Czy ktoś w Poznaniu już ma OM-D i zechciałby się spotkać w wolnym czasie na mały teścik?![]()
Czy ktoś w Poznaniu już ma OM-D i zechciałby się spotkać w wolnym czasie na mały teścik?![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Trochę się dziwię temu rozwiązaniu z baterią.
Dlaczego w drugim gripie jest miejsce na tylko jedną baterię? Przez to trzeba odkręcać grip, żeby zmienić obie baterię.
Brakuje mi też takiego co prawda mało ważnego, ale dla mnie przydatnego bajeru jak licznika zrobionych zdjęć na baterii.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Czy ktoś już przetestował zamiennik BLN-1 ? Mam mieszane uczucia co do zamienników, ale głównie na podstawie doświadczeń w użytkowaniu aku do telefonów.
Pozdrawiam
Sebastian
OM-D E-M5 + 12-50 + 45
Też mnie to zdziwiło ileś stron wcześniej, ale Jack wytłumaczył, że mamy możliwość ustawienia, żeby aparat ciągnął najpierw z baterii w body lub w gripie. Tym sposobem możemy wymieniać tę jedną w gripie jak już się wyczerpie, a w razie niemożności aparat ciągnie z baterii w body. Problem w tym, że nie było wiadomo, czy aparat powiadamia, że pierwsza bateria już się wyczerpała.
Właściwie dopiero zacząłem testować zamiennik, który pojawił się na allegro (fotoenergia) i zniknął, gdy się okazało, że jest niezgodny z oryginalną ładowarką. Skleciłem do niego prowizoryczny adapter do ładowarki od Nikona (może być uniwersalna, byle podłączyć jakoś się dało, właściwie dowolna "systemowa" na 8,4V się nadaje, byleby zadowalała się podłączeniem tylko + i -, a nie jeszcze czegoś do komunikacji i sprawdzania oryginalności aku). Ładowałem go jak na razie trzy razy. Trzyma chyba nieco krócej niż oryginalny, ale ujdzie. Charakterystyczne jest to, że pada praktycznie bez uprzedzenia. Tzn. aparat pokazuje full, za chwilę po zdjęciu kreskę mniej, a po wyłączeniu i włączeniu "bateria rozładowana".
FYI: E-M5 w rękach M. Reichmann'a (luminous-landscape)
http://www.luminous-landscape.com/re...5_review.shtml
Chińskie zamienniki które posiadam zachowują się identycznie jak oryginały - prawidłowo sygnalizują stan rozładowania,
przełączają się "w tle" bez przerwy w pracy aparatu, doskonale współpracują z akumulatorem Olympusa i pojemność mają do oryginału podobną.
Na eBay'u są aku różnych "producentów": - konkretnie mam taki zestaw:
czy ma ktoś już doświadczenia z wężykiem spustowym z funkcją interwałometru
E-M5 | 12-40 | 75