Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: E-30 pierwsze wrażenia po przesiadce z E-510.

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E-30 pierwsze wrażenia po przesiadce z E-510.

Wczoraj otrzymałem swojego E-30 i dzisiaj miałem okazję trochę "postrzelać" przypadkowych fot, po to tylko aby poznać bliżej sprzęt - wprawdzie krótko, ale zawsze coś.
    Pierwsze wrażenia kontaktu z E-30 są bardzo pozytywne, gabaryty samego aparatu i wygląd sprawiają wrażenie, że w porównaniu do E-510 E-30 wygląda o wiele bardziej poważnie.
    Aparaty różnią się i to sporo. Przede wszystkim rozmieszczenie przycisków, np. dodatkowe przyciski tuż obok spustu migawki do ustawiania takich funkcji jak: ISO, WB jest fajnym rozwiązaniem i ułatwia pracę z aparatem. Ergonomia E-30 zasługuje na uznanie, to trzeba przyznać. Górny wyświetlacz LCD (podświetlany) to również spore udogodnienie w porównaniu do E-510.
    Największe jednak wrażenie zrobił na mnie dźwięk "klapnięcia lustra" - ohhh co za dźwięk, w porównaniu do E-510, aż chce się pstrykać zdjęcia non stop
    Szybkość AF wraz z ZD14-54II również zasługuje na uznanie - aparat śmiga, aż miło, dodatkowo 5 klatek na sekundę zamiast 3 - to jest spora i odczuwalna różnica na korzyść E-30.
    To na tyle jeśli chodzi o pierwsze wrażenia wizualne i dotykowe.

Mam też kilka pytań do użytkowników tego modelu:
    1) Czy dioda wskaźnik SSWF musi się świecić cały czas podczas gdy aparat jest włączony, można ją wyłączyć ?
    2) Stopień kompresji - czy E-30 ma stopień kompresji jpg SF (super fine) ? W instrukcji napisane jest że tak, natomiast w menu aparatu jedyne jakie można wybrać to B (basic), N (normal) i F (fine) - SF (super fine) natomiast nie ma ...
    3) Czy wadą jest to, że przy ustawianiu ostrości oprócz konkretnego punktu Af widocznego w wizjerze podświetlanego na czerwono podświetla się delikatnie na czerwono punkt AF obok ?

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar bikeart
    Mieszka w
    Trzebnica
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    1) nie przypominam sobie, żeby tak się normalnie działo... ale body mam w serwisie wiec nie mogę sprawdzić teraz...
    2) nie wiem bo nie używam jpg wiec nawet sie nie interesowałem
    3) też tak mam

co do pracy AF, na pewno jest szybki, ale na imprezach w ciemnym z 12-60 e-3 radzi sobie znacznie lepiej niż e-30, e-3 jest szybsze i pewniejsze, jak z 14-54 nie wiem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pod relacją wrażeń podpisuję się obiema 'ręcyma', przesiadłem się z 520, i mam podobnie

Co do pytań:
    1. U mnie miga tylko przy uruchamianiu.
    2. Menu -> Kluczyk 1 -> Kluczyk G i jest opcja Set, tam ustawiasz.
    3. Nic szkodliwego chyba, nie przeszkadza, przynajmniej mi

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    pamiętam że dla mnie jak się przesiadłem z e510 na E3 najlepsze było odgłos lustra :P
    510'tka taka metaliczna a E3/E30 to miód orzeszki
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    2) Stopień kompresji - czy E-30 ma stopień kompresji jpg SF (super fine) ? W instrukcji napisane jest że tak, natomiast w menu aparatu jedyne jakie można wybrać to B (basic), N (normal) i F (fine) - SF (super fine) natomiast nie ma ...
    Na pewno jest. Tylko zakopana w menu. W E-520 też ją ciężko znaleźć. Poczytaj dokładnie instrukcję albo przejrzyj wszystkie opcje menu. Żeby była do wyboru na przednim ekraniku trzeba to zaznaczyć gdzieś w menu.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    1.Wskażnik SSWF(funkcja redukcji zapylenia) miga jedynie podczas właczenia aparatu kiedy to filltr poddawany jest chwilowym wibracjom w celu usuniecia ewentualnych zanieczyszczeń.
    2. Jest mozliwośc wyboru trybu zapisu bezpośrednio na panelu sterowania zarówno samo LSF (large Super Fine) jak i LSF + RAW. Możliwe, że pozmieniałeś ustawienia trybu zapisu (instrukcja str. 65) W menu wybierz zakładkę "klucz 1" - "klucz G" - "USTAW" + znak kompresji, którego tu nie narysuje i tam zamień w pierwszej pozycji na L oraz na SFwówczas powinna sie pokazać możliwość wyboru SF na panelu sterowania.
    3.U mnie również są widoczne odbalski po prawej stronie wybranego punktu AF a czy to wada to trudno mówić. Mnie to nie przeszkadza.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tkud ; 5.11.09 o 23:07

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki koledzy za info. Co do jakości SF (super fine) to już ustawiłem rzeczywiście sporo tych ustawień w E-30.

Pozostał jednak problem świecącej się diody SSWF. W instrukcji rzeczywiści pisze, że powinna się świecić (mrugać) podczas uruchamiana, u mnie świeci się cały czas i nie mam pojęcia dlaczego, może ktoś wie co może być przyczyną ?

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jeśli mruga a pózniej świeci światłem ciagłym to jest nadzieja, że filtr nie wibruje cały czas i to jedynie kwestia elektroniki, że dioda się nie wyłącza. Sam nie wiem ponieważ zarówno w 410 jak i w 30 migała przez chwile.
    Ostatnio edytowane przez tkud ; 5.11.09 o 23:29

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tkud Zobacz posta
    Jeśli mruga a pózniej świeci światłem ciagłym to jest nadzieja, że filtr nie wibruje cały czas i to jedynie kwestia elektroniki. Sam nie wiem ponieważ zarówno w 410 jak i w 30 migała przez chwile.
    U mnie nie mruga - po włączeniu aparatu cały czas się świeci. W tej sytuacji chyba jednak serwis mnie czeka.

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Lepiej zadzwonić...może spotkali się już z takim problemem i nie musi być od razu usterka filtra a jedynie diody. Ewentualnie zaczekać na kogos z forumowiczów, który miał aparat niekoniecznie e30 z taką przypadłością
    Ostatnio edytowane przez tkud ; 5.11.09 o 23:34