Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: Wyniki popRAWka 8/2012

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Wyniki popRAWka 8/2012

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Użycie Machinery ma swój plus, którego nie potrafię zrobić w PS. Ale to długie opowiadanie.
    Te Machinery mnie trochę zastanawiało . Znam program, testowałem, zastanawiałem się nad kupnem..., ale mało potrzebuję, używam techniki hdr.
    Jakoś kurczę nie widzę zastosowania w portrecie, akcie. Niech to może pozostanie Twoją tajemnicą.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Dużo racji ma kol. Andtor2 w tym co pisze, bo każde zdjęcie inaczej obrabiam (suwaki inaczej ustawione).
    Tak trochę dłużej ale bez zanudzania.
    Pierwszy krok to wywołanie zdjęcia w Camera RAW. Wszystkie suwaki ustawione na 0 (zero) tylko odszumianie wg własnego gustu (zależy od ISO).
    Tak wywołane zdjęcie wędruje do programu Machinery. Tu mam ustawione suwaki tak jak mi najbardziej odpowiada. Ustawiam normalnie, na jaśniej, i trzeci raz na ciemniej. Tak wykonane trzy zdjęcia wędrują do PS i są za pomocą maski i pędzla łączone (wybieram to co mi najbardziej odpowiada).
    Tak wywołane zdjęcie (jeszcze surowe) wędruje do LR. W LR już porządna obróbka zdjęcia (suwaki wg własnego gustu).
    Z LR zdjęcie wędruje do PS i tam czeka na dalszą drogę. Teraz ponownie wywołuję zdjęcie w Camera RAW lecz suwaki już nie są na 0 (zero), tylko tak jak chcę mieć zdjęcie wywołane. Zdjęcie z Camera RAW wędruje do PS i jest łączone z oczekującym zdjęciem z LR. Za pomocą maski wybieram to co mnie interesuje.
    Teraz dopiero zaczyna się obróbka zdjęcia. Kontrast, tony, kolor, światło, cienie. Oczywiście wszędzie maski, pędzel, krycie w % i takie tam zabiegi upiększające (lub pogarszające zdjęcie).
    I tak to w skrócie wygląda u mnie.
    Chyba nie za długo nawijałem?
    Noo pracowity jesteś...

Ale przychylam się do zdania Mirka: różne drogi prowadzą do celu, ale najlepsza jest najkrótsza.
    Z doświadczeń wiem, że w programach graficznych różnymi drogami mozna dojść do jednego efektu. A człowiek wybiera jedną, naczęściej używaną,
    nie zawsze najkrótszą.

Poza tym gratulacje.
    Jak już pisałem wyżej ja nie brałem się za poprawkę, by nie zepsuć ... Modelka wspaniała i lepiej jej nie ruszać.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Te Machinery mnie trochę zastanawiało . Znam program, testowałem, zastanawiałem się nad kupnem..., ale mało potrzebuję, używam techniki hdr.
    Jakoś kurczę nie widzę zastosowania w portrecie, akcie. Niech to może pozostanie Twoją tajemnicą.

Opisałem jak radze sobie ze zdjęciami. Masz rację, do portretów, czy też aktów ten program ma małe zastowowanie (to moja opinia).
    Ale w konkretnym zdjęciu jest jeszcze skała, są włosy modelki,trochę trawy i tu się ten program przydaje.
    Bardzo dobrze Machinery radzi sobie z niebem, archtekturą skałami, wodą itp. Zawsze warto zrobić zdjęcie w nim, zobaczyć jak wyjdzie, co da się wykorzystać.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

...Ale w konkretnym zdjęciu jest jeszcze skała, są włosy modelki,trochę trawy i tu się ten program przydaje.
    Bardzo dobrze Machinery radzi sobie z niebem, archtekturą skałami, wodą itp. Zawsze warto zrobić zdjęcie w nim, zobaczyć jak wyjdzie, co da się wykorzystać.
    Przyznam mnie by się nie chciało z tym Machinery tu kombinować, albo bardziej po prawdzie powiedziawszy o tym bym nie pomyślał i dla tego też może wygrałeś to "starcie", choć głównie uważam dlatego iż trafiłeś w szersze grono sprzyjających odbiorców i w tym jest cała sztuka Stad też moje szczere gratulacje.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Opisałem jak radze sobie ze zdjęciami... .
    I za to ci bardzo dziękuję + do reputacji poleciał. Wyniki Twojej obróbki mówią same za siebie, nie musisz się tłumaczyć. Każdy z nas ma swoją drogę i od czasu do czasu ją modyfikuje.
    Pozdrawiam i gratuluje.AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przyznam mnie by się nie chciało z tym Machinery tu kombinować, albo bardziej po prawdzie powiedziawszy o tym bym nie pomyślał i dla tego też może wygrałeś to "starcie", choć głównie uważam dlatego iż trafiłeś w szersze grono sprzyjających odbiorców i w tym jest cała sztuka Stad też moje szczere gratulacje.
    Dziękuję za gratulacje. Prawdę mówiąc to nie myślałem, że tak się to zdjęcie spodoba. Zabawiłem się w obróbkę i chyba jest tak jak piszesz. Większemu gronu się spodobało. W fotografi a raczej w konkursach fotograficznych ważne jest aby trafić w gust jury. Ostatnio miałem okazję przyglądać się jak to wygląda od kuchni i mam mieszane odczucie.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

O "gustach" jury to się nie wypowiadam i nie dziwię się, że miałeś mieszane odczucia. Tu myslę było glosowanie "zwykłych" odbiorców i tym bardziej trzeba to sobie cenić. Od "kuchni" nigdy nie miałem okazji się przyglądać jak to wygląda i raczeje nie bedę miał, mogę się tylko domyślać...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

OK. Wklejam pogladowo ustawienia z CameraRAW. I tyle. W PS juz nic nie dlubalem.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_RAW_.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	459,3 KB
ID:	72507

Thomasso
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Dużo racji ma kol. Andtor2 w tym co pisze, bo każde zdjęcie inaczej obrabiam (suwaki inaczej ustawione).
    Tak trochę dłużej ale bez zanudzania.
    Pierwszy krok to wywołanie zdjęcia w Camera RAW. Wszystkie suwaki ustawione na 0 (zero) tylko odszumianie wg własnego gustu (zależy od ISO).
    Tak wywołane zdjęcie wędruje do programu Machinery. Tu mam ustawione suwaki tak jak mi najbardziej odpowiada. Ustawiam normalnie, na jaśniej, i trzeci raz na ciemniej. Tak wykonane trzy zdjęcia wędrują do PS i są za pomocą maski i pędzla łączone (wybieram to co mi najbardziej odpowiada).
    Tak wywołane zdjęcie (jeszcze surowe) wędruje do LR. W LR już porządna obróbka zdjęcia (suwaki wg własnego gustu).
    Z LR zdjęcie wędruje do PS i tam czeka na dalszą drogę. Teraz ponownie wywołuję zdjęcie w Camera RAW lecz suwaki już nie są na 0 (zero), tylko tak jak chcę mieć zdjęcie wywołane. Zdjęcie z Camera RAW wędruje do PS i jest łączone z oczekującym zdjęciem z LR. Za pomocą maski wybieram to co mnie interesuje.
    Teraz dopiero zaczyna się obróbka zdjęcia. Kontrast, tony, kolor, światło, cienie. Oczywiście wszędzie maski, pędzel, krycie w % i takie tam zabiegi upiększające (lub pogarszające zdjęcie).
    I tak to w skrócie wygląda u mnie.
    Chyba nie za długo nawijałem?
    Ło matko !!!
    Przeraziłeś mnie tym mocno
    I bądź mądry - trza ściągać jakieś inne jeszcze narządka, a może nie
    Trochę mi się nie chce.
    Narządka, narządkami a gratulacje się należą i już.
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez witia Zobacz posta
    Ło matko !!!
    Przeraziłeś mnie tym mocno
    I bądź mądry - trza ściągać jakieś inne jeszcze narządka, a może nie
    Trochę mi się nie chce.
    Narządka, narządkami a gratulacje się należą i już.
    Pozdrawiam.
    Za gratulacje dziękuję.

W zeszłym roku rozmawiałem z Józefem Ligenzą (znany fotografik Śląska i nie tylko). I to co mi utkwiło w pamięci to jego słowa "detale i szczegóły robią zdjęcie" i tu się z nim zgadzam w 100%

Pozdrawiam