Wyświetleń:	273
Rozmiar:	75,0 KB
ID:	75668   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1 (5).JPG
Wyświetleń:	260
Rozmiar:	163,2 KB
ID:	75669   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1 (6).JPG
Wyświetleń:	267
Rozmiar:	72,1 KB
ID:	75670  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1 (7).JPG
Wyświetleń:	299
Rozmiar:	99,6 KB
ID:	75671   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1 (8).JPG
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	88,1 KB
ID:	75672   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1 (12).JPG
Wyświetleń:	316
Rozmiar:	77,0 KB
ID:	75673   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1 (14).JPG
Wyświetleń:	261
Rozmiar:	201,3 KB
ID:	75674  

Nazwa:	1 (15).JPG
Wyświetleń:	262
Rozmiar:	49,1 KB
ID:	75675   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1 (16).JPG
Wyświetleń:	238
Rozmiar:	45,4 KB
ID:	75676  

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    1) Jest ciemny i "mientki" - niestety. Lepszy jest 500/5.6 (miałem niegdyś). Ciut jaśniejszy i ze względu na mniejszą GO łatwiej wyostrzyć. Ale średnica słuszna...
    2) Przeróbka ogranicznika jest do zrobienia bez problemu. Tyle, że jak nie usuwasz Barlowa dla poprawy ostrości obrazu (tracisz na "ogniskowej" - w 500/8 też chyba jest soczewka x1,25 na końcu) albo nie zawadza Ci o lampę i musisz dać pierścień pośredni to nie wiem po jakie licho Ci to potrzebne.

Cytat "skądśtam" - już nawet nie wiem skąd, zrobiłem sobie daaawno temu kopiuj-wklej do pliku tekstowego...

Okazuje się że sprawa jest dość prosta. Należy zsunąć gumową osłonę pierścienia ostrości obiektywu. Pod nią są 3 maleńkie śrubki. Po ich wykręceniu zdejmuje się tuleję z wygrawerowanymi dystansami ostrości (lekko nie zeszła). Wykręcamy kolejne 3 śrubki mocujące aluminiowy ogranicznik obrotów pierścienia ostrości (aluminiowa obręcz). Teraz przekręcamy pierścień ostrości obiektywu o np. 1 obrót i przykręcamy znowu ogranicznik obrotów (niektórzy zdejmują go na stałe). Skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności i gotowe . Jeśli macie używany obiektyw, warto go przy okazji wyczyścić i nasmarować. Ja tak zrobiłem i teraz chodzi jak nówka.

Pozostaje jeszcze jedna kwestia - w jakim stanie są te śrubki. Bo w moim dwie były mocno sfatygowane ale dało radę.
    Zdaj e sobie (mam przynajmniej taką nadzieję) sprawę, że nie jest to szczyt optyki, niemniej jednak chciałbym wycisnąć z niego jak najwięcej. Czy mógłbyś trochę bardziej rozwinąć temat usunięcia soczewki? Czy poprawa ostrości jest duża? W sprawach optyki jestem ignorantem, niemniej jednak próbuję coś z tym faktem zrobić .

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Nazwa:	1 Barlow.jpg
Wyświetleń:	259
Rozmiar:	349,6 KB
ID:	75752Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2 Bez Barlowa.jpg
Wyświetleń:	237
Rozmiar:	356,2 KB
ID:	75753Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3 bez+najmniejszy.jpg
Wyświetleń:	197
Rozmiar:	364,6 KB
ID:	75754Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4 bez+średni.jpg
Wyświetleń:	193
Rozmiar:	352,0 KB
ID:	75755Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5 bez+największy.jpg
Wyświetleń:	185
Rozmiar:	356,4 KB
ID:	75756

Kolejny test Rubinara, tym razem postanowiłem sprawdzić co daje usunięcie soczewki Barlowa. Dziś wstawiam macro, jak znajdę czas, to oczywiście będzie też coś z innych ujęć.
    e-620 + statyw, odległość od "modela" ok 4m, pierścienie pośrednie 6mm,14mm,28mm. Jpeg prosto z puszki.
    W kolejności od lewej: z soczewką, bez soczewki, bez soczewki z najmniejszym pierścieniem, średnim i największym.
    Mam nadzieję , że komuś się przyda.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Księżyc po złożeniu z 3 zdjęć w DSS i delikatnym retuszu i kadrowaniu w OV2.
    Jeszcze z soczewka Barlowa. Jutro rozbieram i przestawiam pierścien ostrości.

Nazwa:	ksiezyc dss crop_1.jpg
Wyświetleń:	379
Rozmiar:	139,9 KB
ID:	75882

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Wobec braku zainteresowania ze strony forumowiczów postanowiłem zakończyć ten wątek. Niemniej jednak moja zabawa z Rubinarem się nie kończy , wręcz przeciwnie.
    Wszystkim uczestniczącym serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Brak odpowiedzi nie świadczy o braku zainteresowania. Nie zniechęcaj sie, chętnie pooglądam co daje ci ten obiektyw w normalniejszych sytuacjach zdjęciowych.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro