Właśnie do szerokiego kąta jest bardziej potrzebna, niż do jasnych portretowych stałek. Dlaczego? Po pierwsze: portrety źle wychodzą na długich czas, choćby nawet były robione ze statywu. Ręka może nie drgnąć, ale portretowana osoba już na pewno się lekko poruszy. Tutaj i tak są potrzebna czasy w okolicach przynajmniej 1/50 s i krótsze. Po drugie: tych stałek się używa głównie na pełnej dziurze, bo to właśnie dla tej małej przysłony się je kupuje, natomiast szerokie kąty często się mocno przymyka, bo to szkła do krajobrazów, architektury itp. Czasem wystarczy, że słońce się schowa za chmurę pod wieczór i już brakuje czasów.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
9-18 na najszerszym kacie robie na G3 zdjecia przy 1/10 1/15!s i wychodza 99/100. Na najszerszym ustawieniu 12-35 rowniez moglbym wylaczyc stabilizacje bo w niczym mi nie pomaga. Zreszta z jakiegos powodu zdecydowana wiekszosc szerokich katow nie ma stabilizacji w zadnym systemie. Pomaga za to na dlugich ogniskowych gdzie czas jest odpowiedni zeby zamrozic ruch ale za krotki zeby zdjecie wyszlo stabilnie z reki. Pomoglo by z pewnoscia 45/1.8 i 75/1.8 gdyby mialy ta stabilizacje ale niestety tworcy m43 nie potrafili sie ze soba dogadac
@vindex
jeżeli chcesz się wypowiadać obiektywnie, to nie możesz patrzyć wyłacznie przez pryzmat swoich możliwości.
Ty potrafisz
a inni nie
w olympusie mam stabilizację z każdym szkłem nawet dziadkiem manualnym a w pasikoniku tylko z wybranymi obiektywami![]()
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
chyba mozna oficjalnie napisać: jest dostępny i spekulować na temat ceny
http://www.amazon.com/Panasonic-DMC-...sonic+lumix+G5
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...al_Camera.html
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
No i zapowiedzi "kosmicznej" ceny G-piątki na szczęście się nie sprawdziłyPrzynajmniej za zachodnią granicą widziałem go w cenach do których linia "G" już nas przyzwyczaiła więc nie ma tragedii.
Miałem ten aparacik chwilkę (dosłownie) w rękach. Fajnie się go trzyma, obsługa też ok. Wyraźna poprawa względem G3. Natomiast na minus oceniam wizjer - przy przesuwaniu aparatu obraz traci jakość - coś jakby smużenie czy przeplot. Nie miałem możliwości porównania bezpośredniego z modelem G3 (rozładowana bateria) ale wydaje mi się że pierwszy raz takie coś widzę![]()
W Gliwicach już go można kupić, myślę że cena jest przyzwoita.
http://www.panasonic.gliwice.pl/dmcg...ny-p-3029.html
Jak na wejściową to nie jest zła, ciekawe czy i ewentualnie kiedy odblokują multi aspect ratio via hack.
Przy okolicy ~ 2000 zł to będzie hicior (1080p50).
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jak tylko markety go dopadną to się promocje zaczną i cena spadnie. Matryca z GH2 jednak trochę lepsza niż z G3. Myślę, że może być fajną, tańszą alternatywą dla OM-D. No chyba, że nowe peny dostaną tą samą matrycę.