Strona 43 z 258 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Pierwszy test iso z nieporuszonymi zdjęciami :

http://jour.zenfolio.com/fuji_x-e1_sample_photos

Po powiększeniu zdjęć i najechaniu na lewy górny róg pojawia się menu, skąd można zapisać zdjęcia w pełnej rozdzielczości. Powiem szczerze, że 5DII wymięka, przynajmniej w jpegu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Pierwszy test iso z nieporuszonymi zdjęciami :

http://jour.zenfolio.com/fuji_x-e1_sample_photos

Po powiększeniu zdjęć i najechaniu na lewy górny róg pojawia się menu, skąd można zapisać zdjęcia w pełnej rozdzielczości. Powiem szczerze, że 5DII wymięka, przynajmniej w jpegu.
    omg, przeciez to ta sama matryca co w x-pro1

pozatym porownywanie jpegow jest prawie nic nie warte; a kiedy sa to jpegi prosto z puszki, dodatkowo z brakiem informacji o ustawieniach aparatu - to juz na prawde nadaja sie jedynie dokosza.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    omg, przeciez to ta sama matryca co w x-pro1
    Wiadomo.

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    pozatym porownywanie jpegow jest prawie nic nie warte; a kiedy sa to jpegi prosto z puszki, dodatkowo z brakiem informacji o ustawieniach aparatu - to juz na prawde nadaja sie jedynie dokosza.
    Bez przesady. Każde zdjęcie prędzej czy później staje się jpegiem. Laboratoryjne testy na jpegach są bez sensu, ale samo spostrzeżenie, że jpeg z jednego aparatu jest lepszy od drugiego już niekoniecznie. Z byle czego dobry jpeg w puszce nie powstanie, więc pośrednio można wyciągnąć jakieś wnioski.

dzarro
    Gość

Pomijam legendy miejskie na temat tych rewelacyjnych kolorków, których nie da się odzyskać przy wołaniu RAW-a na kompie...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Takich legend akurat nie znam.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Panowie i Panie, tak z ciekawości - co powoduje, że bardziej jestescie skłonni wydac kasę na X-E1 a nie OMD? Sam też jestem zainteresowany X-E1 ale jak tak na spokojnie zrobiłem sobie punktowe porównanie najważniejszych dla mnie cech X-E1 i OMD to ostatecznie jednak wygrało OMD.

W porównaniu załozyłem, ze z X-E1 bedzie wychodził taki sam obrazek jak z X-Pro1. Dla mnie X-E1 wygrywa jakością obrazu, wysokim ISO, wygladem. Przegrywa AF, stabilizacją, uszczelnieniem, ekranem, no i oczywiście ceną. Z tym, że te zwycięstwa (niby w najistotniejszych kategoriach) X-E1 to nie są jakieś nokauty i tak naprawdę widziałem więcej dobrych zdjęć z OMD aniżeli z X-Pro1.

Jedyna naprawdę istotną (ewentualną) przewaga może być zapowiedziany zoom. Tylko biorąc pod uwagę różnicę cen, zwłaszcza jak sie jest w OJ oraz wszystkie dostepne obiektywy czy jednak OMD tak na chłodno nie jest lepszym wyborem?

Tak naprawde czytając na różnych forach zachwyty nad X-E1 to głównie przewija się jednak zachwyt nad wygladem tego aparatu, a jakość zdjęć schodzi na dalszy plan.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

He, chyba to juz tak od dawna klasyczny interfejs obslugi aparatu, wypracowany przez dziesiatki lat, mial uznanie. Po poczatkowym okresie "zachlystu" elektronicznym sterowaniem w czasie pierwszych lustrzanek AF, niektorzy zaczeli przychylnym okiem patrzec na "analogowy" interfejs uzytkownika - tak bylo przynajmniej u Minolty i Pentaxa (patrz np. ponizszy MZ-5n), gdzie ilosc galek sterujacych bezposrednio czesto uzywanymi funkcjami mocno rozrosla sie. Nie mowie, czy w praktyce to lepsze, czy gorsze od zwyklych pokretel i LCD, ale po prostu wiele osob to lubi i bardziej im to odpowiada w pracy.

Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Na pewno nikt nikogo nie nokautuje, ani OM-D, ani X-E1. Pomimo pewnych różnic te aparaty są bardzo podobne, ale diabeł tkwi w szczegółach. W zależności od tego, co kto potrzebuje, to albo lepszy będzie Fuji, albo Olek.

Ja szukam czegoś, co pozwoli mi zostawić lustrzankę FF w domu (przynajmniej w czasie fotografowania dla siebie), ale bez rezygnowania z wygody użytkowania i przy jak najmniejszych kompromisach w jakości zdjęć. Parę razy bawiłem się OM-D i chociaż jest to bardzo fajny aparat, to chyba jednak nie dla mnie. Nie podoba mi się umiejscowienie wizjera i zbyt małe przyciski, jak w małpce. I chciałbym mieć jaśniejsze obiektywy w ekwiwalencie 35 i 85 mm, f/1,4 to dla mnie minimum, abym nie marudził.

Fuji jest tutaj bliżej spełnienia tych kryteriów. Obiektywy nie dość, że są (będą) f/1,4, to jeszcze matryca jest większa. Sterowanie też wygląda na bardziej przemyślane - przyciski są większe i umieszczone tam, gdzie trzeba. Olek poszedł w duże gibane ekrany kosztem sterowania, a Fuji przeciwnie, nawet zmniejszył ekran właśnie po to, żeby nie iść na kompromisy w wygodzie użytkowania. Bardziej trafia do mnie podejście Fuji.

Uszczelnień nie potrzebuję, bo nie fotografuję w warunkach, w których zmuszony byłbym z nich korzystać. Stabilizowana matryca to bardzo fajna rzecz, ale przy stabilizowanych zoomach schodzi na dalszy plan. Błyskawiczny AF jest nie do pogardzenia, ale tak naprawdę wystarczy mi, że będzie użyteczny. Nie miałem jeszcze aparatu, którego szybkość AF by mnie nie zadowalała. Na cenę nie patrzę, przynajmniej nie przy takich różnicach. Jestem w stanie zapłacić nieco więcej za urządzenie, które bardziej mi pasuje.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Ostatecznie.. "najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu "

Mieszka w
    Poznań