Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 108

Wątek: m.ZD ED 60 mm 1:2.8 - test Muminka

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: Obiektyw makro M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8

Wartości mogą być nieco inne ze względu na to, że sporo obiektywów makro przy zwiększaniu skali odwzorowania nieco zmniejsza ogniskową. Przy określonym otworze daje to niewielkie zwiększenie jasności. Dla przykładu Nikkor 2,8/60, o którym wyżej wspominałem, ma wartości przysłon od 2,8 do 32, tyle też można ustawić, gdy skręcimy go na nieskończoność. Przy skali 1:1 natomiast, kólkiem na body daje się ustawić wartości od 5 do 57. Gdyby obiektyw nie zmniejszał ogniskowej, byłoby 5,6-64. Gdy ustawiamy F pierścieniem, też warto o tym pamiętać przy testach, czyli ustawiamy np. F16, skalę na 1:1 i w wyniku mniejszej ogniskowej dyfrakcję mamy taką, jak w przypadku obiektywu, który ma "sztywne" 60mm, z przysłoną np. 14.

Teraz ogólnie: przy określonej przysłonie (z uwzględnieniem drobnych różnic opisanych wyżej) rozmycie spowodowane dyfrakcją jest wszędzie takie samo, natomiast daje się we znaki tym bardziej, im większe jest upakowanie pikseli na matrycy na jednostkę powierzchni. Ktoś mając pełną klatkę z matrycą 24mpix stwierdzi, że dopiero przy F22 zaczyna mu przeszkadzać dyfrakcja, gdy ogląda zdjęcie w powiększeniu 1:1. Takie same obserwacje odpowiadają matrycy 43 mającej 6,75mpix, bo wtedy piksele są podobnie upakowane.
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 13.10.12 o 14:07

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Bla bla bla, maslo maslane.
    Udowodnij to na zdjeciach, o ktore prosilem.

pozdro

---------- Post dodany o 12:58 ---------- Poprzedni post był o 12:45 ----------

...

pozdro
    Ta prośba jest bez sensu. Fizyka daje Olkowi przewagę, a czy ją potrafi wykorzystać, to inna sprawa, mnie to już nie interesuje bo makro mnie nie kręci. Potencjał jednak jest. To tak jak np. w boksie. Większy zasięg ramion daje potencjalną przewagę, ale nie gwarantuje wygranej. Przykłady mogą być w obie strony, ale jednak lepiej mieć w takiej sytuacji długie ręce niż krótkie

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

W tej chwili używam OM-D z S150 i obrazki wychodzą bardzo ostre. Ale tą 60tkę też pewnie gdzieś w okolicach wiosny kupię. To nie są szkła, które nawzajem się zastępują. Inna ogniskowa, inna waga. S150 nie dorzucam ot tak sobie do plecaka. 60mm już bardziej. No i liczę, że podobnie jak było z ZD50 obiektyw będzie dobrze się nadawał również do innych zastosowań.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ta prośba jest bez sensu. Fizyka daje Olkowi przewagę, a czy ją potrafi wykorzystać, to inna sprawa, mnie to już nie interesuje bo makro mnie nie kręci. Potencjał jednak jest. To tak jak np. w boksie. Większy zasięg ramion daje potencjalną przewagę, ale nie gwarantuje wygranej. Przykłady mogą być w obie strony, ale jednak lepiej mieć w takiej sytuacji długie ręce niż krótkie
    Bez sensu jest takie pitolenie w necie, zgleb temat rowniez praktycznie, potem dyskutuj. Skoro przyznales sie, ze nie jestes skalany tym typem foto, to jak z Toba powaznie dyskutowac, skoro autorytet w tej dziedzinie z Ciebie zaden.
    Skoro nie mozesz podac przykladow to nie ma sie do czego odniesc w takim razie.
    Uwiez mi, dyfrakcja to najmniejszy problem w makro, i nawet sobie wiekszosc kumatych ludzi tym nie zaprzata glowy bo sa inne trudnosci do ogarniecia, i jak pisalem problem zaden, bo mozna go spokojnie obejsc na lace...

