Ciekawie się zapowiada, za 2-3 lata będzie na co wymienić.
Ciekawie się zapowiada, za 2-3 lata będzie na co wymienić.
Rolleicord, Canon
flickr
W necie cena już najniższa jaką widzę to 8499zł a w ratach niby jeszcze taniej 8244zł (36 rat).
dao, fatman dzięki chłopaki za wrzuty!
Ładnie to wszystko wygląda (jpg fatmana) przy wydrukach nawet te podbijane ISO będą akceptowalne. Widać jednak różnicę w szczegółowości obu puszek.
Ostatnio edytowane przez ayu ; 20.09.12 o 08:29
Lubię sobie popstrykać.
Obrazek z D600 jest conajmniej *****....
Jeszcze ten nieszczesny AF jakby ktos mocniej potestowal
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
To fakt obrazek niezły choć chętnie zobaczył bym porównanie z d700 bo albo mam wypaczony wzrok ale jakiejś miażdżącej różnicy mam wrażenie, że nie zobaczę. A może się jednak mylę. Fatmanu, czy pokusisz się o porównanie d600 vs d700 iso/af? Myślę, że wielu na takowe czeka.![]()
Gdzieś przy okazji wyjścia D800 w necie pokazywane były sample z D800 i D700 dla porównania (i chyba też z C 5D MK2/3). Poszukaj. Mając jako punkt odniesienia D800 wyrobisz sobie zdanie. Różnica faktycznie jest niewielka w stosunku do D700.
Mnie cieszy ze D600 ma ISO100, które mam nadzieję, że jest jego natywnym ISO (bo mozna nawet "rozszerzyć" do 50, ale to jakieś sztuczki programowe chyba).
Z sampli fatmana wynika, że obrazek bardzo podobny, prawie identyczny (jeśli o szumy chodzi) z tym co D800 wypluwa. Detaliczność to inna kwestia - trudno porównywać to na 2 matrycach o różnych ilościach MPix.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Masz rację, poszukam sobie i popatrzę.W sumie fajny ten d600. Może za rok albo wcześniej jak mi coś odbije to zamienię sobie d700 na niego. Mniejsze body, video, 100% ovf, większy crop jakby co. Mi to wystarcza.. No i ciekawi mnie af.
fajny ten Nikonikjuż oczami wyobraźni widzę sprzedawców zachwalających sprzęt "po co wydawać prawie 5tys. na bezlusterkowca z małą matrycą gdy za niewiele ponad 8 tys. można mieć prawdziwy pełnoklatkowy aparat? " a jeszcze jak się dopowie coś w klimacie wciąż obowiązującego przekonania że obiektywy do bezlusterkowców są 2 razy droższe od obiektywów do FF to już wogóle...
Urocze jest to fascynowanie sie szumem na wysokim ISO i megapikselami, podczas, gdy wiekszosc zrobionych zdjec nigdy nie jest prezentowana nigdzie indziej poza stronami WWW gdzie nawet 1 megapiksel sie nie miesci. Nikoniarze zdechli, ale na dpreview mozna zobaczyc, ze dyskusje tez ograniczaja sie do haj iso kompariszion.
Ostatnio edytowane przez darkelf ; 20.09.12 o 11:52
Eeetam, jedni się podniecają a inni po prostu praktycznie rozważają. Ja muszę zrobić np. w najbliższym czasie wydruk 50x100cm i pierwszy raz pomyślałem, że nie obrazilbym się na większą ilość mpx..
Bo przy aktualnym poziomie technologii tylko porównując "haj ajsoł" można stwierdzić ewentualny postęp i przewagę nad konkurencją.
Poza tym co do MPix. Ponoszenie rozdzielczości ma sens.. do momenty kiedy dobije się do fizycznych możliwości szkieł. Gdzie ona leży? NIe wiem. Wiem, że D800 z topowymi szkłami radzi sobie genialnie i widze, ze zmniejszenie obrazka z 36Mpix do np 12MPix produkuje lepszy obraz niż natywnie 12MPix z takiego D700 przykladowo.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.