Strona 269 z 475 PierwszyPierwszy ... 169219259267268269270271279319369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.681 do 2.690 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Fakt, ceny nie są zachęcające. Niewątpliwą zaletą systemu jest wielkość i poręczność. Gdy wszedł E-5 liczyłem na dobrą cenę po czasie, tak jak było w przypadku E-3. Przeliczyłem się i wypadłem z Olka. Pewnie jak Olek wypuści dobry zoom, taki odpowiednik 12-35 i 35-100 Panasa (bo po co przepłacać za stabilizacje), to pewnie wrócę do firmy. Stałki mnie nie interesują, duża jasność też nie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MichuP Zobacz posta
    Co do cen niestety widzę niepokojącą tendencję, cena sprzętu spada nieznacznie (powiedzmy 10-20%) od premiery i powiedzmy po roku mamy nowy model a stary po prostu znika z rynku. Jak ktoś nie ma lub nie chce wydać tych 4-5 tys to nowego OMD nie kupi...
    No nie do końca - ciągle można kupić np. stare E-P1 czy E-P2 za mniej 50% ceny na debiucie...

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Może zbieg okoliczności, ale może coś jest na rzeczy:

Jakiś czas temu, do korpusu ze starym firmware, tzn. zmienionym na nowsze zaraz po zukupie, podpiąłem przez adapter ZD 35 makro, po czym zrobiłem tym zestawem kilkanaście zdjęć na spacerze po mieście. Wszystkie zdjęcia nie makro, różnorodne motywy, różne światło, ale niezależnie od warunków, na około 2/3 wszystkich fotek, ostrość poszła w maliny. Stwierdziłem wtedy, że trudno, widocznie tak już będzie z tym szkłem. Przed paroma dniami wgrałem do body nowy firmware. Wczoraj naszło mnie na ponowne zapięcie rzeczonego szkła i stał się cud: ostrość na wszystkich zdjęciach trafiona idealnie. Zastanawiam się teraz, czy mam za mało danych statystycznych, czy może jednak w tym temacie też coś poprawili...
    Ma ktoś może podobne obserwacje?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    ale niezależnie od warunków, na około 2/3 wszystkich fotek, ostrość poszła w maliny.
    stał się cud: ostrość na wszystkich zdjęciach trafiona idealnie. Zastanawiam się teraz, czy mam za mało danych statystycznych, czy może jednak w tym temacie też coś poprawili...
    Ma ktoś może podobne obserwacje?
    Nie mam OM-D ale nieco mi się wydaje dziwne żeby AF po kontraście tak pudłował. Rozumiem, ze mogli poprawić szybkość, kulturę pracy, ale celność, hmmm. A może po prostu jak fotografowałeś pierwszym razem nie do końca okiełznałeś układ AF, np. aparat sam wybierał sobie punkt?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Za pierwszym razem fotografowałem podobnie jak obiektywami m43, z którymi problemów z ostrością nie mam, więc to nie to. Zresztą, to nie były przecież moje pierwsze zdjęcia z OM-D, tylko pierwsze z tym obiektywem We wszystkich przypadkach punkt AF środkowy, motywy statyczne. Dużo czasu, spokojne kadrowanie, do tego krótkie czasy, wykluczające poruszenie. Ostrość była zawsze potwierdzana przez aparat, a potem okazywało się, że np. płaska ściana wyszła rozmyta. Aha, no i wtedy robiłem podobne zdjęcia z tym samym obiektywem przypiętym do G3, problemu z ostrością nie było.
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 13.10.12 o 15:19