pozdro

---------- Post dodany o 16:01 ---------- Poprzedni post był o 15:58 ----------

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    W tej chwili używam OM-D z S150 i obrazki wychodzą bardzo ostre. Ale tą 60tkę też pewnie gdzieś w okolicach wiosny kupię. To nie są szkła, które nawzajem się zastępują. Inna ogniskowa, inna waga. S150 nie dorzucam ot tak sobie do plecaka. 60mm już bardziej. No i liczę, że podobnie jak było z ZD50 obiektyw będzie dobrze się nadawał również do innych zastosowań.
    Tego, ze sa tozsame nikt nie napisal.
    Rozmawiamy o makro, wiec inne cele i przeznaczenie w gre nie wchodzi.
    Pewnie, ze fajnie miec przekroj ogniskowych, ale jedno dobre szklo pokroju S150 wystarczy do ogarniecia wiekszosci tematow "robalowych"

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

ja tylko chciałem napisać, że sigma180f3.5 plus D700 to zestaw niby na papierze wzorowy, ale GO w tym zestawie wymusza w zdjęciach makro przesłony w okolicach f16. Wniosek: hi iso i af jest nie potrzebny, bo i tak statyw.
    Przetestowałem to, i ostrość sigmy od f3.5 jest powalająca ale z d700 to tylko portrety można robić w takiej przesłonie.
    Zgodzę się z tym że mała matryca (dobra) i takie makro 60mm plus stabilizacja to o wiele lepsze niż mój zestaw do makro.
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria

Oto kilka pełnych rozmiarów do oglądnięcia:

1.jpg
    1.ORF

2.jpg
    2.ORF

3.jpg
    3.ORF

4.jpg
    4.ORF

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Oto kilka pełnych rozmiarów do oglądnięcia:
    THX, wieczorem w domu sobie zobacze, bo na lapku nie bede sie meczyl
    +1 REP.

pozdro

---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:38 ----------

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    ja tylko chciałem napisać, że sigma180f3.5 plus D700 to zestaw niby na papierze wzorowy, ale GO w tym zestawie wymusza w zdjęciach makro przesłony w okolicach f16. Wniosek: hi iso i af jest nie potrzebny, bo i tak statyw.
    Mniejsza siostra jeszcze lepsze rzeczy wyczynia
    Statyw to na pewnym poziomie w tej dziedzinie nieodlaczny przyjaciel, chociaz bywaja wyjatki potwierdzajace ta regule

Zgodzę się z tym że mała matryca (dobra) i takie makro 60mm plus stabilizacja to o wiele lepsze niż mój zestaw do makro.
    Ja sie nie zgodzie, bo jeszcze nie widzialem takiego zestawu, a stabilizacje mam w 99% przy tematach robalowych ustawiona na OFF
    Co nie oznacza, ze nie zmienie zdania, nowe matryce sie dopiero co pojawily, nowe szklo rowniez, wiec czas pokaze i rad bylbym sie zdziwic, bo planuje sobie nabyc taki zestaw przed sezonem robalowym.

pozdro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Ja sie nie zgodzie, bo jeszcze nie widzialem takiego zestawu, a stabilizacje mam w 99% przy tematach robalowych ustawiona na OFF
    Co nie oznacza, ze nie zmienie zdania, nowe matryce sie dopiero co pojawily, nowe szklo rowniez, wiec czas pokaze i rad bylbym sie zdziwic, bo planuje sobie nabyc taki zestaw przed sezonem robalowym.

pozdro
    z tego co wiem masz cropa do tej sigmy to co masz się zgadzać lub nie, FF ma zalety i wady, GO w FF plus makro jest jedną z wad i tyle.
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

z tego co wiem masz cropa do tej sigmy to co masz się zgadzać lub nie, FF ma zalety i wady, GO w FF plus makro jest jedną z wad i tyle.
    No tak nie do konca, bo mam m4/3, dx i swobodny dostep do fx, S150 mialem dwie, zostala ta z mocowaniem N, a jak wiadomo mozna ja stosowac bez niczego na kropach i fufu.
    Nad GO trza umiec zapanowac, bo to nie tylko zalezne od kropa jest tak swoja droga.

p.s. To zacytowane przez Ciebie zdanie dotyczylo nie ff+s180, a fragmentu o malej matrycy, 60 i stabilizacji - notabene tak do konca nie poznanego w swoich mozliwosciach.

pozdro

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Dziękuję za sample z monetą i te ostatnie. Dobra robota. Wywołałem sobie te rawy w OV2. Szczegół robi wrażenie, pewnie zasługa zarówna szkła jak i matrycy. Na czułości natywnej byłoby jeszcze lepiej. Pobawię się jeszcze tymi plikami i innym softem.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook