Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: O producentach matryc i takie tam (wydzielone z wątku o OM-D)

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Po pierwsze - nie ma takiego, co całe życie klepał szajs. A po drugie, znacznie ważniejsze, mówiłem po wielokroć: nie ma czegoś takiego jak producent matrycy w sensie ''sony'', ''canon''. To jest rynek know-how dla biznesu i tu rządzą się zupełnie inne prawa. Wynajmuje się zbiór wiedzy, ludzi, narzędzi i materiałów, płaci i wymaga. Można sobie ewentualnie zażyczyć mikroskopijne logo z boku albo i wyłączności.

Nie, lepiej znać wiedzę techniczną, historię sztuki, zasady psychooptyki oraz kilka innych nauk i robić zdjęcia. Oczywiście można nie znać którejś z tych dziedzin i także robić zdjęcia, także dobre. W końcu można nic nie znać, a także szansa na dobrze zdjęcie będzie, choć coraz mniejsza.

A wiesz, że mogę Ci zrobić tę sztuczkę z dowolnym współczesnym aparatem o porównywalnych możliwościach?
    Janku,
    primo: każdy kto chce się rozwijać, czyta i się uczy. Ogląda, podpatruje. Nie wyobrażam sobie, by nie znać zasad działania trójki ISO, przysłona, czas. By nie znać reguł kompozycji etc. Ale w tym wszystkim, na poziomie pasji nie można dać się zwariować. Technika mi obca nie jest, obróbka RAW też nie. Sztuka - to jest ważne, chyba najważniejsze. Jedyne warte dyskusji szersze na takim forum, z całej wymienionej grupy przez Ciebie.
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Sztuka - to jest ważne, chyba najważniejsze. Jedyne warte dyskusji szersze na takim forum, z całej wymienionej grupy przez Ciebie.
    Ano oczywiście, że sztuka jest najważniejsza, choć emocje z nią związane (czy raczej ze zdjęciem po prostu), nie mniej. Technika to jest coś, co dobrze znać, ale winno być ''podświadome'', w służbie tym wcześniejszym.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Nie zrozumiales o czym pisalem?
    O niekonsekwencji, napisal A to czemu nie B?
    Skoro w innym artykule nie pisal A to dlaczego ma pisac B, nie sadzisz, ze conajmniej dziwnie tak jak w pierwszym przypadku by to wygladalo?
    Smieszylo mnie to Tabu, juz nie w kontekscie rzeczonego tekstu sponsorowanego tak w gwoli wyjasnienia bo widze, ze nie zrozumiane to zostalo.
    I wybacz, ale nie musisz rozumiec co mnie smieszy, wszak kazdy moze miec specyficzne i swoje wlasne poczucie humoru, nieprawdaz?

Tego nie bardzo rozumiem, o ile wiem zolty wszedzie i na kazdym kroku podaje te parametry wiec w czym problem?

pozdro
    Tym razem śmieszy mnie żałosne udowadnianie że jednak pisząc bzdury ma się rację bo ma się wyjątkowe poczucie humoru. Żenada

pozdro
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    A nie wpadles na to, ze producent matrycy moze byc kojarzony z synonimem jakosci, natomiast inny z lipa totalna, czy w tym wypadku nie chcial bys na etapie preselekcji od razy szajs odrzucic?
    Widzę, ze marketing przysłonił Ci już zupełnie oczy. Bardzo czesto producenci kojarzeni z synonimem jakości wypuszczali totalne badziewia ale dalej są "kojarzeni" bo mają świetny marketing.

Tu rozmawiamy o OMD, który chwalą zarówno fachowe czasopisma jak i uzytkownicy. Również można zobaczyć tysiące znakomitych zdjęć wykonanych tym aparatem. I gdyby się okazało, że producentem matrycy jest firma kojarzona z totalną lipą to co? Trzeba skasować wszystkie dobre recenzje i zdjęcia? Rany, marketing naprawdę potrafi działac na ludzką świadomość - pewnie jak człowiek jest przekonany, że wszystko w aparacie jest naj to i zdjęcia wyjdą naj.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    W Również można zobaczyć tysiące znakomitych zdjęć wykonanych tym aparatem.
    Fakt, tylko co to ma do rzeczy?
    Z innych puszek nie ma tysiecy znakomitych zdjec?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: O producentach matryc i takie tam (wydzielone z wątku o OM-D)

Wracając do niezwykle emocjonującej kwestii firmowania matryc w OM-D i nowych bezlusterkowcach Olka pojawiły się pewne fakty rzucające nowe światło na tę sprawę. Otóż w wywiadzie zamieszczonym na m43.eu przedstawiciele Olympus Polska przyznali skąd pochodzą matryce:
    Zaraz, zaraz, przecież taka współpraca już się odbywa, poprzez wykorzystywanie matryc Sony w najnowszych bezlusterkowcach…
    No tak, ale to tylko pod tym względem.
    Cały wywiad
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

O nie! I co teraz? Jaką tajemnicą będzie teraz żyło całe forum?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

OLED. Sony? Samsung?
    Skład gumy na gripie...?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Wracając do niezwykle emocjonującej kwestii firmowania matryc w OM-D i nowych bezlusterkowcach Olka pojawiły się pewne fakty rzucające nowe światło na tę sprawę. Otóż w wywiadzie zamieszczonym na m43.eu przedstawiciele Olympus Polska przyznali skąd pochodzą matryce:

Cały wywiad
    Obawiam się, że wygląda to na grzecznościowe przytaknięcie, żeby nie drążyć tematu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Obawiam się, że wygląda to na grzecznościowe przytaknięcie, żeby nie drążyć tematu.
    Tak! Tajemnica przytaknięcia pani Moniki.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb