Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: OMD EM-5 Pierwsze wrażenia po otworzeniu pudełka ;)

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Odp: OMD EM-5 Pierwsze wrażenia po otworzeniu pudełka ;)

To widzę, że sporo nas tutaj nikonowców.

Gratuluję @Jedreksolinski nowej zabawki
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziękuję i pozdrawiam.
    • EM-5||MZD 12-50||D90||N35/1.8||N18-105VR||SB-700||MT293a3||

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    W G3 z kitem 14-42 też jak się uprę, to 1/4s utrzymam. Problem w tym, że jak robię zdjęcia bez snajperskich zabiegów, zdarzają się poruszone na 1/30, 1/60, a nawet czasami 1/100 przy 42mm. Nie wiem dlaczego - zdjęcia testowe wychodzą ok, a w terenie kicha. Z D90 mam "uzysk" praktycznie 100% przy podobnych warunkach i ustawieniach, stąd prośba o porównanie z kitem VR Nikona
    A czy to jest wyłącznie kwestia wydajności stabilizacji w obiektywach? Pytam bo mam G-1 a mój kumpel ma D-90. Żadnych testów i innych eksperymentów nigdy nie robiłem ale wrażenie dużo większej stabilności i wygody chwytu D-90 zawsze mi towarzyszy kiedy okazjonalnie mam go w ręku czy też robię jakąś fotę. To chyba też może wpływać na utrzymanie długiego czasu naświetlania - tym bardziej, że G-3 nie jest tak wygodny jak G-1.

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Chwyt też na pewno ma jakieś znaczenie, ale z drugiej strony można się pewnie do niego przyzwyczaić.
    Znaczenie ma też ciężar zestawu, nie zawsze lżejszy znaczy stabilniejszy.
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    A czy to jest wyłącznie kwestia wydajności stabilizacji w obiektywach?
    MSZ jeszcze waga swoje robi, dlatego za każdym razem jak biorę do ręki XZ-1 to przeżywam lekki szoczek nt. jego stabilizatora a kiedy tylko mogę dokładam FL36R dla większego uzysku przy długich czasach z ręki.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Chwyt też na pewno ma jakieś znaczenie, ale z drugiej strony można się pewnie do niego przyzwyczaić.
    Znaczenie ma też ciężar zestawu, nie zawsze lżejszy znaczy stabilniejszy.
    Raczej cięższy będzie stabilniejszy - oczywiście w granicach rozsądku. Wg moich doświadczeń jeszcze gorzej jest w wynalazkach typu EX-1 (a zapewne również w Penach) gdzie dochodzi do tego kadrowanie na zombiaka.

---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 15:11 ----------

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    MSZ jeszcze waga swoje robi, dlatego za każdym razem jak biorę do ręki XZ-1 to przeżywam lekki szoczek nt. jego stabilizatora a kiedy tylko mogę dokładam FL36R dla większego uzysku przy długich czasach z ręki.
    Są chyba takie ciężarki na nadgarstki do trenowania(np. biegania) to tez może się nadać .

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Przy kadrowaniu przez wizjer dochodzi czoło jako punkt podparcia, ale do pena można takowy podpiąć

Można też sobie wytoczyć ciężarek i dokręcić do gwintu statywowego, jak ktoś lubi.

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Przy kadrowaniu przez wizjer dochodzi czoło jako punkt podparcia, ale do pena można takowy podpiąć

Można też sobie wytoczyć ciężarek i dokręcić do gwintu statywowego, jak ktoś lubi.
    Kadruję w G3 przez wizjer, w charakterze ciężarka robi przykręcona płytka statywowa, ale i tak coś nie teges
    Wyżej dzarro wspomniał o wydajności stabilizacji w obiektywach. To właśnie mam na myśli, w 14-42 Panasa jest kiepsko i już. Zresztą mały ciężar raczej nie jest problemem, bo Samsung EX1 pod względem stabilizacji wypada znacznie lepiej, porównywalnie z kitem Nikona (przynajmniej w moich rękach, w dodatku na zombie).

Mam nadzieję, że OM-D pozytywnie mnie zaskoczy pod tym względem. Na razie biorę się za uważne studiowanie instrukcji "na sucho", zwłaszcza pod kątem dostępności i szybkości wyboru opcji, z których planuję karzystać. Lepiej wcześniej odkryć, że czegoś brak lub jest niewygodne, niż przekonać się po zbyt szybkim zakupie i potem żałować

Awatar nikoniarz
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Oczekuję na ten aparat i szczerze mówiąc, bez urazy te sample w wątku mnie nieco zmiartwiły.
    Oly OM-D blog: http://milecki.pl studio: http://digital.pl

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    Oczekuję na ten aparat i szczerze mówiąc, bez urazy te sample w wątku mnie nieco zmiartwiły.
    Sprawdź w innym
    np. tu u klubowego kolegi http://dobas.blogspot.com/search?upd...&by-date=false