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

No i stało się. Biorąc pod uwagę, że przez ostatni rok praktycznie nie miałem szans targać K-5 z limitedami (FA31,43,77), nie wspominając o gripie czy lampie, postanowiłem go sprzedać. Od maja i tak wszędzie nosiłem ze sobą X100, godząc się na kompromisy. Pomimo licznych wad (o czym pisałem w recenzji, do której link podawałem na tym forum wcześniej - vide http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=977729#977729 ) sprzęt spełnia najważniejszą funkcję - jest zawsze pod ręką. Dlatego też, czekałem spokojnie do Photokiny na ruchy Pentaksa (Ricoha). Niestety, nie pojawiło się nic ciekawego (dla mnie). K-5 to na pewno jedna z najlepszych lustrzanek na rynku, ale niestety, dla mnie lustro (na dzisiaj) jest zbyt nieporęczne i duże. Wystawiłem więc wszystko na forumowej giełdzie i zrobiłem się lżejszy o sprzęt i cięższy o parę złotych. Podobno dopiero na wiosnę PentaxRicoh ma coś wypuścić, co może sygnować swoim znakiem (ostatnie modele pokazane na rynku to jeszcze plany HOYA). Dużo czasu, więc postanowiłem porozglądać się po rynku. Od dość dawna obserwuję rozwój bagnetu XF (FujiFilm) i model X-E1 wydaje się bardzo ciekawy. Coś jak połączenie posiadanej przeze mnie X100 i większego X-Pro1. Niestety, liczyłem chociażby na FocusPeaking czy inne udogodnienia. Dlatego też, wróciłem do pomysłu z OM-D. Napisałem do Olympusa z prośbą o wypożyczenie (mogę napisać recenzję okiem fotoamatora) ale... cisza. Udało mi się jednak ustawić w kolejce do testowego OM-D. Nie wiem kiedy wpadnie w moje ręce.
    Zastanawiam się nad tym modelem bo spełnia część moich oczekiwań - jest stosunkowo mały, ma dobre obiektywy, jest poręczny. Do tego żona coś przebąkuje od dłużeszego czasu o kamerze, więc tutaj OM-D wydaje się ciekawsze niż X-E1.
    Na oku mam OM-D z obiektywem 12-50 (zestaw kitowy), do tego 45/1.8 i Panasonic 20/1.7 (chyba, że do tego czasu wyjdzie Zuiko 17/1.8
    Może ktoś z forumowiczów w Toruniu lub okolicach miałby ochotę wymienić się na parę dni - OM-D + np. panas na X100? Chciałbym bliżej zapoznać się z tym modelem. Niestety, próby znalezienia OM-D w naszym województwie (kujawsko-pomorskie) graniczą z cudem. Napisałem do Olympusa i dostałem zwrotkę, że najbliżej w Poznaniu lub Gdańsku. Niestety, jakoś mi ostatnio nie po drodze, więc dlatego kieruję pytanie do forumowiczów z regionu.
    Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez MCR ; 16.10.12 o 19:52

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    No i stało się. Biorąc pod uwagę, że przez ostatni rok praktycznie nie miałem szans targać K-5 z limitedami (FA31,43,77), nie wspominając o gripie czy lampie, postanowiłem go sprzedać. Od maja i tak wszędzie nosiłem ze sobą X100, godząc się na kompromisy. Pomimo licznych wad (o czym pisałem w recenzji, do której link podawałem na tym forum wcześniej - vide http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=977729#977729 ) sprzęt spełnia najważniejszą funkcję - jest zawsze pod ręką. Dlatego też, czekałem spokojnie do Photokiny na ruchy Pentaksa (Ricoha). Niestety, nie pojawiło się nic ciekawego (dla mnie). K-5 to na pewno...
    Pozdr.
    Pomyślałeś o spotkaniu w Łodzi - będzie tam sprzęt prywatny i Olympusowy.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Pomyślałeś o spotkaniu w Łodzi - będzie tam sprzęt prywatny i Olympusowy.
    Pozdrawiam AP.
    Tak, czytałem o spotkaniu - niestety z przyczyn związanych z firmą/rodziną nie będę mógł na nim być. Obym nie czekał do zimowego spotkania w Toruniu
    Ostatnio edytowane przez MCR ; 16.10.12 o 20:21 Powód: literówka/sty;
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Tak, czytałem o spotkaniu - niestety z przyczyn związanych z firmą/rodziną nie będę mógł na nim być. Obym nie czekał do zimowego spotkania w Toruniu
    Szkoda. Toruń będzie w kwietniu, to jednak kawałek czasu.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Szkoda. Toruń będzie w kwietniu, to jednak kawałek czasu.
    Cóż, chyba nie ma chętnych z Torunia. Może więc ktoś będzie chętny umówić się na kawę/piwo i przyniesie ze sobą OM-D?
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

Uprawnienia umieszczania postów