Strona 30 z 45 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 443

Wątek: Lumix G X 12-35 HD

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ale po co zaciskać zęby? To ma być przyjemność. Jak wydatek miałby nadwyrężać portfel, to po co się angażować w niego? Lepiej część kasy przeznaczyć na jakiś wyjazd. Więcej pożytku przyniesie takie rozwiązanie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Lumix G X 12-35 HD

a kto mówi, że trzeba zaciskać pewno, to dla przyjemności - ale cena trochę odstrasza tę przyjemność, szczególnie gdy przyjemność mogą przynieść też inne rozwiązania. Wydatek na wyjazd tego nie zmieni - zakup nadal będzie kołatał w głowie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Gietrzy mówił o zaciskaniu. Jeżeli to nie występuje, to się nie zastanawiaj. Szkoda tracić czas na rozklimy.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Albo zrób, jak ja zwykle robię. Odłóż zakup na miesiąc (albo dłużej, to już sam musisz sobie oszacować znając swój budżet). I jak za miesiąc nadal będzie Cię ciągnąć, to bierz.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ale po co zaciskać zęby?
    Patrz post#284 i niżej

Cytat Zamieszczone przez tojaro Zobacz posta
    to dla przyjemności - ale cena trochę odstrasza tę przyjemność
    Dokładnie tak zrozumiałem twój post #284.

Napisałeś, że masz OMD. Nie lepiej udzielać się na forum i poczekać na Olkowe propozycje? Według wszelkiej maści przecieków kolejnym korpusem Olka ma być model dla zaawansowanych fotografów - tzw. OMD pro. Imho jeśli nie pokażą wraz z nim Jankowego zuma (małe 12-60 o równej i jasnej optyce) będzie wioska. Jednak zakładając, że się pojawi to ty w tym czasie powinieneś być już Rycerzem OlyJedi a tam panie cuda.
    Ja w zasadzie kupując 75 skazałem się na nowego Olka z - mam nadzieję - jeszcze lepszym stabilizatorem (prawdopodobnie większa puszka = więcej miejsca).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Mój post zrozumiałeś extra, zaciskanie jest do grizza ciupkę mnie te OJ irytuje - ale tylko ciupkę. Zmusza mnie - choć jestem na forum od 2005 - do twórczości radosnej. Bo jak piszę bardzo mało a jedynie przeglądam i czytam to nijak punktów nie nabiję. Kiedyś coś umieszczałem ale w przedpotopowych czasach, gdy wszystko wyglądało inaczej - no ale kasacja to kasacja. Więc OJ to raczej nie na tych warunkach. No chyba, że na każdy post dopiszę się z emotikonką - to pomysł.
    Co do planów Olympusa. Chciałbym w to wierzyć - co robię z tą marką od początku. Ale ostatnia Fotokina mnie ostudziła trochę. Jedni prezentują pełne klatki, nowe bezlusterkowce, makiety i listy obiektywów itp. a Oly co. Nawet wiadomości co do 4/3 nie są jasne i klarowne, tak samo do obiektywów. Jeśli nadal celują w mini peny to jasne zoomy mogą nie być w ich targecie

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tojaro Zobacz posta
    Ale ostatnia Fotokina mnie ostudziła trochę. Jedni prezentują pełne klatki, nowe bezlusterkowce, makiety i listy obiektywów itp. a Oly co. Nawet wiadomości co do 4/3 nie są jasne i klarowne, tak samo do obiektywów. Jeśli nadal celują w mini peny to jasne zoomy mogą nie być w ich targecie
    1. Wcale nie musisz pisać, jest fajny wątek Jerry'ego - wrzucaj fotki.
    2. Nic na Photokinie? Jest zapowiedź "królewskiej szerokości"* tj. 17mm f/1.8 i wypowiedzi na stronach Olka, że dopiero teraz skupią się na ***tej optyce... Mnie to przeraża:to 12/45/75 nie jest superb?

Mini peny: (ergonimiczne) potworki są fajne bo dają matrycę EM5 za mniejszą kasę, z dwojga złego (małe przyciski EM5 czy EPL5/EPM2) wolę tańsze rozwiązanie. Zauważyłeś, że zazwyczaj takie rozwiązania poprzedzają droższe szkła/korpusy?
    Ja czekam na info: ile w OJ za EPL5 i EPM2, gdzie jest granica IBIS w nowych penach i o ile złotówek są od siebie oddalone.
    O tej Photokinie mam zupełnie inne zdanie: chciałbym aby Panas zamienił datami duety 12-35-100X i PL42/1.2DG OIS z 150/2.8 OIS.

BTW. Oly właśnie wprowadził 60/macro; szkło które imho powinno minimum dorównać do 100L IS jeśli chodzi o brak komy, astygmatyzmu i innych takich. To wszystko - z zapowiedzi - w super cenie.

Imho dzisiaj 4/3 = OMD pro z lub w kicie z dynamem (do szkieł ZD) a 'la Sony.

* - termin autorstwa czornyj
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Patrz post#284 i niżej

Dokładnie tak zrozumiałem twój post #284.

Napisałeś, że masz OMD. Nie lepiej udzielać się na forum i poczekać na Olkowe propozycje? Według wszelkiej maści przecieków kolejnym korpusem Olka ma być model dla zaawansowanych fotografów - tzw. OMD pro. Imho jeśli nie pokażą wraz z nim Jankowego zuma (małe 12-60 o równej i jasnej optyce) będzie wioska. Jednak zakładając, że się pojawi to ty w tym czasie powinieneś być już Rycerzem OlyJedi a tam panie cuda.
    Ja w zasadzie kupując 75 skazałem się na nowego Olka z - mam nadzieję - jeszcze lepszym stabilizatorem (prawdopodobnie większa puszka = więcej miejsca).
    AFAIR ktos z Oly zapytany o nastepce 12-60 powiedzial ze poki co nie maja w planach. Jesli planuja body pracujace dobrze ze szklami 4/3 to moze stwierdzili ze juz maja gotowe szklo i nie ma potrzeby robic nowego

---------- Post dodany o 17:01 ---------- Poprzedni post był o 16:55 ----------

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja powiem tak: brak testów na optycznych tego i 35-100X to jakże wymowna porażka polskiego oddziału Panasa.

Tojaro: w M43 jest tak **** wybór że w zasadzie sam musisz zagłosować portfelem. Obok takiego 12-35X imho będzie pasował np. Olympus mZD75.

A tej ostrości bym tak nie demonizował: moje oczy widzą, że ostrzejsze jest 20/1.7 od 25DG a i tak trzymam Lajkę za to coś.
    To moze byc kwestia egzemplarza ale moja 20/1.7 nie jest ostrzejsza od 25/1.4 - przynajmniej przy tej samej przeslonie

| OlyJedi Awatar kristof1979
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Za pieniądze wydane na 12-35 mozesz mieć 12/2 i 45/1,8. Dużo lepsze optycznie.
    Wybacz ale aberacja w tym obiektywie panasa jest nie do przyjecia w tej cenie .
    pozdrawiam Krzysztof
    e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
    Helios,Porst 50 1.7
    http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
    Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kristof1979 Zobacz posta
    Za pieniądze wydane na 12-35 mozesz mieć 12/2 i 45/1,8.
    Tak, ale z dziurą od 12 do 45mm.