Strona 88 z 103 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Fuji X10

mi akurat x100 przypadł do gustu ale postawiłem na uniwersalność aparatu systemowego. A teraz tylko pozostało dokupić wiaderko obiektywów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Problem w tym, że wszystkie bezlusterkowce z wizjerem albo wyglądają jak mini lustrzanka, albo kosztują stosunkowo dużo (vide X-E1 czy NEX-7). Do mnie najbardziej trafiałby X100, bo to jedyna sensowna puszka, jaką w tej cenie można dostać z porządnym szkłem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

broda, punkt zbieżny z moim, to body a'la PEN z wbudowanym wizjerem, też na to czekam w m4/3 lub w innym systemie pod warunkiem że będą w nim szkła co mnie interesują, czyli ma być coś szerokiego - minimum szerokości to ekwiwalent 24mm, coś jasnego (najlepiej 1.4 max 2.0) w okolicy 35-50mm, coś do portretu czyli około ekwiwalentu 80mm z f nie więcej niż 1.8 (może być pleśniak pod warunkiem dobrego wsparcia MF np. jak w NEX).

Na razie w m4/3 brakuje tylko body, reszta się znajdzie.

Obecnie w zastępstwie, na czas oczekiwania na grala z napisem Olympus, używam NEX-3 z E16 (bo było tanie i ma dobrą matrycę), dokupiłem Sigmę 30mm/2.8 i użytkuję pleśniaka 55mm/1.4 (ekwiwalent 82,5mm). Na szerokim kącie wspieram się LX5.

Ja bym Ci radził kupno najtańszego body w docelowym systemie i zakup docelowych obiektywów. Jak się pojawi body-gral, to sprzedaj stare i kup nowe body.

Nie rozważałeś Sony, wyjdzie teraz body na jakim Ci zależy - NEX-6 (dobra matryca, wbudowany wizjer, tylko stopka pod lampę niewiadoma jaka będzie - w sensie zgodności z "normalną"). Cena pomiędzy 5N i 7.
    Co do szkieł, to Sigmy 19mm/2.8 i 30mm/2.8 są bardzo dobre optycznie, tanie (850zł), ale plastikowe. Ma być systemowa 35mm/1.8.
    Portretówka - z takim wspomaganiem MF i wbudowanym wizjerem _ spokojnie wystarczy pleśniak. Rozważam też LA-EA1 i SAM85mm/2.8 ale to zaczyna wychodzić cena systemowej 50mm/1.8 OIS.

Droższych rozwiązań nie proponuję.
    Największy problem z UWA, E16 takie se (ma być poprawiona wersja). Ma też być UWA zoom 11-18mm pewnie z f około 4.

W sumie jak ktoś nie potrzebuje UWA to ja polecam S19mm, S30mm i pleśniaka do portretu.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 10.09.12 o 20:35

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

tez tak myslalem dopoki nie mialem go w rekach ,mi ta pokracznosc gxr z efv odpowiada ,no i mozliwosc rozbudowy , nic tak nie zwraca uwagi jak lustrzanka szczegolnie jezeli w kogos mierzysz ,pozdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

No to w takim razie ten Ricoh to niegłupi pomysł.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

chyba nieglupi , moje ogniskowe to glownie 28mm i 50 mm , mam tu dwa moduly staloogniskowe z dobra matryca i szklami ,praktycznie pozbawionymi wad optycznych (,dystorsje i abberacje) , nie ganiam za nowosciami bo trend jest teraz taki ze jak dadza cos w ludzkiej cenie , to albo to okroja w stosunku do poprzednika albo spieprza , a jak juz cos im wyjdzie to sprzedaja to w cenach z kosmosu , pozdr

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    chyba nieglupi , moje ogniskowe to glownie 28mm i 50 mm , mam tu dwa moduly staloogniskowe z dobra matryca i szklami ,praktycznie pozbawionymi wad optycznych (,dystorsje i abberacje) , nie ganiam za nowosciami bo trend jest teraz taki ze jak dadza cos w ludzkiej cenie , to albo to okroja w stosunku do poprzednika albo spieprza , a jak juz cos im wyjdzie to sprzedaja to w cenach z kosmosu , pozdr
    Sigmy 19mm i 30mm to też ekwiwalent 28mm i 45mm, różnica w świetle do modułów Ricoha, żadna. A możesz je użytkować na korpusach, które są wyposażone w wiodące matryce. Dodajesz NEX-6 i masz to co chcesz.

Jak dla mnie Ricoh GXR, to najlepsza alternatywa cyfrowej bieda Leica - i na tym koniec.

PS
    Wady optyczne w szkłach Ricoh'a są zapewnie tak samo usuwane jak dystorsja obiektywów w korpusach Sony, Panasonic, Olympus ... itp. Skąd wiesz jakie jest szkło, jak przyspawane jest do matrycy i do przetestowania tylko na body Ricoh ...

PPS
    Sprawdź co potrafi zrobić LR3/4 ze szkłem E16mm Sonego jak użyje się wbudowanego profilu ... cuda Panie, cuda jak dotknięciem różdżki czarodziejskiej.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 10.09.12 o 20:47

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

nie fotografuje tabelek tylko robie zdjecia , zapomniales o jednej waznej rzeczy dla mnie ,o ergonomii ,a o wadach raw prawde mi powie ,pozdr

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    nie fotografuje tabelek tylko robie zdjecia , zapomniales o jednej waznej rzeczy dla mnie ,o ergonomii ,a o wadach raw prawde mi powie ,pozdr
    A gdzie w NEX-6 jest zła ergonomia? Lub pod jakim względem ergonomia NEX-6 jest gorsza od GXR?

PS
    Natomiast z Twojej wypowiedzi wynika, że już się zdecydowałeś na GRX i tu szukasz chyba tylko potwierdzenia własnej decyzji ... jeśli to prawda, to kupuj tego GRX bo szkoda czasu na bezpłodne dyskusje.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 10.09.12 o 20:55

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

a gdzie jest ten nex-6 , w zapowiedziach i z 3k za niego przyjdzie zaplacic , pozatym dobrze sie czuje w niszowych systemach , taka mentalnosc ,pozdr
    Ostatnio edytowane przez broda ; 10.09.12 o 20:59