"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Na początku przyszłego tygodnia jadę na szkolenie Canona, w agendzie mam że będą dostępne nowości typu system M, 6D, G15, S110 - jak kogoś interesują te aparaciki mogę się pokusić o jakiś krótki test.
Sprawdź AF w tym EOSie M, jeśli będziesz miał możliwość.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Postaram się chapnąć dwa i na filmiku porównać AF z E-PL3.
Pobawiłem się godzinkę eMką, niestety był to egzemplarz przedprodukcyjny i dałem słowo, że nie pokażę, ani też nie napiszę nic na temat zdjęć. Na pewno aparat i obiektywy są solidnie wykonane, sam korpus jest dobrze wyważony, w dłoni leży zauważalnie lepiej niż E-PL3. Na plus ekran, dotyk działa bardzo sprawnie, praktycznie jak w nowych smartfonach, w porównaniu do Panasonica GF3 i G3 jest widoczna różnica. Najważniejsze - auto focus, no jest![]()
W sklepie internetowym euro.com.pl pojawiły się już ceny nowego Canona. Cena z zoomem 18-55 to 3599 zł, a ze stałka 22mm 4199 zł.
@dao - jak ergonomia tego Canona? Guziki sensownie rozmieszczone? Sterowanie w trybach A,S,M wygodne?
Można jakoś sensownie włączyć histogram, czy informacje o niedoświetleniu/przepałach?
Rozumiem, że prędkość AF jajec nie urywa? W sumie to było do przewidzenia.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Je jestem ciekaw jak zachowuje się pomiar światła - czy dalej łatwo łapie przepały bo wielu użytkowników Canona na to narzeka.
Dao jak możesz to zerknij czy jest ShutterLag czy nie?
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Ergonomia bardzo zbliżona do E-PL3, brakuje zdecydowanie tarczy trybów i jest to niewątpliwy minus tego aparatu. Najprościej przejść na inny tryb jest klikając w lewym górnym rogu aparatu, bawiłem się tylko na auto, P i A - kółko na tylnej ściance działało nawet lepiej niż to z E-PL3. Większość funkcji aparatu da się obsłużyć za pomocą ekranu, co mi jako byłemu posiadaczowi GF3 nie nastręczało problemów. Histogramu nie włączałem, jeśli jutro wystarczy czasu postaram się raz jeszcze dopaść eMkę.
Nigdy nie miałem Canona, więc nie mam do czego porównać odnośnie przepałów. Jak dla mnie naświetlał poprawnie.
Wiele niestety nie mogę napisać z powodów podanych powyżej, jak dla mnie nie jest źle, zwłaszcza obrazowanie 22 f/2.0 mi się podoba. Naleśnik idealny, bardzo mały, ostro rysujący, dający ładny bokeh (chociażby w porównaniu do m4/3). Zoom 18-55 jest taki jak we wszystkich systemach, nic specjalnego, ale też nie ma na co zbytnio narzekać - pierścień ostrości chodzi z odpowiednim oporem, jakość wykonania podobna do tego odpowiednika z Nex'ów, na głowę bije Panasonicowe 14-42.
Przez dosłownie chwilę miałem możliwość podpięcia lapmy EX 600RT - wyglądało to dosyć śmiesznieNiestety zabrakło mi czasu na podpięcie dedykowanej przejściówki i obiektywów z dużego systemu.
wybaczcie jakość zdjęcia, robione afonem w zaciemnionym pomieszczeniu
Generalnie system wydaje się być dosyć ciekawy jeśli tylko Canon nie będzie traktował go po macoszemu i poprawi pewne niedoróbki, może już w wersji finalnej aparatu. Tylko ta cena...
Canon EOS M Hands-on Review: