www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
16-80 Sony-Zeiss jest ekstremalnie ostre, ale jest głośne i robi mocną winietę w całym zakresie ogniskowych. Jeśli do tego doczepić filtr, to tylko w wersji slim. Do zastosowań wideo tylko i wyłącznie w trybie manualnym. Przede wszystkim jednak jest to tak wielka krowa, że spodnie każdemu z zada ściągnie. (PS. Jakbyś się namyślił mam do puszczenia - obiektyw, nie spodnie).
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8
Dla mnie największym obecnie minusem systemu Fuji jest brak jasnej stałki 70-85mm. To dosć popularna ogniskowa w innych systemach i pewnie Fuji to nadrobi ale przyjdzie poczekać.
Wybór pomiędzy OMD a X-E1 to kwestia indywidualna, OMD posiada stabilizację w korpusie i pełniejszą ofertę szkieł ale nie posiada jasnego zooma. Fuji z kolei ma b.intuicyjne jak dla mnie sterowanie - bawiłem się X100 i mi się to spodobało. Stałki Fuji które oglądałem są większe niż m4/3 ale nie wazą dużo i są solidnie wykonane.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Ja do 95% moich zdjęć dodaje winietę programowo, czasem nawet 100% albo i 2x100%. 12-60 krową to jest w porównaniu z zoomami m4/3, bo w porównaniu z lepszymi zoomami APSC to już niekoniecznie - nawet Oly 14-54 jest większy.
Na razie to jednak o E-X1 myślę najintensywniej - oczywiście dlatego, że najładniejszy...![]()
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 2.10.12 o 15:56
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W X-E1 najbardziej mnie martwi jego obecna "słabość" mozliwości obróbki RAW'a.
Tak się przyzwyczaiłem do pracy z LR, naistalowałem takie mnóstwo presetów, że nie wyobrażam sobie tylko jpegów wprost z puszki.
Oj, nie tylko NEX-6 ale też i sporo innych aparatów wykluczyłem. W NEX-6 nie podoba mi sie głównie guzikologia.
Był czas, że się nad NEXami zastanawiałem bo mi się podobały (wizualnie. Mam znajomego, który prowadzi sklep Sony Center i ostatnio cześciej go odwiedzam więc pobawiłem się trochę tym co akurat miał i szczerze to nie przypadła mi ergonomia tych aparatów do gustu - ale zdjęcia i owszem. I wiem, że to się ma nijak do sprzetu, który uważam jest zacny ale jak zobaczyłem potencjalnych klientów na NEXy to nie bardzo chciałem znaleźć się w ich gronie. Najbardziej zaawansowane pytanie jakie tam usłyszałem dotyczyło "jaki najwiekszy zoom można do tego podpiąć".
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)